Ezek az IT-szakmák Veszprémben is rendkívül keresettek!

Ezek az IT-szakmák Veszprémben is rendkívül keresettek!

Az informatikával kapcsolatban évek óta hatalmas munkaerőhiányról hallunk. Persze ezen állítás önmagában nem sokat mond, hisz az informatika egy hatalmas terület, benne rengeteg különböző részterülettel, amelyeket az említett munkaerőhiány nem egyforma mértékben súlyt. A következőkben ezért egy tisztább kép kialakítása érdekében összegyűjtünk néhány olyan IT-s munkakört, amelyben a megfelelő szaktudás birtokában valóban rendkívül könnyű elhelyezkedni, többek között Veszprém városában is. Emellett szó esik majd a veszprémi képzési lehetőségekről is, továbbá bemutatjuk, hogy a szakmai ismereteket jelentő hard skilleken kívül, melyek a legfontosabb soft skillek az informatikában.

Gyors elhelyezkedést biztosító IT-s szakmák

Programozó, szoftverfejlesztő

Az IT-s álláshirdetéseket böngészve programozói, valamint szoftverfejlesztői lehetőségekkel találkozhatunk az egyik leggyakrabban. A két munkakör megnevezésére szokás egymás szinonimájaként is hivatkozni, ugyanakkor a szakemberek, szakmai cikkek rendszeresen rávilágítanak a két pozíció között meghúzódó különbségekre. Ez főként a felelősségük mértékében gyökeredzik, hisz egy szoftverfejlesztő gyakorlatilag a kész termékért felel, azaz a tervezéstől a kivitelezésig minden munkafolyamatból kiveszi a részét. Egyben ez azt is jelenti, hogy a szoftverfejlesztők és a programozók között egyfajta alá-fölérendeltségi viszony van, vagyis a programozók általában a szoftverfejlesztők iránymutatásai alapján dolgoznak.

A rövid kitérőt, illetve magyarázatot követően következzen néhány konkrét feladat is a programozói, szoftverfejlesztői állásokhoz kapcsolódóan. A programozók alapvetően a kódolásért felelnek, amibe maga a programkód megírása és annak karbantartása is beletartozik. Teendőik közé tartozik továbbá a már meglévő programok felülvizsgálata (adott esetben bővítése, javítása), az elkészült szoftverek próbaüzemelése, valamint a programfejlesztési dokumentációk összeállítása is. A szoftverfejlesztők munkakörének ugyancsak az aktív részét képezi a kódolás, de emellett olyan tevékenységekkel is kiegészül, mint például az ügyféligény feltérképezése, a fejlesztés céljának és ütemének a meghatározása, az ehhez szükséges emberi és technológiai erőforrások körvonalazása, valamint az ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolattartás.

Szoftvertesztelő

Az informatikai pozíciók esetében nem csak a fejlesztő, programozó munkaerőre mutatkozik igény, hanem rendkívül keresettek a szoftvertesztelők is. A munkakörük megnevezése igencsak beszédes, hisz a fő tevékenységük a tesztelés, vagyis az arról való megbizonyosodás, hogy az adott szoftver tényleg az elvártaknak megfelelően működik-e. Egy szoftvert több szempontból is lehet tesztelni, ezek egyike például mikor a funkcióit vizsgálják, azaz hogy megfelelő módon hajtja-e végre a felhasználói utasításokat. A tesztelés során továbbá fel kell mérni a használhatóságot is, ami egyebek mellett a felhasználói céloknak, üzleti specifikációnak való megfelelés vizsgálatát foglalja magában. Ezenkívül nem hagyhatóak figyelmen kívül a biztonsági szempontok sem, tehát egy szoftvertesztelőnek arról is meg kell bizonyosodnia, hogy nem tudják-e illetéktelenek blokkolni a program működését, vagy esetleg nem tudnak-e visszaélni a program adataival. Mindemellett pedig a teljesítmény is tesztelésre szorul, ami nem mást takar, mint annak felmérését, hogy a szoftver kellő gyorsasággal képes-e ellátni funkcióit a különböző terhelések, igénybevételek során.

Webfejlesztő

A webfejlesztői munkakör ugyancsak megkerülhetetlen, ha a keresett IT-s szakmákat vizsgáljuk, elég ha csak arra gondolunk, hogy a sikeres működés érdekében ma már gyakorlatilag minden vállalkozásnak szüksége van saját weboldalra, ily módon pedig nagy igény mutatkozik a weboldalkészítésben jártas szakemberekre. A weboldalkészítésben egyébként alapvetően négy szerep különíthető el: webdesigner, adatbázis programozó, front-end webfejlesztő, back-end webfejlesztő. Ezek közül az utóbbi kettő tekinthető kimondottan webprogramozói munkakörnek, ugyanakkor gyakran – főként a kisebb cégek esetében – a designnal, illetve az adatbázisépítéssel kapcsolatos teendőket is a front- és back-end fejlesztők látják el, így nem árt ezekhez is érteniük a webfejlesztői pályán gondolkodóknak.  

