Bértárgyalás: hogyan lehet eredményes?

Bértárgyalás: hogyan lehet eredményes?

Sokak számára az állásinterjú egy rettegett része, mikor a bérigényükről kell egyeztetniük a munkáltatóval. Az aggodalom alapja, hogy félnek, ha esetleg túl magas összeget mondanak, azzal veszélyeztetik az állás elnyerésére vonatkozó esélyeiket, míg túlságosan alacsony bérigény esetén a saját érdekeikkel mennének szembe. Mivel karrierje során előbb-utóbb mindenkivel előfordul, hogy ilyen jellegű tárgyalási szituációba kerül, ezért a következőkben összefoglaljuk azokat a főbb szempontokat, melyek segíthetnek egy reális bérigény meghatározásában, valamint adunk néhány jótanácsot a tárgyalás mikéntjével kapcsolatban is, akár egy megpályázott, akár már egy meglévő állásról legyen szó.

Kezdjük az informálódással

A bértárgyalásra való felkészülés egy kis „kutatómunkával” kezdődik. Ennek során tanácsos utánajárnunk az iparági átlagfizetéseknek, amit többféleképpen is megtehetünk. Példának okáért hasznos információkkal szolgálhatnak a hírportálokon az ágazatunkkal kapcsolatban megjelent, a bérezést is érintő cikkek. Mielőtt azonban következtetéseket vonnánk le ezekből fontos, hogy a cikkek megjelenésének dátumára is ügyeljünk, ugyanis egy-két év különbség is jelentős befolyással bír az adatok aktualitását illetően. Hatékonyabb megoldás lehet, ha a fizetésekre specializálódott, tematikus oldalakon nézünk utána a szektorunkat jellemző béreknek. Erre az alábbi oldalak lehetnek alkalmasak:

https://www.fizetesek.hu/

https://berbarometer.hu/munkaber/berellenorzo#/

Mennyit érek a cég számára? Milyen tényezők befolyásolják ezt?

A fizetési igényünk meghatározásakor mindenképpen figyelembe kell vegyük, hogy mi az, amit a vállalat számára nyújtani tudunk, azaz mekkora értékteremtő képességgel rendelkezünk. Ennek egyik alapvető fokmérője a meglévő tapasztalatunk. A munkáltatók az álláshirdetésekben rendszerint elvárások között fogalmazzák meg a szükséges tapasztalat mértékét. Sokszor azonban olyan jelölteket is behívnak interjúra – többek között Veszprémben is –, akik ezen elvárásnak nem tesznek maradéktalanul eleget, mivel bizonyos pozíciókra kifejezetten nehéz embert találni. Ha viszont nekünk nincsennek hiányosságaink e téren, az a tárgyalási pozíciónkon is mindenképpen javítani fog. Egy tapaszalt munkavállaló felvétele ugyanis sokkal hamarabb válik kifizetődővé, mint egy kevesebb rutinnal rendelkezőnek az alkalmazása, így a magasabb bér ellenére is gyakran inkább ezt az utat választják a cégek.

Ugyancsak fontos szempontot jelent az iskolai végzettségünk. Ez ugyanis szintén az alapvető elvárások között fogalmazódik meg az álláshirdetésekben. Természetesen akkor sokkal kedvezőbbek az esélyeink a bértárgyalás során, ha a szakirányt, valamint a képzettség szintjét tekintve is eleget teszünk az elvárásoknak, mint akkor, ha csak bizonyos mértékű kompromisszumok révén felelünk meg az előírt kritériumoknak. Hasonló a helyzet a különböző oklevelek, tanúsítványok kapcsán is, amelyeket ugyan gyakran csak pozitívumként és nem kötelező elvárásként írnak elő, mégis akár a fizetésünk mértékén is dobhat ezek megléte.   

