Videós állásinterjú a láthatáron? Következzen néhány jó tanács a felkészüléshez!

Videós állásinterjú a láthatáron? Következzen néhány jó tanács a felkészüléshez!

A videóinterjú már több éve bevett formája a kiválasztási folyamatnak, a járványhelyzet óta pedig mindez fokozottan igazzá vált. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy álláskereső csak úgy tudja maximalizálni az elhelyezkedési esélyeit, ha nem csak a jól ismert személyes interjúra, hanem a videós állásinterjúra is készen áll. A következőkben egyéb tudnivalók ismertetése mellett ehhez fogunk néhány jó tanácsot nyújtani, vagyis megmutatjuk, hogy az előkészületeket, valamint magát az interjús szereplést tekintve mire érdemes figyelned a siker érdekében.

A videóinterjú előnyei, hátrányai

A videós állásinterjúk legnagyobb előnye egyértelműen azok rugalmasságában rejlik. Egy ilyen beszélgetést ugyanis sokkal könnyebben tudsz beleilleszteni egy átlagos napodba, hisz az utazás időtartamát gyakorlatilag teljes egészében megspórolod. Ez különösen akkor lehet rendkívül előnyös, ha a cég esetleg másik városban található, ahova az eljutás nemcsak hogy sok időt emésztene fel, hanem jelentős költségekkel is járna. További fontos szempont az alacsonyabb stresszfaktor is, hisz egy videóinterjú során akár az otthoni, jól megszokott környezetedből is részt vehetsz a beszélgetésen, ami nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teheti a szereplésed.

Hátrányt jelent ugyanakkor a technológiának való kiszolgáltatottság, hisz az internetkapcsolat, illetve az az eszköz is, amin keresztül részt veszel az interjún okozhat olyan nem várt meglepetéseket, melyek kellemetlen szituációkba sodorhatnak. Nehézséget okozhat továbbá a személyesebb, közvetlenebb hangulat kialakítása is munkáltatóval, mivel egy virtuális találkozó mégiscsak kevesebb teret enged a személyiség bemutatásának és a közös hang megtalálásnak, mint egy megszokott keretek között zajló állásinterjú. Végezetül pedig érdemes szót ejteni a képességek, kvalitások prezentálásáról is, hisz egy videós interjú során ez is némiképp korlátok közé van szorítva.

Felkészülés a videóinterjúra

Rendkívül fontos, hogy kellő időt és energiát fordíts az interjú előtti felkészülésedre, ez ugyanis nagyban befolyásolni fogja a sikerességedet. Az előbbiekben részletezett technológia kitettségből, illetve az egyéb nehézséget jelentő tényezőkből adódóan ez egy videóinterjú esetében hatványozottan igaz. Kezdjük is mindjárt a technológiai felkészüléssel. Mindenekelőtt válaszd ki azt az eszközt, amiről az interjúra majd bejelentkezel. Ez lehet asztali számítógép, laptop, okostelefon vagy akár tablet is. A lényeg, hogy olyan eszközt válassz, amelyről tudod, hogy megbízható, azaz nem szokott váratlanul lefagyni, esetleg újraindulni.  

Az interjú előtt érdemes azt a programot is tesztelni, amin majd a beszélgetés zajlik. Ez általában a következő szoftverek valamelyike szokott lenni: Microsoft Teams, Skype, Zoom, Google Meet. Természetesen mutatkozhat eltérés ettől, ugyanakkor minden bizonnyal jó előre értesítve leszel az értekezletbe való bekapcsolódáshoz szükséges programról, így lesz lehetőséged a felkészülésre. Ha mindez megvan, akkor a technikai felkészülés következő lépéséről se feledkezz meg, vagyis a hang- és képminőség ellenőrzéséről. Használj akár külsős, akár beépített mikrofont és kamerát, mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a beszéded jól érthető és a képernyőn is tisztán látszódsz.

Ez utóbbival, vagyis a kamerabeállítással kapcsolatban érdemes több egyéb tényezőt is figyelembe venned. Fontos például, hogy kamera mindig szemmagasságba legyen, és semmi esetre se mozogjon a kép. Fordíts nagy figyelmet továbbá a megvilágításra is, azaz érje elengedő fény az arcodat, lehetőleg egyenletesen. A szemüvegesek esetében különösen fontos, hogy odafigyeljenek a fénybeállításokra, máskülönben a szemüvegükön megcsillanó fény ellehetetlenítheti a szemkontaktust, ami igencsak zavaró lehet. Mindezek mellett pedig gondoskodj egy igényes, és nem túl feltűnő háttér megteremtéséről is, magyarán ne legyen semmi olyan mögötted, ami elterelhetné rólad a figyelmet.  

