Ezt érdemes tudnod, ha részmunkaidős állást keresel Veszprémben

Ezt érdemes tudnod, ha részmunkaidős állást keresel Veszprémben

A részmunkaidős foglalkoztatás kiváló lehetőség azoknak, akik valamilyen élethelyzetükből adódóan nem tudnak, vagy esetleg nem akarnak főállást vállalni. Emellett jó esélyt kínál azoknak is, akik a főállásuk mellet másodállást vállalva, néhány órás munkavégzéssel tennének szert kiegészítő bevételre.  A következőkben bemutatjuk, hogy mit is érdemes tudni ezen foglalkoztatási formáról, valamint szót ejtünk arról is, hogy Veszprém városában melyek azok a pozíciók, amik gyakran kerülnek meghirdetésre részmunkaidős lehetőségként.  

A részmunkaidős foglalkoztatás szabályai

A részmunkaidős foglalkoztatás tényéről a munkáltató és a munkavállaló írásban kell, hogy megállapodjon, ami leggyakrabban munkaszerződés formájában történik. Ebben a feleknek meg kell határozniuk a részmunkaidő mértékét is, ami rövidebb, mint az általában 8 órában meghatározott teljes napi munkavégzés időtartama. Ezzel kapcsolatban egyébként igencsak rugalmasak a feltételek, hisz a részmunkaidőnek nincs törvényben előírt minimum óraszáma, vagyis akár napi 1 órás munkavégzésről is meg lehet állapodni a részmunkaidő keretein belül – bár ez természetesen elég ritka, hisz ilyen rövid munkaidő sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kedvezne.

Fontos továbbá kihangsúlyozni, hogy a részmunkaidő nem összekeverendő a rövidebb teljes napi munkavégzéssel. Ez azt jelenti, hogy a felek megállapodhatnak például napi 6 órás munkavégzésben, amire teljes munkaidős munkaviszonyként tekintenek, nem pedig részmunkaidősként. Mindez a munkabért illetően fontos, hisz rövidebb teljes napi munkavégzés esetén a munkavállalót teljes bér illeti meg, részmunkaidő esetében viszont a teljes munkaidőhöz képest időarányosan kevesebb.

A bérezés kapcsán ugyanakkor az is megemlítendő, hogy a részmunkaidős munkavállalókra is vonatkozik az egyenlő bánásmód követelménye. Ennek következményeként a részmunkaidőben foglalkoztatottakat nem érheti hátrányos megkülönböztetés a cafetériát, illetve a béren kívüli juttatásokat illetően. Lényeges tudnivaló továbbá, hogy a szabadság tekintetében sem mutatkozik nagy különbség a részmunkaidős és a teljes munkaidős foglalkoztatás között. Ennek értelmében a részmunkaidős munkavállalóknak is ugyanannyi szabadság jár, mint a teljes munkaidős dolgozóknak, viszont a szabadságnapokra járó távolléti díjuk értelemszerűen arányosan kevesebb lesz.

Végezetül pedig érdemes a nyugdíjra vonatkozó szabályokat is tisztázni, bár túlzott különbségek ez esetben sem tapasztalhatóak, hisz a szolgálati időt tekintve a részmunkaidős munkavállalóknak nem kell többet dolgozniuk az öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz. Ez azt jelenti, hogy például 25 év részmunkaidőben eltöltött munkaviszony, az öregségi nyugdíj szempontjából 25 év szolgálati időnek számít. További információk a részmunkaidős foglalkoztatás szabályaival kapcsolatban:

https://kocsisszabougyved.hu/a-reszmunkaido-5-legfontosabb-tudnivaloja/

Másodállás részmunkaidőben

Másodállás részmunkaidőben? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Amint azt a bevezetőben is említettük, részmunkaidős állást sokan azért keresnek, mert a már meglévő főállásukból származó jövedelmüket szeretnék kiegészíteni ily módon. Erre minden lehetőségük meg is van, hisz a Munka Törvénykönyve nem tiltja a másodállást, vagyis azt, hogy a munkavállaló egyszerre több munkaviszonyt tartson fennt. Kivételt képeznek ez alól a vezető beosztású személyek, esetükben ugyanis az Mt. kimondja, hogy további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthetnek. Vezető beosztású személynek minősül a munkáltató vezetője, a közvetlen irányítása alatt álló, helyettesítésre jogosított munkavállaló, valamint az olyan munkavállaló, akinek a munkaszerződésében vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazása szerepel. Esetükben tehát másodállás vállalására nincs lehetőség.

Fontos továbbá kihangsúlyozni, hogy az Mt. szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amivel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Ennek értelmében nincs lehetőség olyan cégnél másodállást vállalni, amely konkurenciát jelent a főállást biztosító munkaadó számára. Kiemelendő ezenkívül, hogy a tájékoztatási kötelezettsége értelmében, a munkavállalónak értesítenie kell munkáltatóját a másodállás létesítéséről. Végezetül pedig fontos, hogy másodállás vállalása esetén egyik munkaviszony sem élvez elsőbbséget, vagyis a munkavállalónak mindkét munkahelyén helyt kell tudni állnia, nem rendelheti egyiket a másik fölé. További információk a másodállásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban:

https://erthetojog.hu/munkajog/melyek-a-masodallas-szabalyai-mit-lehet-es-mit-nem/

Részmunkaidőben betölthető állások Veszprémben

Részmunkaidős állások természetesen Veszprémben is rendre előszoktak fordulni. Érdemes lehet például a különböző nagyobb áruházak álláskínálatát megtekinteni, azok ugyanis gyakran hirdetnek olyan, például pénztárosi, árufeltöltői pozíciókat, ahol a napi munkaidő mindössze 4-6 órában merül ki. Ezenkívül az irodai munkák esetében sem ritka a rövidebb munkaidőben történő munkavégzés, példának okáért az általános irodai adminisztrátori, asszisztensi vagy a könyvelői pozíciók is gyakran kerülnek meghirdetésre részmunkaidős munkavégzési lehetőséggel. Zárásként pedig az értékesítői munkáról sem feledkezhetünk meg, akiknek egy átlagos napja szintén nem csak 8 órás műszakokkal lehet tarkítva, hisz a munkakörük sok esetben kimondottan alkalmas a részmunkaidős tevékenykedésre.

VeszpremAllas.hu / N.G.