Végezetül pedig nem feledkezhetünk meg az elsajátított kompetenciákról sem, hisz például korántsem mindegy mennyire vagyunk tisztában annak szoftvernek a használatával, vagy mennyire beszéljük azt az idegen nyelvet, amit az adott pozíció feladatköre megkövetel. Az ilyen és ehhez hasonló kompetenciák jelentős mértékben befolyásolják, hogy milyen gyorsan vesszük fel a ritmust és rázódunk bele a pozíciónkba, ily módon pedig a bérigényünkkel kapcsolatos mozgásterünkre is a kihatásukat teszik. Ha például a munkavégzéshez szükséges szoftverek és eljárások teljesen ismeretlenek a számunkra, akkor érdemes kompromisszumkészebb hozzáállást tanúsítanunk a bértárgyalás során.

Tippek a bértárgyalás sikeressége érdekében

Miután elvégeztük a kutatómunkánkat és meghatároztunk egy reálisnak gondolt bérsávot fontos, hogy az állásinterjúra való felkészülést se vegyünk félvállról. A bértárgyalás ugyanis gyakorlatilag már az interjú első pillanatától fogva kezdetét veszi. Mindenképpen törekednünk kell tehát arra, hogy egy jól felkészült és elhivatott munkavállaló benyomását keltsük magunkról az interjúztatókban. Ehhez gyűjtsük össze azokat a tapasztalatainkat, kompetenciáinkat, amelyek a pozícióra való alkalmasságunkat bizonyítják, s igyekezzünk ezeket összhangba állítani a cég igényeivel. Emellett pedig ne felejtsünk el utána járni a vállalat tevékenységi körének, iparági helyzetének és főbb versenytársainak, hisz ezzel is a felkészültségünkről teszünk tanúbizonyságot.

Bértárgyalás tippek

Érdemes továbbá kérdésekkel is készülnünk. Puhatolózhatunk például afelől, hogy mióta betöltetlen az adott pozíció, vagy van-e esetleg olyan induló projekt, ami kifejezetten sürgőssé teszi az állás betöltését. Ezen információk ugyanis hasznosak lehetnek akkor, mikor a fizetés kérdésköre kerül a beszélgetés középpontjába. Itt fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ennek tárgyalását ne mi kezdeményezzük, hanem várjuk meg míg a munkáltató veti fel, hogy mik az elképzeléseink a fizetést illetően. Az erre adott válaszunkban két lehetőségünk van: vagy egy konkrét összeget határozunk meg, vagy bérsávokban gondolkodunk. A vélemények megoszlanak arról, hogy melyik a szerencsésebb, azt azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy amennyiben a sávos megoldást választjuk, abban az esetben jó eséllyel a munkáltató az alsó határ körüli értéket fogja megcélozni, így érdemes ezt figyelembe véve meghatározni annak értékét.

Ne felejtsük el továbbá tisztázni, hogy bruttó vagy nettó bérről beszélünk: multinacionális cégeknél általában a bruttóban, míg a kis- és középvállalkozásoknál nettóban célszerű megadni a bérigényt. Érdemes emellett az ajánlatot egészében szemlélni, vagyis ne csak és kizárólag a konkrét fizetésre koncentráljunk, hanem vegyünk figyelembe olyan szempontokat is, mint a különböző béren kívüli juttatások, egyéb bónuszlehetőségek. Ezek ugyanis könnyen feltornászhatják az ajánlat értékét.

Mi a helyzet a fizetésemelés kérdésével?

Az eddigiekben javarészt az állásinterjús bértárgyalásról esett szó, ugyanakkor ilyen helyzetbe a már meglévő állásunk esetében is kerülhetünk, például mikor az éves emelésen túl szeretnénk további béremelést. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen ugyancsak elengedhetetlen a felkészültség. Ez esetben is mindenképpen járjunk utána az iparágat, valamint a pozíciónkat jellemző bérsávoknak, s az alapján határozzuk meg igényeinket. Emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a béremelés „kiharcolásához” nyomós érvek is szükségesek. Több munkát vállalatunk az elmúlt időszakban? Esetleg kiemelkedően teljesítettünk bizonyos projektek kapcsán? Ilyen és ehhez hasonló érveket mind-mind felsorakoztathatunk, adatokkal alátámasztva, akár prezentáció formájában is. Egy új megkeresés belengetése vagy a felmondással való fenyegetőzés viszont mindenképpen kerülendő, mivel az sokkal inkább kontraproduktív, mintsem célravezető.

VeszpremAllas.hu / N.G.