Felkészülés a videóinterjúra

A technikai feltételek megteremtésén kívül persze magára a beszélgetésre is érdemes, sőt, inkább kifejezetten ajánlott készülni. Egy videóinterjú az érintett témaköröket tekintve többnyire nem szokott eltérni a személyes állásinterjúktól, vagyis biztosan számíthatsz az eddigi karrierutad, motivációd, illetve a jövőbeli terveidet firtató kérdésekre. Ezenkívül tanácsos magából a cégből is készülnöd, ami azt jelenti, hogy mindenképp nézz utána annak tevékenységi körének, piaci helyzetének, valamint a vele kapcsolatos legfrissebb híreknek. A kérdések megválaszolása mellett biztosan lehetőséget kapsz majd arra, hogy Te magad is kérdezz, ezen eséllyel pedig javasolt is élni, hisz egy-egy jól átgondolt kérdéssel az interjúztató szimpátiáját is elnyerheted, valamint valós érdeklődésről tehetsz tanúbizonyságot. Ezzel, illetve az interjús kérdésekből való felkészüléssel kapcsolatban nyújthat segítséget az alábbi cikk:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1183/felkeszules-az-allasinterjura-vegyuk-sikerrel-az-akadalyt

Amire az interjú közben érdemes figyelni

Közvetlenül az interjú előtt mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a beszélgetés ideje alatt senki sem fog megzavarni, azaz szólj a helyzetről a körülötted élőknek, valamint némítsd le az üzenet értesítéseidet. Az előkészületeket tekintve fontos lehet még, hogy kinyomtasd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet, mivel jó eséllyel sok kérdés az ezekben leírtakra fog reflektálni. Mindemellett pedig az öltözéked összeállításáról se feledkezz meg, ennek szerepe ugyanis függetlenül attól, hogy nem személyes találkozóról van szó, ugyanolyan fontos. Egyszerűen megfogalmazva: öltözz úgy, mintha csak egy személyes állásinterjúra mennél. Az öltözék kiválasztásában egyébként nagy segítségedre lehetnek a cég honlapján és közösségi média felületein fellelhető videó és képanyagok, amelyeken keresztül egyfajta elképzelést alkothatsz arról, hogy mi az általánosan elfogadott dress code.

Magával az interjús részvétellel kapcsolatban az első és az egyik legalapvetőbb szabály, hogy időben lépj be a beszélgetésbe, ne várasd meg a résztvevőket. A beszéded legyen érthető, ügyelj az artikulációra. Előfordulhat, hogy kicsit hangosabban kell majd beszélned, mint ahogy megszoktad, éppen ezért az ideális hangerő megtalálásához tanácsos valamelyik ismerősöddel, rokonoddal egy próbahívás keretein belül tesztelned a körülményeket. Fontos jó tanács, hogy az interjú közben főként a kamerába nézz, mivel ha a képernyőt nézed, akkor a szemkontaktus nem tud létrejönni. Mindezek mellett pedig összességében próbálj összeszedett, vidám és pozitív lenni, és ne mutasd a kétségbeesés jeleit, ha esetleg valamilyen oknál fogva történne egy technikai malőr, vagy más tényező megzavarná az interjú menetét.

Az automatizált videóinterjú jellemzői

Manapság egyre több cég alkalmazza – többek között Veszprémben is – a videós állásinterjú egy különleges formáját, az automatizált videóinterjút. Ennek lényege, hogy a jelölt egy szoftveren keresztül, gyakorlatilag egyedül vesz részt az interjún, a kérdéseket a rendszertől kapja, amelyeket a kamerának beszélve kell megválaszolnia. Általában ezt a módszert egyfajta előszűrőként használják a vállalatok, s azt mérik fel vele, hogy kik azok, akikkel szívesen találkoznának egy személyes interjú keretein belül is. Az eljárás menetéről egyébként rendszerint részletes leírást szoktak adni, így maga a szoftver használata minden bizonnyal nem okoz majd megoldhatatlan kihívást.

A felkészültség és összeszedettség viszont ez esetben különösen fontos, mivel a kérdések megválaszolására egy megadott időkeret áll rendelkezésre, így gyakorlatilag nincs helye a mellébeszélésnek. Emellett kiemelendő az is, hogy amennyiben a pozíció megköveteli a nyelvtudást, abban az esetben jó eséllyel a kérdések is a szükséges idegen nyelven lesznek megfogalmazva, s neked is ily módon kell válaszolnod. Mindent egybevetve tehát célszerű minél előbb nekiállni a felkészülésnek, mivel egy automatizált videóinterjú a tapasztalt álláskeresők számára is egy különleges, bizonyos szempontból kihívást jelentő feladat lehet.  

VeszpremAllas.hu / N.G.