Tippek, jó tanácsok a sikeres pályamódosításhoz

Tippek, jó tanácsok a sikeres pályamódosításhoz

Mára teljesen elfogadottá vált, hogy a munkavállalók a karrierjük során több alkalommal is munkahelyet váltanak, s nem kötelezik el magukat túlzottan hosszú távra egyik munkáltatónál sem. Egyre többen vannak azok is, akik nem csak munkahelyet, hanem gyakorlatilag karriert is váltanak, kipróbálva ezzel magukat egy teljesen új területen. Utóbbival kapcsolatos elhatározás természetesen jóval összetettebb, mint egy munkahelyváltásra vonatkozó döntéshozatal, így érdemes rendkívül körültekintően, átgondoltan eljárni. A következőkben ehhez hozunk néhány jó tanácsot!

Önismeret és a „miértek” megválaszolása

Ez a pont különösen akkor fontos, ha még nem tudjuk, hogy milyen irányba szeretnénk elmozdulni, csak abban vagyunk biztosak, hogy változásra van szükségünk. Ilyenkor mindenképpen át kell gondolnunk, hogy elégedetlenségünket valóban a szakmánk és a pályánk okozza-e, s nem csak a munkahelyünkön uralkodó körülmények felelősek mindezért. Ha úgy érezzük, hogy igen, vagyis ténylegesen szükségünk van egy ilyen jellegű drasztikus változásra, abban az esetben igyekezzünk megérteni az elégedetlenségünk mibenlétét, hisz így elkerülhetjük a jelenlegi helyzetünk későbbi megismétlődését.

Törekednünk kell továbbá arra, hogy egy őszinte képet alakítsunk ki az erősségeinkről és gyengeségeinkről. Ez ugyanis segíthet leszűkíteni a hozzánk, illetve a képességeinkhez illő szakmák számát. Ennek érdekében érdemes lehet például olyan konkrét feladatokat, tevékenységeket összegyűjteni, amelyekhez mindig is érzékünk mutatkozott, s amikben egyúttal örömünket is leltük. Ez mindenképpen a hasznunkra válhat a potenciális lehetőségek felvázolásában, az új irány meghatározásában.

Tervezés, elemzés, célok kitűzése

Az esetek túlnyomó többségében a karrierváltás nem megy egyik napról a másikra. Már magának az iránynak az eldöntése is sok időt emészt fel, hisz az említett önismereti kérdéseken túl, tanácsos utánajárnunk a lehetőségként felmerülő szakmák telítettségének, karrierépítési potenciáljainak, bérezési feltételeinek, valamint számos egyéb, számunkra prioritással bíró tényezőjének. Emellett, ha már meg van az irány, minden bizonnyal a szakmai alapokra is szert kell tennünk, például tanfolyamokon vagy iskolai rendszerű képzéseken keresztül.

Nézzünk tehát utána, hogy milyen képesítésekre, kompetenciákra lesz szükségünk, s azokat miként tudjuk a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb és adott esetben a leginkább költségkímélő módon megszerezni, elsajátítani. A tanulással viszont egyúttal egy hosszúnak tűnő folyamat is kezdetét veszi majd, amivel kapcsolatban hajlamosak lehetünk türelmetlenséget mutatni. Éppen ezért fontos, hogy kis, gyors léptékben elérhető célokat állítsunk fel magunk elé, mivel így eredményesebben tarthatjuk fenn a motivációnkat, akár hosszútávon is.

Kapcsolatépítés és a szakma megismerése

Manapság a kapcsolatépítés amúgy is kiemelt fontossággal bír a karrierépítést illetően, de pályamódosítás előtt állva, illetve magának a folyamatnak a során még inkább hangsúlyossá válik a szerepe. Szakmabeliekkel beszélgetve ugyanis jobban megismerhetjük annak a pozíciónak a jellemzőit, sajátosságait, aminek megszerzését célul tűztük ki magunk elé, valamint a történeteik alapján akár következtetéseket is levonhatunk az előttünk álló szükséges lépésekkel, illetve a kerülendő hibákkal kapcsolatban. Nem beszélve arról, hogy kiterjedt kapcsolati hálózaton keresztül olyan munkalehetőségekről is értesülhetünk, amelyek egyébként rejtve maradnának előttünk. Sok cég ugyanis egy-egy munka kapcsán először belsős körökben, illetve a meglévő alkalmazottainak ismeretségét, ajánlásait figyelembe véve toboroz. Erősen javasolt tehát cselekednünk a szakmai kapcsolataink bővítése érdekében.

Ehhez több eszköz is a rendelkezésünkre áll, beleértve például az online tér adta lehetőségeket. Érdemes lehet például aktívnak lenni és rendszeresen kommentelni a különböző szakmai fórumokon, valamint nagy figyelmet fordítani a közösségi médiás jelenlétre. Ezek közül is külön kiemelendő a LinkedIn, ami egy kifejezetten a munkavállalói közösségteremtésre, és a szakmai kapcsolatépítésre specializálódott platform, ahol a profilunkat kvázi az önéletrajzunk teszi ki. Ha tehát még nem rendelkezünk itt fiókkal, akkor mindenképpen regisztráljunk, ha pedig már igen, akkor ne felejtsük el aktualizálni azt. Persze a digitális lehetőségeken kívül a hagyományos eszközökről sem feledkezhetünk meg, ha kapcsolatépítésről van szó. Ezért amikor csak módunk van rá, látogassunk el szakmai konferenciákra, előadásokra vagy workshopokra. Az itt szerzett ismeretségek ugyanis nagy lökést adhatnak karrier szempontból.

Kapcsolatépítés

Hatékony álláskeresés a mielőbbi váltás, pályamódosítás érdekében

Az álláskeresés nem egyszerű, pláne, ha nem csak munkahelyet, hanem egyben karriert is szeretnénk váltani. Ilyenkor ugyanis gyakorlatilag pályakezdőnek számítunk az adott területen, így rendkívül fontos, hogy kialakítsunk egyfajta álláskeresési stratégiát az elhelyezkedési esélyeink maximalizálása érdekében. A gyakran alkalmazott passzív és a reaktív álláskeresés, vagyis mikor csupán az állásoldalakon megjelenő hirdetésekre reagálunk, ebben az esetben nem biztos, hogy eredményre vezető lesz. Mindenképpen aktivitást kell tehát mutatnunk, azaz a már említett módon építsünk kapcsolatokat, fordítsunk időt a szakmai profilunk naprakészen tartására, valamint az álláskeresést az állásportálokon túl, terjesszük ki a cégek karrieroldalaira is (egyes pozíciók ugyanis csak itt jelennek meg). Emellett pedig, ha látunk az elképzeléseinkkel összhangban lévő munkát, akkor az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket alakítsuk úgy, hogy az reflektáljon az álláshirdetésben szereplő elvárásokra.

VeszpremAllas.hu / N.G.