Nyugdíjas állások Veszprémben: ezek a lényeges tudnivalók

Nyugdíjas állások Veszprémben: ezek a lényeges tudnivalók

Manapság egyre több, a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállaló dönt úgy, hogy visszatér a munkaerőpiacra, vagy csak egyszerűen el sem hagyja azt. Ennek háttárében legtöbbször anyagi megfontolás áll, hisz sokaknak okoz nehézséget a nyugdíjból való mindennapi megélés, így egészen egyszerűen nincs más választásuk. Természetesen akadnak olyanok is, akik az aktivitásuk megőrzése, esetleg egyéb más indokból döntenek a munka folytatása mellett, mindenesetre az egyértelműen kirajzolódó trend, hogy évről évre egyre több nyugdíjas korú dolgozik. Ezen okból kifolyólag pedig nem árt összefoglalni a nyugdíjas munkavégzésre vonatkozó legfontosabb szabályokat, illetve az egyéb fontos tudnivalókat. A következőkben ez következik!   

A nyugdíjas munkavégzéssel kapcsolatos szabályok

Nyugdíjasként alapvetően három módon lehet munkát vállalni: foglalkoztatottként, vállalkozóként, illetve szövetkezeten keresztül. Ezek közül a legelterjedtebb a nyugdíjasok esetében is a foglalkoztatottként történő munkavégzés. Ennek szabályai nem sokban különböznek az aktív korú munkavállalókra vonatkozóktól, azaz a nyugdíjasokat a bérüket és a munkaidejüket tekintve sem éri hátrány. Keresetkorlátozás vonatkozott ugyanakkor a közszférában tevékenykedő nyugdíjasokra, azonban ezt egy 2022. szeptember 1-jétől életbe lépett rendelet egy évig feloldja, vagyis 2023. augusztus 31-ig nem kell alkalmazni azon szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

Emellett természetesen vállalkozni is szabadon lehet nyugdíjasként, azaz egyéni vállalkozás formájában, illetve társas vállalkozásban, tehát Bt.-ben, Kft.-ben, Kkt.-ben, de akár ügyvédi vagy közjegyzői iroda tagjaként is tevékenykedhetnek. Ezenkívül pedig – a már említett módon – dolgozhatnak különböző nyugdíjas szövetkezeteken keresztül is, ahova az öregségi teljes- vagy résznyugdíjban részesülők, valamint a 40 év szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők egyaránt beléphetnek. Ennek egyik legfőbb előnye, hogy a szimpatikusnak talált KNYSZ-hez való belépést követően, annak közvetítésével szinte azonnal el lehet helyezkedni, akár részmunkaidős pozíciókban is. Zárásként pedig megjegyzendő, hogy ezen foglalkoztatási forma nem csak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatóknak is kedvez, hisz a KNYSZ rengeteg terhet levesz a munkaadók válláról oly módon, hogy lebonyolítja a toborzást és a kiválasztást, illetve részt vesz az adminisztrációs és adózási teendők ellátásában is.

Miért lehet előnyös nyugdíjasként munkát vállalni?

Miként azt a bevezetőben is említettük, a legtöbb szépkorú az anyagiak miatt marad aktív munkavállaló vagy tér vissza a munkaerőpiacra. A legfőbb előnyt tehát alapvetően ez jelenti, ugyanakkor korántsem lehet azt állítani, hogy csupán a pénz lenne az egyetlen pozitív hozadéka a nyugdíjas korbán történő munkavállalásnak. Megkerülhetetlen előny emellett például az is, hogy ily módon a nyugdíjasok mind a fizikai, mind pedig a szellemi egészségüket megóvhatják, gondozhatják. Az időskori demencia ugyanis mindenkit fenyeget, ám akár csupán egy részmunkaidős állás is nagy szolgálatatot tehet ezen folyamatok késleltetése érdekében.

