Ingatlanközvetítőként építenél karriert? Veszprémben megteheted!

Ingatlanközvetítőként építenél karriert? Veszprémben megteheted!

Az ingatlanközvetítői szakma megítélésére korántsem lehet azt mondani, hogy egyöntetűen pozitív lenne manapság.  Sokan ugyanis nem elhivatott szakembereket, hanem sokkal inkább szerencsevadászokat látnak bennük, akiket kizárólag anyagi indíttatások vezérelnek. Ettől függetlenül persze nem szabad vitatni azt sem, hogy rengeteg lelkiismeretes, jól képzett ingatlanközvetítő is tevékenykedik a piacon, akik nem csak pénzforrásként, hanem egyenesen hivatásként tekintenek a szakmájukra. A következőkben összefoglaljuk, hogy mit is érdemes tudnod erről a pályáról, ha téged is ez a fajta hivatástudat hajt, s egyúttal érdeklődsz is az ingatlanos karrier iránt.

Mit csinál egy ingatlanközvetítő?

Az ingatlanközvetítők tevékenysége az ingatlankínálat és az ingatlankereslet összekapcsolásán alapul. Magyarán összekötik az ingatlanjukat eladásra vagy bérbeadásra kínáló személyeket azokkal, akik ingatlant vásárolnának vagy bérelnének. Első blikkre meglehetősen egyszerűnek tűnhet ez a folyamat, a valóságban azonban jóval összetettebb, benne több kiegészítő, mégis elengedhetetlen feladattal. A feladatok sorát kezdjük is mindjárt az ingatlanok felkutatásával, ami az ingatlanközvetítők egyik mindennapi tevékenysége. Ennek során felveszik a kapcsolatot azokkal, akik értékesítenék ingatlanjaikat, s igyekeznek őket meggyőzni arról, hogy segítségükre lehetnek ebben a folyamatban.  

Ha létrejön az együttműködés, a következő lépést az ingatlan piaci értékének meghatározása jelenti. Ekkor nagyon fontos, hogy az ingatlanközvetítő körültekintően járjon el, mivel a megalapozatlanság könnyen az értékesítési idő elhúzódásához, megemelkedett hirdetési költségekhez, majd végül alacsonyabb eladási árhoz vezethet.  Miután a tulajdonossal egyeztetve ez sikeresen megtörtént, kezdetét veheti az értékesítési folyamat, aminek az egyik legfontosabb lépése magának a hirdetésnek az elkészítése. A hirdetés színvonalán ugyanis minden túlzás nélkül akár milliók is múlhatnak, vagyis az ingatlanközvetítők nem vehetik félvállról a fotók minőségének, illetve a hirdetés megszövegezésének a kérdését.

Az ingatlan meghirdetése után az ingatlanközvetítő következő feladata, hogy tájékoztassa az érdeklődőket az ingatlannal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és információkról, valamint egy körbevezetés keretein belül szemléltesse is azokat. Amennyiben ez kedvezően alakul, vagyis igény mutatkozik a vevő részéről az ingatlan megvásárlására, abban az esetben megkezdődhetnek az ártárgyalások. Ebben a fázisban az ingatlanközvetítőnek egyfajta mediátori szerepet kell felvennie, törekedve arra, hogy az eladó és a vevő fél álláspontjai közeledjenek egymáshoz. Ha ezután sikeresen megszületik az egyezég, akkor nincs más hátra, mint ennek az írásban történő rögzítése. Az ingatlanközvetítőnek, illetve az ingatlanirodának a feladatai persze ekkor még korántsem értek véget, hisz biztosítaniuk kell az ügyvédi közreműködést az okiratok elkészítéséhez, valamint be kell szerezniük azon dokumentumokat, amelyek az adásvétel megvalósulásához szükségesek.

Ingatlanközvetítő szakma

Milyen tulajdonságok birtokában lehet valaki sikeres ebben a szakmában?

Az ingatlanközvetítői munka a szakmai felkészültségen túl, számos személyes tulajdonságot és kvalitást is megkövetel. Ezek egyike – talán nem meglepő módon – a kiváló kommunikációs képesség, hisz az ingatlanközvetítés feladatainak jelentős része az ügyfelekkel való kapcsolattartás köré összpontosul. Kiemelt fontossággal bír emellett a pontosság és a precizitás is, vagyis ha ezen a területen szeretnél karriert építeni, akkor mindenképpen tartsd magad a megbeszélt időpontokhoz és határidőkhöz, máskülönben könnyen csorbát szenvedhet a hitelességed. Nem hagyhatjuk ki a sorból az őszinteséget sem, azaz sose próbáld eltitkolni az ingatlan esetleges gyengeségeit az ügyfelek elől, hisz ezek a dolgok előbb-utóbb úgyis kiderülnek, és a későbbi panaszok szintén rombolhatják a megítélésedet. Végezetül pedig a magabiztosságról, az elkötelezettségről és a tanulási vágyról sem feledkezhetünk meg. Igyekezz tehát mindig önbizalmat sugározni az ügyfelek előtt, ugyanakkor sose kérdőjelezd meg annak tényét, hogy a szakma bármikor tud újat mutatni a számodra, és nyitottnak kell maradnod ezek befogadására.    

Ingatlanközvetítői tanfolyamok Veszprémben

Az ingatlanközvetítői képzések többsége manapság már online formában indul, azaz rugalmasan az ország bármely részéről, így természetesen Veszprémből is be lehet csatlakozni azokba. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az ilyen jellegű tanfolyamok általában kb. 4 hónapot vesznek igénybe, és a jelentkezéshez alapvető feltételként fogalmazódik meg a betöltött 18. életév, valamint az érettségi bizonyítvány megléte. Lényeges továbbá, hogy az ingatlanközvetítői képzést hirdető intézmények, annak online mivoltából adódva rendszerint különböző videós anyagokkal, órai felvételekkel segíti a tanulókat. Ez különösen azok számára lehet kedvező, akik a zsúfolt napirendjük ellenére is szeretnék továbbképezni magukat. Néhány konkrétumot említve, érdemes lehet például figyelemmel követni az Alfa Kapos Képző Központ Kft., a Best-Work Kft., az EFEB Felnőttoktatási Központ vagy a Stabil Tudás Zrt. képzéskínálatát, ezek az intézmények ugyanis rendszeresen indítanak ingatlanközvetítői tanfolyamokat.

VeszpremAllas.hu / N.G.