Magára a fejlesztésre rátérve, a front-end webfejlesztők azok a programozók, akik az ún. kliensoldalon programoznak, tehát azzal foglalkoznak, amit majd a felhasználó is lát a weboldalon. A back-end fejlesztők ezzel szemben a szerveroldalon programoznak, vagyis olyan programokat írnak, amelyeket lefutását a felhasználók nem látják. Természetesen a weboldal sikeres kivitelezése és hatékony működése érdekében a két területen dolgozó szakembereknek szorosan együtt kell működniük. Sokszor ezt megkönnyítik az ún. full stack webfejlesztők, akik egyszerre mindkét oldalhoz értenek, azaz átlátják a webfejlesztési folyamat minden lépését.  

IT szakmák

Adatbányász, adatvizualizáló

Az adatbányászat, valamint az adatvizualizáció mára egyértelműen a legfelkapottabb informatikai területeket egyikévé váltak, már ha egyáltalán elkülöníthetjük egymástól ezt a két területet, tevékenységük ugyanis szorosan összeforr. Bizonyos különbségek azonban mégis akadnak: az adatbányász (Data Scientist) munkaköre ugyanis főként az adatokból vett összefüggések keresése köré összpontosul, míg az adatvizualizáló (Data Analyst) az adatok feldolgozásáért, illetve az ezekből való modellalkotásért felel. Ebből adódik, hogy az adatbányász pálya főként azoknak lehet ideális, akiket a programírás, makrózás, automatizálás érdekel, az adatvizualizáció pedig azoknak, akik a nagy adathalmazból vett összefüggéseket tálalnák mindenki számára érthető formában, például kimutatásokon keresztül.

Informatikai képzések Veszprém városában

A Veszprémben található Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán számos, később IT-s karrierépítésre lehetőséget adó képesítést van mód szerezni. Az egyetem képzéskínálatában szerepel többek között a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus és az üzemmérnök-informatikus szakirány is. Sőt, a mérnökinformatika, illetve a programtervező informatika területein akár mesterszakos diplomát is lehet szerezni. Fontos tudnivaló még, hogy egyes képzések levelező tanrendben is indulnak, ami különösen azok számára lehet érdekes, akik főállásuk mellett folytatnák felsőfokú tanulmányaikat. További részletek az intézmény honlapján:

https://mik.uni-pannon.hu/felveteli/felveteli-a-mik-en

Persze az informatikai képzések esetében nem feltétlenül kell felsőfokú tanulmányokban gondolkodni, valamint a hagyományos tantermi formától is el lehet tekinteni, vagyis nem csak kizárólag Veszprém megye lehetőségei között érdemes kutakodni. Rengeteg hasznos tanfolyam indul ugyanis online keretek között is. Azoknak, akik nyitottak erre, érdemes lehet megtekinteniük például a CodeBerry, a CodeCool, vagy a Green Fox Academy képzéskínálatát – csak, hogy néhány ismertebb intézményt említsünk. Ők ugyanis rendszeresen indítanak különböző programozói, illetve egyéb IT-s tanfolyamokat.

Szükséges soft skillek egy informatikai állás esetében

Egy IT-s munka kapcsán általánosságban véve elsősorban a hard skillek kerülnek kiemelésre, vagyis hogy a jelöltnek milyen szoftverismeretekkel, programozási nyelvekre vonatkozó ismertekkel kell rendelkeznie az adott munkakör beöltéséhez. Való igaz, hogy egy ilyen jellegű állás esetében ezek a legfontosabb kompetenciák, ugyanakkor a soft skillekről sem feledkezhetünk meg, amelyek szintén nagy jelentőséggel bírnak mind az egyes feladatok megoldását, mind pedig a munkatársakkal, ügyfelekkel és partnerekkel való együttműködést illetően. Az első kiemelendő soft skill egyértelműen az analitikus gondolkodásmód. Ez teszi ugyanis lehetővé egy IT-snak, hogy rendszer szerint tudjon gondolkodni, képes legyen elemezni az adott helyzetet, s innovatív, logikán alapuló megoldásokat javasoljon a felmerülő problémákra.

Nagy hasznát veszi továbbá egy IT-s egy átlagos napja során a jó kommunikációs képességeinek is. A legtöbb cég ugyanis nagy hangsúlyt fordít a csapatmunkára, ami csak hatékony kommunikáció esetén lehet effektív. Nem beszélve arról, hogy az IT-sok gyakran tárgyalnak és tartanak kapcsolatot olyan ügyfelekkel, partnerekkel, akik nem járatosak az informatikában, ám ettől függetlenül ilyenkor is képesnek kell lenniük megtalálni a módot az eredményes információátadásra. Szükség van továbbá az alkalmazkodóképességre is, hisz dolgozzon valaki akár mérnök, akár tesztelő vagy bármilyen más egyéb pozícióban, a technológia gyors fejlődésével tartaniuk kell az ütemet. Mindemellett pedig az időgazdálkodási képességről sem feledkezhetünk meg, mivel egyes projektek gyakran szigorú határidőkhöz vannak kötve, amelyekhez ugyancsak fontos alkalmazkodniuk.  

VeszpremAllas.hu / N.G.