Így változott a regisztrált álláskeresők száma Veszprémben 2012 és 2022 között

Így változott a regisztrált álláskeresők száma Veszprémben 2012 és 2022 között

Jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Veszprémben. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-ben már közel 70 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Veszprémi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

A vizsgált időszakban tapasztalható csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, amely két év alatt 68,5 százalékkal emelkedett az álláskeresők száma a városban. Ezen belül is a koronavírus-járvány kirobbanásának évében, azaz a 2020-ban történt növekedés volt igazán számottevő, mikor is 58,2 százalékkal lettek többen a veszprémi álláskeresők a 2019-es adatokhoz képest. Ettől a kivételtől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke bizonyos esztendőkben akár a 30 százalékot is elérte.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Veszprémben (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma Veszprémben

Az NFSZ havonta frissülő regisztere az álláskeresők száma mellett a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készített táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében megközelítőleg hasonlóan alakultak a számok, az eltérések mindössze néhány százalékosak voltak. Emellett azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a férfiak vagy a nők lettek volna többségben az álláskeresők között, mivel a különbségek több esztendőben is fordultak.

A Veszprémi Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

Nagyobb eltérések mutatkoznak viszont a korosztályok összevetésében, ami alapján az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozott az elmúlt 10 év során. Évenkénti arányuk 58-73 százalék között változott a regiszterben. Megemlítendő ugyanakkor, hogy számuk – hasonlóan a 25 év alattiakéhoz – jelentősen csökkent a vizsgált időszak alatt, ellenben az 55 év és felletti korosztályéval, akik esetében korántsem volt tapasztalható akkora mértékű számbeli változás az álláskeresői adatbázisban.

Szintén nagyok a különbségek az iskolázottság összehasonlításában is, amely adatok arról tanúskodnak, hogy a veszprémi álláskeresők legnagyobb hányadát a csupán általános iskolát teljesítők, illetve a szakközépiskolát, szakmunkásképzőt végzettek tették ki. Előbbiek aránya 21-31 százalék, míg utóbbiaké 28-33 százalék között mozgott a nyilvántartásban évenként. Őket követően a magasabb iskolai végzettségek mentén ezen arányok csökkentek: a szakközépiskolai technikumi képesítéssel rendelkezők 18-22 százalékos, a gimnáziumot végzettek 11-14 százalékos, a főiskolát, egyetemet teljesítők pedig 8-14 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői adatbázisban a 2012 és 2022 közti időszakban.

Forrás: Az elemzést készítette a VeszpremAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.