Stratégiai beszerző pozícióban helyezkednél el? Íme néhány infó a szakmáról!

Stratégiai beszerző pozícióban helyezkednél el? Íme néhány infó a szakmáról!

Az internetes logisztikai álláslehetőségek között a beszerzői pozíciók rendre meglehetősen nagy arányban bukkannak fel. Ez persze nem véletlen, hisz a beszerzési tevékenység hatékonysága jelentős mértékben befolyásolhatja egy vállalat sikerét, így azok folyamatosan igyekeznek megtalálni az erre a feladatkörre leginkább alkalmas szakembereket. A pozíció gyakori megjelenése ellenére ugyanakkor sokan nincsenek tisztában a beszerzés jelentette napi feladatokkal, felelősségekkel, így a következőkben arra teszünk kísérletet, hogy ezt részletesebben bemutassuk, különös fókuszt fordítva a stratégiai beszerzők munkakörére. Ezzel kapcsolatosan pedig az ellátandó feladatokon túl, szót ejtünk majd a pozíció betöltéséhez szükséges kompetenciákról és tulajdonságokról, valamint a veszprémi elhelyezkedési lehetőségekről is.

A beszerzés fogalma, célja és feladatköre

Beszerzés alatt lényegében a vállalat működéséhez szükséges anyagok, áruk és gépek külső forrásból történő megszerzését értjük. Természetesen ez jóval túlmutat egy egyszerű vásárlás folyamatán, hisz tervezési, stratégiai, tárgyalási, valamint értékelési lépéseket egyaránt magában foglal. A procedúra célja, hogy a termelési tevékenységhez szükséges alapanyagok és szolgáltatások folyamatosan a vállalkozás rendelkezésére álljanak, úgy, hogy eközben a kiadásokkal és a minőséggel szemben támasztott elvárások is teljesítésre kerüljenek. A beszerzésnek tehát a raktárkészlet optimalizációja mellett törekednie kell a beszerzéséi költségek minimalizálásra, a rendelkezésre álló pénzügyi keret megfelelő felosztására, valamint az igénylők minőségre vonatkozó kritériumainak kielégítésére is.  Mindez nem meglepő módon egy rendkívül komplex feladatkört jelent, így a legtöbb – főként nagyobb méretű – vállalat esetében a beszerzés menedzsment a vállalati stratégia fontos részévé nőtte ki magát.

Feladatok, amiket egy stratégiai beszerző ellát

A vállalati beszerzésnek, mint logisztikai folyamatnak alapvetően két szintje van: stratégiai beszerzés és operatív beszerzés. Cikkünkben előbbivel, vagyis a stratégiai beszerzéssel foglalkozunk, ami a vállalati beszerzési folyamatnak az első szakaszát teszi ki. Ezen procedúrának egyik legfontosabb eleme a beszerzési stratégia kialakítása, melynek hatékonnyá tételéhez a stratégiai beszerzőnek át kell látnia az egész termelési folyamatot, s megállapításokat kell tennie többek között a szükséges alapanyagokra és azok mennyiségére, a raktárkészlet mértékére, a rendelések ütemezésére, a hosszú és középtávú célokra, valamint a beszállítók diverzifikációjára vonatkozóan.

Ez utóbbi kapcsán pedig el is jutunk a stratégiai beszerzők munkájának egy következő lényeges feladatához, vagyis a potenciális beszállítók felkutatásához, a velük való tárgyalások lebonyolításához, majd a szerződések megkötéséhez. Ez így egy mondatban összefoglalva meglehetősen egyszerűen hangzik, ugyanakkor a valóságban rengeteg kutatómunkát és költségelemzést igényel, hisz általában több potenciális partner közül kell kiválasztani azt a beszállítót, amely kedvező időben, a megfelelő minőségben, a költséghatárokat tartva képes leszállítani a szükséges alapanyagot, terméket. A stratégiai beszerzők munkája persze a tárgyalások lebonyolítása, és az együttműködés létrejötte után sem ér véget, hisz ezt követően a beszállítókkal való kapcsolattartás, a további rendelések igényéből adódóan a társosztályokkal való együttműködés, valamint a beszerzési stratégia időről-időre történő felülvizsgálata is a munkaköre részét képezheti.

