Veszprémben helyezkednél el? Ezek a legfontosabb álláskeresési tippek!

Veszprémben helyezkednél el? Ezek a legfontosabb álláskeresési tippek!

Az ideális állás megtalálásához gyakran hosszú és rögös út vezet, amelyen járva nagyon könnyű hibákat véteni. Ezek a hibák aztán jelentős mértékben hátráltathatják az elhelyezkedés folyamatát, aminek nyomán az álláskeresők hajlamosak lehetnek elveszíteni önbizalmukat, motivációjukat. A következőkben ezért felsorolunk néhány olyan jótanácsot, amiket ha álláskeresőként követsz, egyszerűbben és gyorsabban megtalálhatod a helyed a munkaerőpiacon.

Tisztázd a céljaid

Az álláskeresés nulladik lépése, hogy felvázolod magad előtt a célt, vagyis, hogy milyen iparágban, milyen pozícióban szeretnél dolgozni. Ez természetesen igényel némi kutatómunkát is, hisz fontos, hogy céljaid reális alapokon álljanak, megvalósíthatóak legyenek, azaz érdemes a végzettségednek és tapasztalatodnak megfelelő állásokban gondolkodnod. Jó hír, hogy Veszprém bővelkedik az álláslehetőségekben, így minden bizonnyal találsz majd az általad kijelölt irányhoz kapcsolódó opciókat is.   

Szánj rá kellő időt

A sikeres elhelyezkedés alapfeltétele, hogy kellő időt szánj az álláskeresésre. Felfoghatod akár úgy is, hogy ezen időszak alatt főállású álláskereső vagy. Persze mindez nem azt jelenti, hogy napi 8 órában csak és kizárólag az álláshirdetéseket kellene bújnod, ugyanakkor egy rutint és rendszert mindenképpen érdemes beiktatnod ebbe a folyamatba. Kellj fel időben, tervezd meg a napodat és minden esetben legalább 2-4 órát foglalkozz az álláskereséssel. Ez az időmennyiség bőven elegendő lehet, ha hatékonyan töltöd, például a hirdetések tanulmányozásával, a hirdető cégeknek való utánajárással, vagy a pályázati dokumentumaid elkészítésével.

Alakíts ki stratégiát

Az álláskeresési stratégiáknak alapvetően négy formáját különböztetjük meg: passzív, reaktív, aktív és proaktív álláskeresés. Ezek közül – amint arra a megnevezése is utal – a legkisebb energiabefektetést a passzív álláskeresés igényli, ennek során csupán annyi a feladatot, hogy adott állásportálokra feltöltsd az önéletrajzod, és várd a munkaadók megkeresését. Érzékelhető, hogy ez a taktika abban az esetben lehet ideális, ha rendelkezel munkahellyel, nem eltökélt célod a váltás, ugyanakkor jobb ajánlat esetén nem zárod ki annak lehetőségét.

A másik három stratégia valamelyikét választva már több teendőd van. A reaktív álláskeresési technika az álláspiac folyamatos böngészését, a hirdetésekre való jelentkezést foglalja magában. Az aktív álláskeresés tovább megy ennél, ennek során ugyanis azon lehetőségeket is fel kell térképezned – javarészt kapcsolatépítés útján –, amelyek egyébként nem kerültek meghirdetésre a különböző állásportálokon. A proaktív álláskeresés pedig már inkább hosszútávra fókuszál és ugyancsak a kapcsolatépítésre, önmarketingre épül, azonban fontos különbség, hogy a keresés ebben az esetben egy, a későbbiekben betölthető magasabb pozícióra irányul, éppen ezért csak akkor érdemes alkalmaznod, ha aktuálisan rendelkezel munkahellyel. További információk az álláskeresési stratégiákkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://spillerlaszlo.wordpress.com/karriermendzsment-allaskeresesi-strategia/

Látható tehát, hogy az álláskeresés egy jóval összetettebb folyamat, mint azt elsőre bárki gondolná. Fontos, hogy olyan stratégiát válassz, ami összhangban van az elhelyezkedésed sürgősségével. Példának okáért, ha olyan helyzetbe kerültél, hogy mielőbb munkát kell találj, akkor az állásoldalakon való böngészés mellett érdemes lehet a munkaügyi kirendeltség, a különböző toborzóirodák, a szakmai szervezetek, valamint az ismerőseid segítségét is kérned, hisz ily módon jelentősen megnövelheted az elhelyezkedési esélyeidet.

Önéletrajz: mindig igazítsd az álláslehetőséghez!

