Önéletrajz típusok és azok jellemzői

Önéletrajz típusok és azok jellemzői

Az önéletrajz szerepét aligha kell bárkinek is bemutatni, végtére is ezen dokumentum elkészítése és beküldése valamennyi álláslehetőség kapcsán alapvető pályázási feltételként fogalmazódik meg. Annak ellenére azonban, hogy egy pályafutás során az önéletrajzírás korántsem egyszeri alkalom, mégis sokak számára okoz kihívást, hogy a tartalom, a felépítés, a küllem és az egyéb részletek tekintetében pontosan milyen jellemzőkkel is kell/érdemes felruházni a CV-t. A következőkben azonban nem pontosan ehhez kapcsolódóan fogunk jótanácsokat megfogalmazni, hanem az önéletrajzok típusainak megközelítéséből fogjuk a témát boncolgatni. Ez ugyanis egyfajta iránymutatóként is szolgálhat az előbb említett jellemzőket illetően.

Az önéletrajz típusának kiválasztása tehát – talán nem túl meglepő módon – egyúttal a tartalmat, a felépítést, az egyes apróbb részleteket, illetve úgy egészében a CV összképét is befolyásolja. Az általánosságban elfogadott és használt önéletrajz típusok, azaz a választási lehetőségek a következők: kronologikus önéletrajz, funkcionális önéletrajz, kombinált önéletrajz és az Europass önéletrajz. A következőkben ezek jellegzetességeit, előnyeit és hátrányait fogjuk bemutatni, valamint arról is szót ejtünk majd, hogy mikor érdemes egyiket vagy másikat használni.

Kronologikus önéletrajz

A kronologikus önéletrajzot gyakran csak klasszikus vagy hagyományos típusú önéletrajzként szokták emlegetni. Ez ugyanis a legelterjedtebb formátum az álláskeresők körében, valamint a HR-esek jelentős része is ezt a típust preferálja. Jellegzetessége, hogy időrendiséget követ, vagyis eszerint mutatja be a korábbi munkahelyeket és iskolákat. Összeállításakor tanácsos fordított időrendiséget követni, vagyis a szakmai tapasztalatok és a végzettségek felsorolásakor a legutóbbi munkatapasztalat és a legfrissebben megszerzett képesítés kerüljön legfelülre, majd ezen sorrend szerint következhet alattuk a többi. Ez a típus kifejezetten azoknak ajánlott, akiknek már van néhány évnyi releváns, egy adott területhez kötődő tapasztalata. Pályakezdők, karrierváltók és a munkaviszonyukat tekintve nagy kihagyásokkal rendelkező munkavállalók számára viszont kedvezőtlen lehet.

Előnyei:

  • Ez a legelterjedtebb típus, számos minta elérhető belőle az interneten, amik inspirációt nyújthatnak az egyébként egyszerű elkészítését illetően.

  • Jól átlátható, szinte vezeti a szemet, megkönnyítve ezzel a HR-es dolgát.

  • Segítéségével egy átfogó kép adható az eddig bejárt karrierútról, kiemelve benne a kiegyensúlyozott és stabil munkaviszonyokat.

Hátrányai:

  • Felfedi az egyes gyengeségeket, beleértve a releváns tapasztalat hiányát, vagy a hosszabb munkanélküliséget.

  • A megpályázott pozícióval kapcsolatban nem releváns tapasztalatokat is feltüntet.

Funkcionális önéletrajz

A funkcionális önéletrajz a kronologikus önéletrajzzal ellentétben már nem a szakmai életút teljeskörű és átfogó bemutatására, hanem sokkal inkább az elsajátított kompetenciák részletezésére, a pozícióra való alkalmasság bizonyítására törekszik. Mindez azt jelenti, hogy funkcionális önéletrajz írásakor bizonyos korábbi munkahelyek említésétől akár el is lehet tekinteni, hisz a hangsúly a hard és soft skillek felsorolásán, illetve azok meglétének néhány konkrétumon keresztül történő bizonyításán van. Ez a megoldás különösen azok számára lehet ideális, akik még pályakezdők, karrierváltók vagy eddig amolyan job hopperként építették karrierjüket, vagyis rövid időn belül többször is munkahelyet váltottak. Hatékony eszköz lehet továbbá azok számára is, akik valamilyen oknál fogva hosszabb ideig voltak távol a munkától, s ezt szeretnék valamelyest elfedni.

