Hamis álláshirdetések? Ezekből a jelekből ismerhetjük fel őket!

Hamis álláshirdetések? Ezekből a jelekből ismerhetjük fel őket!

Az álláskeresésnek megannyi nehézsége közül, az egyik legfrusztrálóbbat a kamu álláshirdetések jelentik. Sajnos még manapság is sokan megpróbálnak visszaélni az álláskeresők bizalmával, s olyan álláshirdetéseket adnak fel, amikben a leírtak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ezekbe pedig akár a veszprémiek is könnyen belefuthatnak. Jó hír ugyanakkor, hogy vannak bizonyos tipikus ismertetőjelek, amelyekből álláskeresőként felismerhetjük, ha az adott hirdetés sántít. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni!

Szerkezeti hiányosságok, rendezetlen külalak

A gyakorlott álláskeresők bizonyára tudják, hogy az álláshirdetések általában egy megszokott struktúra szerint íródnak. Ez azt jelenti, hogy a hirdetésben rendszerint olvashatunk egy rövid bemutatót a cégről, megfogalmazásra kerülnek a pozíció feladatai, illetve a betöltéséhez szükséges követelmények, a munkaadó által kínált feltételek, valamint a jelentkezés módja és az ahhoz kellő dokumentumok. Természetesen ez nincs kőbe vésve, vagyis bizonyos fokú eltérések könnyen előfordulhatnak. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy az adott hirdetés a többihez képest meglehetősen hiányos, továbbá a szerkesztés is hagy némi kívánnivalót maga után, abban az esetben alapos okunk lehet feltételezni, hogy a lehetőség valamiféle átverés.   

A pozíció zavaros megnevezése

Egyes munkakörök megnevezése igencsak általános. A hirdetéseket böngészve sokszor találkozhatunk például különböző asszisztensi vagy ügyintézői pozíciókkal, amely megnevezésekre rengeteg feladatkört rá lehet húzni. A hamis hirdetők pedig ezt kihasználva gyakran ehhez hasonló címszavak mögé rejtik azokat a hirdetéseiket, amik különféle ügynöki munkákat takarnak. Persze a munkakör elnevezése még korántsem elég ahhoz, hogy ilyen jellegű következtetéseket vonjunk le, viszont ha a pozíció leírásában emellett olyan követelményeket tapasztalunk, mint számlaképesség és saját gépjármű, vagy értékesítői véna stb., akkor jó eséllyel valamilyen ügynöki, értékesítői munkáról van szó. Ebben az esetben érdemes mérlegelnünk, hogy valóban eltudnánk-e magunkat képzelni egy ilyen feladatkörben.

Céges e-mail cím hiánya, céges információk elérhetetlensége

Ugyancsak gyanús lehet egy álláshirdetés kapcsán, ha elérhetőségként nem egy saját domain névvel ellátott üzleti e-mail cím van megadva, hanem valamilyen ingyenes levelezőrendszerhez kapcsolódó (pl. gmail, freemail, citromail) cím. Manapság ugyanis már alapvető elvárás – még a kisebb vállalkozásoktól is –, hogy saját, egyedi e-mail címmel rendelkezzenek. Hasonlóan gyanakvásra adhat okot, ha gyakorlatilag semmilyen információt nem találunk a cégről az internet. Ha tehát az adott vállalatnak nincs saját weboldala, valamint a ceginformacio.hu, a nemzeticegtar.hu, vagy a ceginfo.hu honlapokon sem találunk információkat a működésükről, akkor jobban tesszük, ha inkább elállunk a jelentkezéstől.

Álláshirdetések hiányosságai

Pénzt, regisztrációs díjat kérnek jelentkezéskor

Sajnos akár Veszprémben is találkozhatunk olyan álláshirdetéssel, ami gyors és könnyű pénzkereseti lehetőséget ígér, ám ehhez először át kell utalnunk egy bizonyos összeget „regisztrációs díj” vagy ehhez hasonló megnevezés címén. Fontos, hogy ezt soha, semmilyen körülmények között ne tegyük, még a külföldi munkát hirdető lehetőségek esetében sem. Törvény írja ugyanis elő, hogy az állásközvetítők a szolgáltatásaikért semmilyen címen nem kérhetnek pénzt, annak ellenértékét minden esetben a külföldi munkaadó fizeti meg. Legyünk tehát óvatosak, és vessük el a jelentkezés gondolatát, ha ilyen jellegű fizetési kötelezettséggel találkoznánk bármely munka kapcsán.

Helyesírási hibák, homályos megfogalmazás

A legtöbb cég az álláshirdetéseiben igyekszik meggyőző lenni, s tudják, hogy ehhez egyszerű, lényegre törő, mégis igényes megfogalmazással, no meg persze kifogástalan helyesírással kell megírniuk hirdetéseiket. Ha ezt nem tapasztaljuk, vagyis a hirdetés nem mond konkrétumokat az ellátandó feladatok kapcsán, ráadásul hemzseg a helyesírási hibáktól, abban az esetben jobban tesszük, ha inkább hagyjuk azt az állást, és tovább folytatjuk a böngészést az aktuális lehetőségek között.

VeszpremAllas.hu / N.G.