A veszprémi álláskeresők esetében sem ritka, hogy az önéletrajzuk és adott esetben a motivációs levelük túlságosan általános, sablonos. Sokan elkövetik ugyanis azt a hibát, hogy csak egy dokumentumot készítenek el, és azt küldik szét a hirdető cégek között. Mára, 2022-re azonban ez egy rendkívül rossz és elavult taktikává vált, és a pályázás terén sokkal inkább érdemes a minőséget előtérbe helyezni a mennyiség helyett. Ez azt jelenti, hogy minden jelentkezéshez tanácsos, ha nem is egészében új, de valamilyen szinten átalakított, frissített önéletrajzot küldened (a motivációs levéllel kapcsolatban ez az állítás fokozottan igaz).  

Minden álláshirdetés más, és akár az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy cég merőben eltérő követelményeket fogalmaz meg hasonló pozíciókkal kapcsolatban. Fontos, hogy a beküldött pályázati anyagodban reflektálj ezekre a követelményekre, és azon végzettségeidet, tapasztalataidat, készségeidet hangsúlyozd ki, amelyek a munkakör betöltésére és az azzal járó feladatok ellátására vonatkozó alkalmasságodat erősítik meg. Emellett pedig érdemes lehet utána járni az adott cég vállalati kultúrájának, és a számodra azonosulási pontot jelentő tényezőkre felhívnod a figyelmet.

Önéletrajz készítés

Ne feledkezz meg a kapcsolatépítésről

Természetesen a munkaerőpiacon nem csak álláskeresői, hanem a munkaadói stratégiákról is beszélhetünk. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb cég igyekszik a lehető legjobb szakemberekkel betölteni a nyitott pozícióit, s sokszor ehhez a már meglévő munkavállalói segítségét kéri. Ez azt jelenti, hogy egy megüresedett állást nemritkán először belsős körökben hirdetnek meg, majd a dolgozóik által ajánlott jelentkezők közül válogatnak. Tanulság tehát, hogy álláskeresőként érdemes minél szélesebb kapcsolati hálót kialakítanod, hisz így olyan lehetőségekről is értesülhetsz, amelyek csupán állásoldalakat, karrieroldalakat böngészve nem jutottak volna el hozzád.

A sikeres kapcsolatépítéshez mindenekelőtt a mentalitásodat kell arra alkalmassá formálnod. Légy proaktív, keresd azokat az alkalmat, mikor bővítheted a szakmai ismeretségedet! Ez manapság már közel sem jelenthet akkora kihívást, mint régebben, elég, ha csak a közösségi média által nyújtott lehetőségekre gondolunk. Ezen belül is külön kiemelendő a LindkedIn, amely platform kifejezetten a szakmai kapcsolatépítésre specializálódott, ha tehát esetleg még nem vagy regisztrálva, akkor mindenképpen pótold ezen hiányosságod. Emellett pedig ne feledkezz meg a hálózatépítés hagyományos eszközeiről sem, amibe egyebek mellett a szakmai előadásokon, konferenciákon való részvétel is beletartozik. Veszprém városában nem ritkák ezek!

Készülj fel az állásinterjúra

Mindenképpen pozitív jel, ha állásinterjúra hívtak, hisz azt jelenti, hogy az önéletrajzod alapján felkeltetted a munkaadó érdeklődését. Legyen szó akár személyes, akár online interjúról, semmi esetre se kövesd el azt a hibát, hogy felkészületlenül veszel részt azon. Mindenképpen járj utána a céggel kapcsolatos legfontosabb információknak, valamint az állásinterjúkon rendre előforduló kérdésekből se felejts el készülni. Ezek többnyire a szakmai tapasztalataidra, motivációdra, karrierterveidre, személyes tulajdonságaidra irányulnak majd, de részletesebb leírást adnak és konkrét példákkal szolgálnak ezzel kapcsolatban az alábbi cikkek:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1105/allasinterju-kerdesek-erre-szamithatunk

https://allasorias.hu/blog/16-kerdes-az-allasinterjun-amire-ha-jol-valaszolunk-nyerunk-1-resz/

Próbálkozol, de nem sikerült még munkahelyet találni? Ne keseredj el!

Az álláskeresés sokszor egy meglehetősen hosszan elnyúló procedúra tud lenni, Magyarországon a statisztikák szerint átlagosan 14-16 hónap vesz igénybe. Persze nem kell megijedned, ezt az időt akár jelentősen lerövidítheted, például az előbbiekben bemutatott jótanácsok megfogadásával, valamint azzal, hogy rugalmasságot mutatsz bizonyos álláskeresési szempontokat illetően (pl. munkavégzés helye, betölteni kívánt pozíció, bérigény stb.). A lényeg tehát, hogy ne veszítsd kedvedet és önbizalmadat az első néhány próbálkozás sikertelensége okán, hanem sokkal inkább megoldásokban gondolkodj, és akkor előbb-utóbb biztosan meg lesz az az áhított új munka. 

 

VeszpremAllas.hu / N.G.