Előnyei:

  • A releváns készségek könnyebben kiemelhetők, így az önéletrajzot összességében egyszerűbb a pozíció elvárásaihoz szabni.

  • A teljesítményt helyezi előtérbe, nem a korábbi tapasztalatok mennyiségét.

  • Segít elfedni az egyes hézagokat a karrierben, valamint jól leplezi a gyengeségeket, hiányosságokat.

Hátrányai:

  • A toborzók többnyire nem szeretik, mivel kevésbé átlátható és kevésbé konkrét, mint a kronologikus önéletrajz.

  • A titkolózás, rejtegetés érzetét keltheti a munkaadókban.  

Funkcionális önéletrajz

Kombinált önéletrajz

A kombinált vagy másnéven hibrid típusú önéletrajz – ahogy azt a neve is mutatja – az előző két önéletrajz típus ötvözete, amolyan kompromisszumos megoldás. Ez azt jelenti, hogy a kronologikus önéletrajzhoz hasonlóan nagy szerepet kapnak benne a korábbi munkatapasztalatok, ugyanakkor ezzel együtt az egyes készségek, elért eredmények is részletesebben feltüntethetők. Általánosságban elmondható, hogy ez a típus egyre nagyobb népszerűségnek örvend az álláskeresők körében, ami főként a rugalmasságára visszavezethető. Példának okáért egy kombinált önéletrajzban semmi akadálya nincsen a korábbi gyakornoki munkák szerepeltetésének, de akár az önkéntes tevékenységek is minden további nélkül helyet kaphatnak benne. Ez a típus kifejezetten a már nem pályakezdő, de a még nem is túl tapasztalt munkavállalók számára ajánlott, illetve azoknak, akik pályát módosítanának, s a korábban szerzett tapasztalataik és kompetenciáik bizonyos tekintetben hasznosíthatóak lennének az új területükön is.

Előnyei:

  • Elegendő munkatapasztalat felsorolására van lehetőség, s emellett a készségek is részletesebben bemutathatók.

  • Könnyen a pozíció követelményeihez igazítható.

  • Lehetőséget biztosít az átláthatóság fenntartására, ugyanakkor teret enged a kreatív és figyelemfelkeltő megoldásoknak is.

Hátrányai:

  • A terjedelem túl hosszúra nyúlhat.

  • A hagyományos felfogású munkáltatók ellenezhetik.

Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajz egy Európa szerte elfogadott, standardizált önéletrajz típus. A 30 nyelven elérhető formanyomtatványt bárki megtalálhatja az Europass felületén, aminek kitöltésével létre is jön a felhasználó önéletrajza. A kitöltés alapvetően hat szekcióból áll: személyes adatok, szakmai tapasztalatok, tanulmányok, személyes készségek, kiegészítő információk (pl. referenciák). Ezen pontok részben vagy egészben törölhetők, de akár bővíthetők is, sőt, a sorrendjük módosítására is van lehetőség. Használata főként nagyobb európai cégekhez való pályázáskor javasolt.

Előnyei:

  • Sablon alapján könnyen elkészíthető.

  • Áttekinthető és egyértelmű.

  • Európán belül biztosan megfelel a külföldi cégek kritériumainak is.

Hátrányai:

  • Felfedi a tapasztalatlansággal kapcsolatos hiányosságokat, illetve a két munkahely közötti időhézagokat.

  • A terjedelmét tekintve túl hosszúra nyúlhat.

VeszpremAllas.hu / N.G.