Nem feledkezhetünk meg továbbá arról sem, hogy a munkahelyek a társas kapcsolatok kialakítására is alkalmasak lehetnek. Ez különösen azért fontos, mert sok szépkorú küzd azzal a nehézséggel, hogy a gyermekek, unokák távol élnek, esetleg párjuk már elhalálozott, amiből fakadóan meglehetősen magányosnak érzik magukat. Egy állandó munkahelyi társaság azonban kellőképpen oldhatja ezt az érzetet, sőt, akár barátságok is szövődhetnek munkavégzés közben. Végezetül pedig fontos megemlíteni azt is, hogy a munka adhat egyfajta rutint a mindennapoknak, továbbá megoldásként szolgálhat a nyugdíjazás utáni céltalanság problémájára. Gyakran előforduló jelenség ugyanis a szépkorúaknál, hogy miután kilépnek az aktív munkavállalói létből, életüket céltalannak és sivárnak gondolják, úgy érzik túlvannak már életük nagy jelentőséggel bíró mozzanatain. Egy állás azonban nemcsak a hétköznapokat segítheti kitölteni, hanem új motivációkat, célokat, megoldandó problémákat is eredményezhet, ami elengedhetetlen a mentális egészség megőrzése céljából.

Nyugdíjas munkák

Előnyök munkáltatói szempontból

A nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszatéréséből nem csak ők maguk, hanem a gazdasági szereplők, a vállalatok is profitálhatnak. Érdemes például kiemelni, hogy tapasztalatuk révén jelentős mértékben emelhetik a munka hatékonyságát, valamint egyfajta mentor szerepet betöltve felgyorsíthatják a fiatal munkavállalók integrálódását a cégekbe. Nem beszélve arról, hogy bizonyos helyzetekben, egyes feladatok kapcsán az idősebb dolgozók sokkal érettebb és megfontoltabb döntést képesek hozni, ami ugyancsak a tapasztalatukra visszavezethető.

Jellemző továbbá a régebbi generációk tagjaira, hogy lojálisabbak a munkáltatójuk felé, illetve érthető okokból már nem olyan mobilisak és rugalmasak, hogy esetlegesen csakúgy feladják az állásukat egy másikért, ami az adott cég aspektusából azért fontos, mert így könnyebben tudják őket maradásra bírni. Végezetül pedig a pontosságról, valamint az általánosságban véve szabálykövetőbb magatartásról sem feledkezhetünk meg, na meg arról az anyagilag fontos szempontról, hogy egy nyugdíjas munkavállaló után kevesebb adót és járulékot kell fizetni, mint az aktív korúak után.  

Mik a lehetőségeik a nyugdíjasoknak Veszprém megye esetében?

Amint azt pár ponttal feljebb is taglaltuk, természetesen a Veszprém megyében élők, illetve azon belül a veszprémi nyugdíjasok számára is adott minden lehetőség arra, hogy akárcsak az aktív korú álláskeresők, az állásportálokon böngészve találjanak maguknak munkát, legyen szó teljes állásról vagy részmunkaidős foglalkoztatásról. Dönthetnek ugyanakkor úgyis, hogy szövetkezet segítségét kérik az elhelyezkedéshez, ez Veszprém esetében lehet például Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet vagy a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet:

https://nyugdijas.szomszedok.eu/allasok/veszprem

http://www.nyugdijas-szovetkezet.hu/index.php/nyugdijasoknak

A szövetkezeteken keresztül javarészt különböző betanított munkákat lehet végezni, azaz például árufeltöltői, üzemi kisegítői, konyhai kisegítői, kézi összeszerelői, esetleg udvarosi munkakörökben lehet elhelyezkedni. Persze ezenkívül más pozíciók is előfordulhatnak, ugyanakkor főként az előbbiekben felsoroltakhoz hasonló, betanított feladatokkal járó állásokra kell számítani. Nagy előnye azonban ezeknek, hogy jellemzően rugalmas munkaidőt biztosítanak, azaz lehet dolgozni akár 4-6 órában is, továbbá sokszor elég csak 2-3 napot vállalni egy héten. Mindez pedig különösen fontos tényező lehet a szépkorúak számára, hisz való igaz, hogy az időskori munkavállalásnak számos előnye van, ezzel együtt figyelniük kell arra is, hogy ne hajtsák túl magukat.

VeszpremAllas.hu / N.G.