Munkahelyváltás: mikor van itt az ideje?

Munkahelyváltás: mikor van itt az ideje?

A munkahelyváltással kapcsolatos döntéshozatal sokak számára egy kihívást jelentő feladat. Persze ebben semmi szégyellni való nincs, hiszen a döntés előtt rengeteg szempontot kell mérlegelni, és teljesen természetes, ha a legtöbbekben felmerül a kérdés: vajon tényleg itt van-e az ideje a váltásnak? A következőkben ennek a kérdésnek a megválaszolásához nyújtunk némi segítséget, vagyis bemutatjuk azokat a helyzeteket, mikor mindenképpen érdemes elgondolkodnod a munkahelyváltáson, valamint azokat is, mikor szinte biztosan ez az egyetlen járható út. Mindezek mellett pedig konkretizálunk néhány, a döntés kapcsán megfontolandó szempontot is.

Helyzetek, mikor érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson

A karrierje során bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy elkezdi úgy érezni: valami nem kerek az aktuális munkahelyén. Tipikus példa erre, mikor a pozíció jelentette feladatkör már nem okoz kihívást, a napok monoton módon ugyanúgy telnek, és minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben ez aligha fog megváltozni. Ha tehát azt érzed, hogy szépen lassan beleszürkülsz a hétköznapokba, akkor lehet, hogy érdemes új kihívások után nézned. Persze az új kihívásokat nem feltétlenül csak egy új munkahelyen találhatod meg, vagyis ha alapvetően jól érzed magad az adott cégnél, érdemes lehet első körben beszélned a feletteseddel, s érdeklődnöd más jellegű feladatok ellátása, vagy egy esetleges áthelyezés lehetősége felől.

Hasonló a helyzet a túl sok, vagy a túl kevés kapott munka esetén is. Kétségkívül rendkívül frusztráló lehet, ha a mindennapjaid úgy telnek, hogy ki se látsz a rád bízott munkából, ahogy az is, ha örökkévalóságnak tűnik a műszakod, mert szinte alig van mit csinálnod. Ezekben az esetekben mindig érdemes megvizsgálni, hogy milyen hosszan tart ez az állapot. Minden cég életében vannak ugyanis pörgősebb és lazább időszakok, a probléma akkor van, ha egyik vagy másik túlságosan hosszúra nyúlik. Ha ezt tapasztalod, és számodra ez valóban frusztrációt okoz, akkor lehet, hogy érdemes a váltás mellett döntened, hisz könnyen munkahelyi burnout/boreout lehet a vége.

Az egyik leggyakoribb, a munkahelyváltás mögött meghúzódó okot szokták jelenteni még a főnökkel vagy a kollégákkal fennálló konfliktusok is. Ilyenkor elsősorban azt érdemes tisztáznod, hogy szakmai vagy személyes jellegű ellentétről van szó. Előbbi nyilván kedvezőbb, hisz ezek a nézeteltérések általában higgadt, érveléseken alapuló beszélgetéseken keresztül elsimíthatók. Nehezebb a helyzet a személyes ellentétek esetében, bár a kommunikáció ekkor is kitüntetett szereppel bír. Mindenképpen próbálj meg tehát kommunikációt kezdeményezni azokkal, akikkel nézeteltéréseid akadtak, s ilyenkor ne csak a saját álláspontodat erőltesd, hanem igyekezz a másikét is megérteni.

Ha viszont a próbálkozásaid ellenére nem javulnak a viszonyaid, a munkahelyváltás akár egy kézenfekvő megoldást jelenthet. Azt ugyanakkor következtetésként érdemes levonnod, hogy mik azok a jellemvonások a vezetők és a kollégák esetében is, amikkel nem tudsz azonosulni. Ez némiképp segíthet abban, hogy később hatékonyabban kerülhesd el az olyan munkahelyeket, ahol hasonló személyiségű kollégákkal, vezetőkkel kellene együtt dolgoznod.

Munkahelyváltás mérlegelése

Helyzetek, mikor nincs más lehetőség: váltani kell

Miként azt az előzőekben bemutatott példák is szemléltették, nem minden nehézségre és problémára jelent egyetlen kizárólagos megoldást a munkahelyváltás, sok esetben megéri más lehetőségeket is mérlegelni. Vannak ugyanakkor helyzetek, mikor a döntés ennél jóval egyértelműbb, hisz egyetlen ésszerű elhatározás jöhet számításba: munkahelyet kell váltani. Jó példa erre, ha az adott munkakör a munkáltató hanyagságából kifolyólag veszélyezteti a testi épségedet. Ne habozz tehát felmondani, ha munkaadód nem biztosítja számodra a megfelelő védőeszközöket, munkaruhát vagy oktatást.

Ugyanez a helyzet a méltánytalan és az inkorrekt bánásmód esetében is, vagyis mindenképpen nézz új munkahely után, ha például indokolatlanul alul vagy fizetve, a fizetésed késve és nem a megígért összegben érkezik meg, vagy ha esetleg a munkáltatód valamilyen törvényellenes cselekedetre buzdít. Nem tanácsos továbbá hosszasan azon munkahelyeken sem dolgozni, ahol a napi stressz olyan mértékű, hogy az az életed más területeire is alaposan rányomja a bélyegét. Ennek ugyanis később az emberi kapcsolataidban és az egészsédben is megmutatkozhat az eredménye.

Mérlegelendő szempontok a váltás előtt

A munkahelyváltás kérdését feszegetve a munkavállalók egy jelentős része elsősorban az anyagiakra gondol, mint átgondolandó szempont. Való igaz, hogy ez egy megkerülhetetlen tényező, elvégre mindannyian pénzből élünk. Mindazonáltal, mikor ebben tekintetben hasonlítasz össze két munkahelyet, próbálj meg ne csak a „kézhez kapott” fizetésre fókuszálni, hanem vedd figyelembe a cafetériát, a különböző bónuszokat és más egyéb juttatásokat is. A bérezés egészét vizsgálva ugyanis könnyen lehet, hogy egészen más képet kapsz két munkahely összehasonlításakor, mintha csupán a konkrét fizetésre koncentrálnál.

A munkahelyváltás előtt érdemes mérlegelni az előrelépési lehetőségeket is, vagyis hogy hosszútávon a jelenlegi vagy az opcióként felmerülő cégnél tudnál-e magasabbra jutni, sikeresebb, eredményesebb karriert befutni. Hasonlóan fontos szempontot jelenthet a tanulási lehetőségek összevetése, hisz szakmailag korántsem mindegy, hogy mekkora kihívást jelent egyik vagy másik pozíció betöltése, vagy hogy az összehasonlítandó cégek közül melyik biztosítja a több képzést.  Mindezek mellett pedig ne feledkezz meg utánajárni a munka-magánélet egyensúlyi kérdésének, valamint érdeklődj a vállalati kultúra felől is, hisz ezek olyan tényezők, amik erősen befolyásolhatják az adott munkahelyről alkotott véleményed a mindennapok során.

VeszpremAllas.hu / N.G.