Érdekel a személy- és vagyonőr szakma? Veszprémben kitanulhatod!

Érdekel a személy- és vagyonőr szakma? Veszprémben kitanulhatod!

A személy- és vagyonőr, vagy ha jobban tetszik, biztonsági őr szakma gyakorlatilag egy mindenki által ismert hivatás, hisz a hétköznapi teendőink ellátása, például bevásárlás és ügyintézés közben, vagy akár különböző rendezvényekre ellátogatva rendszeresen találkozhatunk velük. Persze az már más kérdés, hogy sokak ennek ellenére nincsennek egészen tisztában a személy- és vagyonőrök feladataival, s akár hajlamosak lehetnek alábecsülni tevékenységüket. A következőkben ezért bemutatjuk, hogy pontosan milyen felelősségekkel is jár ez a munkakör, s milyen tulajdonságokat követel meg a munkavállalóktól. Mindemellett pedig szó esik majd a szakma elsajátításának veszprémi lehetőségeiről is.

A személy- és vagyonőr feladatai

A személy- és vagyonőrök feladatai meglehetősen változatosak lehetnek, hisz az őrzési tevékenységek sok mindenre irányulhatnak. Általánosan megfogalmazva viszont elmondható, hogy a biztonsági őrök feladatait főként a rájuk bízott értéktárgyak és objektumok őrzésével, az épületben vagy a helyszínen tartózkodó személyek biztonságának megóvásával kapcsolatos tevékenységek teszik ki. Tipikus vagyonőri megbízás például, mikor valamilyen ingatlan, például egy telephely, bankfiók, hivatal vagy bevásárló központ őrzéséért felelősek. Sajnos sokan az ilyen jellegű beosztást csupán ácsorgással, üldögéléssel vagy sétálgatással azonosítják, pedig a valóságban ilyenkor a biztonsági őrök felelősségét képezheti többek között a beléptetés zavartalan biztosítása, a belső rend fenntartása, a kamerák nyomon követése, valamint akár a szabálytalan parkolás megakadályozása is.

Hasonlóan gyakran találkozhatunk biztonsági személyzettel a különböző rendezvényeken is, beleértve egyebek mellett a koncerteket, fesztiválokat, kulturális programokat, sporteseményeket is. Ezek során a fő feladatuk általában a résztvevők zavartalanságának biztosítása, illetve a rendbontók azonosítása és kiszűrése, de emellett a be- és kiengedések lebonyolításában is aktívan közreműködnek. Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen jellegű beosztás sokkal több interakciót igényel, mint például egy telephely őrzése, így ez a feladatkör tipikusan azoknak a biztonsági őröknek lehet testhezálló, akik bírják a nyüzsgést és akár feszült helyzetekben is képesek megtalálni a közös hangot másokkal. Ha pedig úgy érzed, hogy ezen területek egyike sem igazán keltette fel az érdeklődésedet, orientálódhatsz akár a személyi védelem irányába is. Biztonsági őröket ugyanis rendszeresen alkalmaznak közjogi méltóságok, olykor pedig magánszemélyek védelmére is, vagyis akár efféle állások is felmerülhetnek potenciális elhelyezkedési lehetőségként.

Biztonsági őr állás

A szakmához szükséges kompetenciák, tulajdonságok

A pálya megkezdéséhez a munkavállalóknak elsősorban képesítésre kell szert tenniük, aminek első lépcsőfoka, hogy részt vesznek egy személy- és vagyonőr képzésen. Az itt megszerzett tanúsítvány birtokában ezután a résztvevők az állam által meghatározott vizsgaközpontban vizsgát tehetnek, aminek sikeres abszolválásával szerezhetik meg az államilag elismert szakképesítést igazoló bizonyítványt. A képzéseken való részvételhez rendszerint csupán néhány alapvető feltételnek kell megfelelni, amelyeknek része a betöltött 18. életév, a cselekvőképesség, az alapfokú iskolai végzettség (8 általános), illetve a büntetlen előélet.

Persze a képzettség megszerzése és a szakmai ismeretek elsajátítása önmagában még korántsem elég, hisz szükség van bizonyos személyes tulajdonságokra is a sikeres helytállás érdekében. Ezek közül is kiemelendő a figyelem és a jó helyzetfelismerő képesség, hisz a baj egyik pillanatról a másikra megtörténhet, ezért a biztonsági őrnek mindig ébernek kell maradnia és tudnia kell azonnal cselekedni. Ha pedig már szóba került az éberség, akkor a magas monotóniatűrést sem hagyhatjuk ki a sorból, ez ugyanis elengedhetetlen a személy- és vagyonőr szakmában gyakran előforduló 12-24 órás szolgálatok teljesítéséhez. Ezenkívül – amint arra korábbiakban is már utaltunk – bizonyos őrzési tevékenységek az emberekkel való hatékony bánásmódot is megkövetelik, vagyis az együttműködő képesség, illetve a kiváló kommunikációs képesség szintén olyan kvalitások, amelyek jól hasznosíthatóak ebben a szakmában. Végezetül pedig természetesen a jó fizikai erőnlét mellett sem mehetünk el szó nélkül, ami egyrészt a műszakok hossza és a folyamatos állás, másrészt pedig biztonsági őrhöz méltó megjelenés céljából is indokolt.

Személy- és vagyonőr képzés Veszprémben

Személy- és vagyonőr képzések viszonylag nagy rendszerességgel indulnak az ország egész területén, ami alól Veszprém sem kivétel. A tanfolyam a Vagyonvédelmi Országos Kiképző Központ szervezésében indul, és 3,5 hónapot vesz igénybe, ami összesen 200 órát takar. Az órák hagyományos, tantermi módon kerülnek megrendezésre, ugyanakkor az intézmény egy teljes értékű, online videókból álló távoktató tananyagot is a résztvevők rendelkezésére bocsájt. Mindemellett pedig szerepet vállalnak a vizsga megszervezésében is, vagyis a vizsgázóknak nem kell utazniuk, akár Veszprémben is megszerezhetik a szakképesítésüket igazoló bizonyítványt. További információk a képzésről az intézmény honlapján:

https://www.vokk.hu/vagyonor-kepzesek.html

VeszpremAllas.hu / N.G.