Alkalmi munka: legfontosabb tudnivalók, veszprémi lehetőségek

Alkalmi munka: legfontosabb tudnivalók, veszprémi lehetőségek

Az alkalmi munka népszerűsége töretlennek mondható hazánkban, azaz egyre több munkavállaló számára biztosít hosszabb-rövidebb időre bevételi forrást. A munkavégzés ezen formája az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül történik, aminek munkaadói és munkavállalói szempontból is megvannak a maga előnyei, hátrányai. A következőkben főként a munkavállalói szempontokra fogunk fókuszálni, vagyis az ő aspektusukból mutatjuk be ezen foglalkoztatási forma legfontosabb tudnivalót, pozitívumait és negatívumait. Mindemelett pedig az alkalmi munka veszprémi lehetőségeiről is ejtünk majd néhány szót.

Az alkalmi munka szabályai

Az alkalmi munka egy atipikus foglalkoztatási forma, ami akárcsak az idénymunka, az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül történik. Létrejöttéhez a munkáltatónak kötelező jelleggel be kell jelentenie az alkalmi munkavállalót, ugyanakkor munkaszerződés megkötése nem szükséges. Mindazonáltal van lehetőség egy sablonszerű, egyszerűsített munkaszerződés kitöltésére, ami papíron is bizonyítja a munkaviszonyt, elkerülve ezzel az esetleges félreértéseket.

A bérekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásáért járó fizetések mértéke mindig alkalmazkodik az aktuális minimálbérhez és garantált bérminimumhoz. A korábbi évekhez hasonlóan, 2023-ban is a minimálbér 85%-a illeti meg a munkavállalót a szakképzettséget nem igénylő alkalmi munkák esetén, míg a szakképzettséget megkövetelő munkakörökben ez az arány a garantált bérminimum 87%-a. Mindez azt jelenti, hogy 2023-ban előbbiért 1134 Ft/óra, míg utóbbiért 1483 Ft/óra a minimálisan kifizetendő bér.

Fontos továbbá, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás után járó jövedelmet a mentesített keretösszeg összeg határáig nem terheli szja fizetési kötelezettség. Ez a keretösszeg a szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka esetén a napi minimálbér 130%-át, míg a szakképzettséget megkövetelő alkalmi munka esetén a napi garantált bérminimum 130%-át jelenti. Ennek értelmében 2023-ban az előbbi munkaköröket betöltő munkavállalóknak napi 13 871 Ft-ig, míg utóbbiakat betöltőknek napi 17 719 Ft-ig nem kell fizetniük szja-t.

Végezetül pedig mindenképpen érdemes tisztáznunk az egyszerűsített foglalkoztatásban eltöltött munkanapok számára vonatkozó korlátozásokat is. Eszerint egy naptári éven belül egyazon munkáltatónál legfeljebb 90 napot lehet alkalmi munkaviszonyban dolgozni, egy hónapon belül pedig összesen 15-öt. Szabály továbbá az is, hogy az alkalmi bejelentés legfeljebb 5 egymást követő napra vonatkozhat. Fontos hozzátenni, hogy a turisztikai idénymunka és a mezőgazdasági idénymunka esetében máshogy alakulhatnak ezen számok, mivel azok kapcsán az ily módon ledolgozható időtartam évi 120 napban van maximalizálva.

Alkalmi munkák

Az egyszerűsített foglalkoztatás előnyei, hátrányai

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak – beszéljünk akár alkalmi munkáról, akár idénymunkáról – az egyik legnagyobb előnyét egyértelműen a rugalmassága jelenti. Egy-egy ilyen állás kapcsán ugyanis nem kell számítanunk hosszas interjúsorozatokra, vagy egyéb bonyolult felvételi procedúrákra, hanem a kölcsönös szimpátia és az elvárásoknak való megfelelés esetén szinte azonnal kezdhetünk. Előny továbbá, hogy a belépéshez hasonlóan a kilépés is egyszerű, vagyis ha kedvezőtlenek a körülmények, nem szimpatikus a főnök, esetleg egyéb problémánk adódik, minden kötelezettség nélkül kiléphetünk. Végül pedig arról sem feledkezhetünk meg, hogy az ilyen jellegű munkavégzésen keresztül gyors és akár viszonylag magas jövedelemhez is juthatunk, ami ideális kiegészítés vagy átmeneti megoldás lehet addig, amíg főállást keresünk.    

Persze nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak az egyszerűsített foglalkoztatásnak, amelyek közül az egyik legkellemetlenebb, hogy ily módon nem keletkezik TB jogviszonyunk, tehát azt külön kell magunknak megfizetnünk. Így pedig nincs betegszabadság, táppénz, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság sem. Hátrány továbbá a kiszolgáltatottság is, vagyis hogy a főnök indoklás nélkül bármikor, azonnali hatállyal felmondhatja a munkaviszonyt. Ráadásul a munkáltató a munkaviszony megszűnése esetén nem köteles igazolást vagy értékelést adni, így az ott szerzett munkatapasztalat nem jelenik meg az életútban, nem hivatalos.

Alkalmi munkák Veszprémben

Alkalmi munkalehetőségek folyamatos rendszerességgel előszoktak fordulni országszerte, így természetesen Veszprém városában is. Mivel az egyszerűsített foglalkoztatás bármilyen tevékenységi kör esetén alkalmazható, így nehéz pontosan meghatározni, hogy melyek azok a pozíciók, amik esélyt kínálhatnak az ilyen formában történő elhelyezkedésre. Ha mégis általánosítani szeretnénk, akkor elsősorban a fizikai munkákra kell gondolnunk, vagyis a pakolással, takarítással, csomagolással, kisegítéssel járó pozíciók között böngészve minden bizonnyal nagyobb eséllyel találunk alkalmi munkalehetőséget, mint más típusú állások között. De emellett persze a szellemi munkák esetében sem elképzelhetetlen az alkalmi bejelentés, példának okáért szerkesztőket, adminisztrátorokat vagy szövegírókat is szoktak néha így alkalmazni. Járjunk tehát nyitott szemmel, és igyekezzünk minél több felületre kiterjeszteni az álláskeresést!

VeszpremAllas.hu / N.G.