beszerző szakma

Az ideális stratégiai beszerző kompetenciái, személyes tulajdonságai

Az iskolai végzettség tekintetében a legtöbb stratégiai beszerző állás – a cég tevékenységi körétől is függően – általában felsőfokú gazdasági és/vagy műszaki képzettséget követel meg. Emellett a követelmények között rendszeresen megjelenik a tárgyalóképes idegennyelv-tudás (főként angol és/vagy német), a magabiztos MS Office használat, valamint valamely vállalatirányitási rendszer (pl. SAP) ismerete is. A szakmai felkészültség terén pedig meg lehet említeni például az alapos piacismeretet, vagyis hogy a stratégiai beszerző képes legyen átlátni a piac működését, ismerje a főbb piaci szereplőket és mozgatórugókat. Ezenkívül nagyon fontos még a termékismeret is, amibe egyebek mellett a gyártási folyamat ismerete, a potenciális helyettesítő anyagok ismerete, illetve magának a készterméknek az ismerete is beletartozhat. Mindezek mellett pedig szükség lehet még technológiai és gazdasági ismertekre is, vagyis az alapanyagok előállítását érintő, valamint az inflációs és adókörnyezettel kapcsolatos tudás ugyancsak hasznosítható ebben a pozícióban.

Persze csakúgy, mint a legtöbb munka esetében, a stratégiai beszerző állások kapcsán sem elegendő csupán a tanult ismeretekre, elsajátított kompetenciákra támaszkodni, hanem előtérbe kerülnek bizonyos, főként a személyiségből fakadó tulajdonságok (soft skillek) is. Ezek egyike például a kiváló kommunikációs képesség, ami már csak azért is fontos, mert a pozíció feladatköre jelentős mértékben a beszállítókkal, társosztályokkal való kapcsolattartás köré összpontosul. Ez a kapcsolattartói szerep pedig természetesen olykor együtt jár bizonyos konfliktusos szituációkkal is, így a konfliktuskezelési képesség szintén elengedhetetlen ebben a pozícióban. A nézeteltérések, illetve az egyéb, például a szállítás megvalósulásának kérdéséből adódó nehézségek pedig újabb két fontos – és egyben utolsóként említett – tulajdonságot követlenek meg: a magas stressztűrő és a jó problémamegoldó képességeket. Ezekkel a követelményekkel tehát jó eséllyel számolniuk kell azoknak, akik ilyen jellegű pályán képzelik el jövőjüket.

Elhelyezkedés stratégiai beszerzőként Veszprém városában

A logisztika területén az egyik leggyakrabban hirdetett állásokat Veszprém esetében is a beszerzői pozíciók jelentik. Fontos tudnivaló, hogy nem minden vállalatnál különül el több részre a beszerzői tevékenység, vagyis a kisebb cégeknél gyakran csak szimpla beszerzői munkakörökkel találkozhatsz, amelynek feladatköre a stratégiai és az operatív teendőkre egyaránt kiterjed. Nagyobb vállalatoknál, példának okáért autóiparban (pl. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.), elektronikai iparban (pl. Balluff-Elektronika Kft.), vagy az élelmiszeriparban (pl. Haribo Hungária Kft.) tevékenykedő cégeknél viszont rendszeresen előfordulnak külön stratégiai beszerző munkakörök is. Ha tehát valóban érdeklődsz az ilyen jellegű állások iránt, akkor érdemes lehet az állásportálok rendszeres böngészése mellett a Veszprémben és környékén található nagyobb cégek karrieroldalaira is vetned egy pillantást, sok lehetőség ugyanis csak ezeken a felületeken jelenik meg.

VeszpremAllas.hu / N.G.