A műszaki menedzser szakma jellemzői, elhelyezkedési lehetőségei

A műszaki menedzser szakma jellemzői, elhelyezkedési lehetőségei

A sokoldalúság manapság több munkakör esetében is elengedhetetlen tényező. A műszaki menedzserek pedig aligha kérdőjeleznék meg ezen állítás helytállóságát, hisz pozíciójukban a műszaki tudás mellett a gazdasági, valamint a természettudományos területekből merített ismeretek is elengedhetetlenek a boldoguláshoz. De mit is takar pontosan ez a szakma, és milyen elhelyezkedési lehetőségeket kínál? Illetve mik azok a személyes kvalitások, amelyek sikeressé, eredményessé tesznek egy műszaki menedzsert? A következőkben ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, továbbá szót ejtünk a szakma kitanulásának veszprémi lehetőségeiről is.

A műszaki menedzsment történeti összefoglalója

A műszaki menedzser munkakör fontosságának megértéséhez érdemes egy rövid történeti kitekintést tennünk, és egészen az 1950-es évekig visszamennünk a múltba. Ekkoriban kezdtek ugyanis egyre nagyobb számban beszivárogni a mérnökök a vállalati életbe, ahol nem ritkán vezetői feladatokkal járó pozíciókat töltöttek be. A vezetési feladatok okozta kihívások viszont sokszor túlnőttek a mérnökökön, ráadásul a ’70-es évektől egyre inkább a hatékonyabb és gazdaságosabb termelés felé orientálódott a világ, így szükségszerűvé vált olyan szakamberek kinevelése, akik műszaki és gazdasági értelemben is képzettek. Ennek eredményeként született meg a 20. század végére a műszaki menedzsment önálló tudományágként, amit azóta már egy kiforrott, népszerű és elismert területként tartunk számon. Persze ez korántsem meglepetés, tekintve, hogy manapság a világ minden eddiginél gyorsabban változik, így rendkívül nagy az igény a széles látókörrel rendelkező szakemberekre.

Elhelyezkedési lehetőségek műszaki menedzserként

A műszaki menedzserek érdeklődésüktől, specializációjuktól függően rengeteg területen, számos különféle pozícióban elhelyezkedhetnek. Dolgozhatnak például az autóiparban, gépiparban, elektronikai iparban és az építőiparban, továbbá a végzettségük és a tudásuk alapján szerepet vállalhatnak közlekedési, logisztikai vagy kereskedelmi területen tevékenykedő vállalatoknál is. Konkrét munkaköröket említve, az elhelyezkedés természetesen kimondottan műszaki menedzserként a legkézenfekvőbb, de emellett betölthetnek akár projektmenedzseri, termékmenedzseri, IT-menedzseri vagy minőségbiztosítási mérnöki pozíciókat is. Feladataik rendkívül sokrétűek lehetnek, s gyakran iparágspecifikusak is, ugyanakkor az általánosságban elmondható, hogy különböző tervezései, szervezési, koordinálási és értékelési tevékenységekhez kötődnek.

Elhelyezkedés műszaki menedzserként

Műszaki menedzser képzés Veszprém városában

A műszaki menedzser képzés tekintetében a veszprémiek szerencsés helyzetben vannak, mivel a szak a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán az alap- és mesterképzés keretein belül is indul. Előbbi hét, utóbbi négy félévet vesz igénybe. Az egyetem egyébként főként azoknak ajánlja ezt a képzést, akik a gazdálkodás- és szervezéstudományok mellett nyitottak a műszaki tudományokra is, szívesen megismernék a cégek termelői tevékenységeinek műszaki jellemzőit, továbbá átfogóbb képet kapnának a vállalatok gazdasági folyamatairól. Jó hír, hogy mindezek megvalósítására nem csak nappali, hanem akár levelező tagozaton is van lehetőség, ami különösen azok számára lehet érdekes, akik főállásuk mellett ülnének újra vissza az iskolapadba. További részletek az egyetem honlapján:

https://www.gtk.uni-pannon.hu/muszaki-menedzser-alapszak/

A szakmához szükséges személyes tulajdonságok

A kimondottan szakmai, például a műszaki, informatikai vagy az üzleti ismereteken túl, a műszaki menedzserek munkaköre számos soft skillt is megkövetel. Ezek egyike például a kiváló problémamegoldó képesség, ami már csak azért is elengedhetetlen, mert ebben a pozícióban egyszerre két fronton is helyt kell tudni állni, vagyis a mérnöki és az üzleti oldalon felmerülő nehézségek sem jelenthetnek megugorhatatlan akadályt. A két területet összekötő szerepükből adódóan a műszaki menedzserek nélkülözhetetlen tulajdonsága továbbá a kiváló kommunikációs képesség is, legyen szó annak bármely formájáról. Végezetül pedig nem feledkezhetünk az időgazdálkodási, az irányítási, valamint a rendszerben való gondolkodás készségéről sem, hisz ezek mind-mind alapvető projektmenedzseri kvalitásoknak számítanak, amely feladatkört – a már említett módon – akár műszaki menedzser végzettségű szakemberek is betölthetnek.  

VeszpremAllas.hu / N.G.