Érdekelnek a veszprémi logisztikai állások? Íme néhány fontos információ!

Érdekelnek a veszprémi logisztikai állások? Íme néhány fontos információ!

A logisztika egy rendkívül fontos és meglehetősen szerteágazó terület, ami rengeteg munkavállalónak biztosít megélhetést, többek között Veszprém városában is.  Emellett sokan vannak olyanok is, akik ugyan még nem dolgoznak a szakmában, de a jövőjüket akár valamilyen logisztikai pozícióban is el tudják képzelni. Nekik kedvezve, a következőkben bemutatjuk, hogy pontosan mivel is foglalkozik a logisztika, melyek a legnépszerűbb és leggyakrabban hirdetett állásai, s milyen képességek szükségesek a betöltésükhöz.

Mivel foglalkozik a logisztika?

Röviden és egyszerűen megfogalmazva, a logisztika alapvetően az anyagok, információk és személyek áramlásával, mozgatásával foglalkozik, ami együtt jár különböző tervezési, szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatokkal is. A célja, hogy a mozgatott anyag – legyen szó például alapanyagról, kész- vagy félkész termékről – az előírt időpontban, a megfelelő mennyiségben odaérjen a meghatározott helyre. Mindezt úgy, hogy a folyamat eközben egy előre meghatározott költséghatárhoz is igazodjon. Ennek kivitelezése természetesen meglehetősen komplex, éppen ezért több terület összehangolt munkája szükséges a cél hatékony és mielőbbi teljesítéséhez. Ezen területekbe – a teljesség igénye nélkül – többek között beletartozik a beszerzés, a készletgazdálkodás, az anyagmozgatás, a raktározás, a csomagolás, a rendelésfeldolgozás, a szállítmányozás, a visszárukezelés és a vevőszolgálat is.

Népszerű logisztikai munkakörök

Veszprém álláslehetőségeit böngészve azt tapasztalhatjuk, hogy az egyik leggyakrabban hirdetett logisztikai munkakört a raktárosi pozíciók jelentik. Ezek az állások egyébként meglehetősen népszerűek is az elhelyezkedni kívánók körében, mivel a betöltésükhöz elég a középfokú végzettség, s gyakran a releváns szakmai tapasztalat sem megkövetelt. Sok esetben az elvárások részét képezi viszont a targoncás jogosítvány megléte, mivel ebben a munkakörben a targonca gyakorlatilag alapvető fontossággal bír a nap feladatok ellátását illetően. Ha pedig már a napi feladatoknál tartunk, abba egyebek mellet beletartozhat a raktárba érkező áruk fogadása és átvétele, az áruk rendelés szerinti összekészítése, az áruk minőségének ellenőrzése, valamint a különböző adminisztratív tevékenységek lebonyolítása is.

Persze nem csak a fizika, hanem a különböző irodai logisztikai munkák is meglehetősen népszerűek a veszprémi álláskeresők körében. Ezek közül is kiemelendő a logisztikai ügyintéző munkakör, amelynek betöltői lényegében koordinátori feladatokat látnak el. Ez azt jelenti, hogy feladatkörükbe beletartozik többek között az alapanyag-beszerzés megtervezése, az alapanyag termelőüzembe történő eljutásának biztosítása, az elosztás koordinálása, valamint a költséghatékonyság elősegítése, támogatása is. Mindezen feladatok természetesen folyamatos kapcsolattartást igényelnek a partnerekkel, akik gyakran külföldiek, így az idegennyelv-tudás (főként angol, német) általában megkövetelt ebben a pozícióban. A képzettség szintjét tekintve viszont akár a szakirányú középfokú végzettség is elég lehet, bár való igaz, hogy a felsőfokú képesítés masszív előnyt jelenthet az álláspályázáskor.

Hasonló, vagy talán még nagyobb népszerűségnek örvendenek a beszerzői pozíciók is Veszprémben. Egy ilyen jellegű állás kapcsán a főbb feladatokat a potenciális beszállítók felkutatása, árajánlatok bekérése és azok kiértékelése, költségelemzés, magának a rendelésnek és a beszerzésnek a lebonyolítása, valamint a társosztályokkal és a partnerekkel való kapcsolattartás, együttműködés teszi ki. A felelősségteljességéből adódóan a legtöbb beszerzői munka legalább 2-3 éves szakmai tapasztalatot, valamint felsőfokú végzettséget követel meg. Emellett pedig természetesen a nyelvtudás is alapvető elvárásként fogalmazódik meg az esetek túlnyomó többségében.

Végezetül pedig a fuvarszervezői munkakörről is érdemes ejtenünk néhány szót, mivel ez is a tipikus, ráadásul gyakran hirdetett logisztikai munkakörök közé tartozik. A pozíció megnevezése igencsak beszédes, azaz feladataik a fuvarok megszervezése, illetve a lebonyolításuk támogatása köré összpontosul. Ebbe többek között olyan tevékenységek tartoznak, mint például fuvardokumentumok elkészítése, a szállítások nyomon követése, a szállítólevelek és a számlák ellenőrzése, valamint az ügyfelekkel, társosztályokkal és nem utolsó sorban a fuvarozókkal, gépjárművezetőkkel való kapcsolattartás.  A pozíció betöltéséhez általában elegendő a középfokú végzettség, és a nyelvtudás sem mindig alapvető követelmény. Más kérdés persze, ha nemzetközi fuvarszervezői állásról beszélünk, mert abban az esetben biztosan szükség lesz idegennyelv-ismeretre is.

fuvarozás

Logisztikai pozíciókban megkereshető bérek

A fizetesek.hu adatai szerint ma 2022-ben Magyarországon, a logisztika területén megkereshető átlagbérek bruttó 322 000 - 623 000 Ft/hó között mozognak. Ezen belül a raktárosok fizetése bruttó 264 000 - 475 000 Ft/hó között, a fuvarszervezőké bruttó 319 000 - 627 000 Ft/hó között, míg a beszerzőké bruttó 354 000 - 681 000 Ft/hó között alakul. További információk:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/szallitmanyozas-logisztika/logisztikus

Szükséges tulajdonságok egy logisztikai állás kapcsán

A logisztikai állások bár meglehetősen sokrétűek, változatosak és különbözőek, mégis vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek alapvető fontossággal bírnak a feladatok ellátása kapcsán – beszéljünk bármelyik logisztikai munkakörről is. Ezek egyike például a kiváló kommunikációs képesség, hisz ahogy azt a bemutatott pozíciók esetében is tapasztalhattuk, a kapcsolattartás (pl. beszállítókkal, partnerekkel, társosztályokkal) a munka megkerülhetetlen része. Nélkülözhetetlen képesség továbbá a precizitás és az alaposság is, mivel logisztikai folyamatokban egy-egy hiba szinte biztosan nehézséget okoz másoknak is. Amennyire csak lehet tehát, minimalizálni kell az elkövetett hibák számát. Végezetül pedig a problémamegoldó képességről sem feledkezhetünk meg, hisz a logisztikai szakmákban a felmerülő akadályok kapcsán gyors és hatékony döntéseket kell hozni, vagyis nincs idő a hezitálásra, bizonytalankodásra.

VeszpremAllas.hu / N.G.