Célod, hogy üzletvezető váljon belőled? Veszprémben minden lehetőséged megvan rá!

Célod, hogy üzletvezető váljon belőled? Veszprémben minden lehetőséged megvan rá!

A kereskedelem mindig is sok munkavállaló számára biztosított megélhetést, és továbbra is adottak a lehetőségek a területen való elhelyezkedésre. Persze az ambíciók munkavállalóként egészen eltérőek lehetnek, hisz vannak, akik csak egy gyorsan betölthető, átmeneti megoldásként tekintenek például egy bolti eladói munkakörre, míg mások egészen komoly célkitűzéseket támasztanak a kereskedelmi karrierépítés felé. Ezen célokat sok minden megtestesítheti, beleértve többek között egy vezetői, mondjuk egy üzletvezetői pozíció elérése is.

Jó hír, hogy erre a legtöbb helyen, így természetesen Veszprémben is adottak a lehetőségek. Persze az már más kérdés, hogy az üzletvezetői munkakör betöltésére korántsem alkalmas mindenki. A pozíció ugyanis a vezetői mivoltából adódóan rengeteg felelőséggel jár, amik egyebek mellett a vásárlókkal, a beosztottakkal, illetve a kereskedelmi egység működésével kapcsolatos tevékenységekre egyaránt kiterjednek. Könnyen lehet, hogy elsőre mindez egy kicsit homályosnak, zavarosnak tűnik, így a következőkben összefoglaljuk, hogy pontosan milyen feladatokat is lát el egy üzletvezető, s ezek eredményes abszolválásához milyen tulajdonságok szükségekes. Mindezek mellett pedig az üzletvezetői képesítés megszerzésének veszprémi lehetőségeiről is szót ejtünk majd.

Az üzletvezető feladatai

Amint az az előzőekben is említésre került, az üzletvezetők feladatköre több szerteágazó területre is kiterjed. Ezek egyikét a beosztottakkal kapcsolatos tevékenységek teszik ki, amikbe egyebek mellett a felvételi és az elbocsájtási eljárások lebonyolítása, az újonnan érkező beosztottak betanítása, illetve a napi feladatok delegálása is beletartozhat. Az üzletvezetőknek persze nem csak a beosztottakra, hanem a vásárlókra vonatkozóan is vannak kötelezettségeik. Példának okáért a felelőssége részét képezi a vásárlói panaszok kezelése, a vásárlók tájékoztatása (pl. az őket megillető jogokról), valamint a fogyasztói érdekvédelem szabályainak való megfelelés biztosítása is.

Mindezek mellett pedig az üzlet zavartalan működéséről is gondoskodniuk kell. Ez alatt értjük például az árukészlet állandó elérhetőségét, aminek érdekében az üzletvezetőknek meg kell szervezniük és le kell bonyolítaniuk a beszerzési tevékenységeket. Az árukészletet tekintve a beszerzésen kívül feladatuk lehet még a raktározási és az ezzel kapcsolatos nyilvántartási tevékenységek elvégzése, valamint az időszakos leltározások irányítása, adminisztrációja is. Ezen túlmenően pedig elemzési és stratégiai feladataik is vannak, vagyis például részt vállalnak az áruforgalmi mutatók kiszámításában és kiértékelésében, a marketingstratégiai döntéshozatalban, valamint a fogyasztói árak meghatározásában is.

üzletvezető feladatai

Az üzletvezetői pozícióhoz szükséges tulajdonságok

  • Vezetői affinitás: A pozíció felelősségeiből adódóan a betöltéséhez elengedhetetlen a vezetői véna és a vállalkozószellem, hisz az emberek mellett egy egész üzleti tevékenység irányításáért is felelsz.

  • Döntéshozó képesség: Vezetőként több nagyobb volumenű döntést is meg kell hoznod. Fontos, hogy ezekben a szituációkban képes legyél elhatározni magad, és a túlzott hezitálás ne akadályozza a munkád.

  • Szabálykövetés: Nem csak a szabályok megalkotásában, hanem azok betartásában is élen kell járnod. Ez ugyanis alapvető feltétele annak, hogy beosztottjaid is hasonlóképp viszonyuljanak a szabályokhoz és kövessék azokat.

  • Kiváló kommunikáció: Egy üzletvezetőnek nem csak a munkavégzés, de a kommunikáció terén is több fronton kell helytállnia. Ennek megfelelően a sikeres helytálláshoz a vásárlókkal, a beosztottakkal, az ügyfelekkel, valamint az üzleti partnerekkel egyaránt meg kell tudnod találni a közös hangot.

  • Segítőkészség: Az üzletvezetői munka fontos részét képezi a beosztottak támogatása, illetve a felmerülő vásárlói problémák kezelése is. Ez pedig egyfajta nyitottságot, segítőkész mentalitást követel meg az üzletvezetőktől.

  • Kitartás: Egy vezetői pozícióba beleszokni, továbbá annak minden követelményének megfelelni hosszú időbe telhet, nagy kihívás jelenthet és akár több kudarccal is járhat. Fontos tehát, hogy kitartó maradj, tanulj a hibáidból és energiát fektess a folyamatos szakmai fejlődésbe.

Üzletvezetői képzés Veszprémben

Az üzletvezetői képzések egyik fontos előnye, hogy többnyire online lebonyolításban indulnak, így gyakorlatilag bárhonnan becsatlakozhatnak a jelentkezők. A képesítés megszerzéséhez szükséges idő kb. 4 hónap, 140 tanóra. További lényeges tudnivaló, hogy üzletvezetői tanfolyamon való részvétel előfeltételekhez van kötve, aminek része a középfokú iskolai végzettség megléte, a legalább egy év kereskedelemben szerzett szakmai tapasztalat, az egészségügyi alkalmasság igazolása, valamint a releváns iskolai előképzettség. Ez utóbbiba többféle, főként különböző eladó képesítések tartoznak bele. Néhány konkrét, ezen képzést indító intézményt említve, érdemes lehet megtekinteni például a Best-Work Kft., valamint a DEKRA Akademie Kft. képzéskínálatát, itt ugyanis rendre megtalálhatóak az üzletvezetői tanfolyamok. További információk:

https://pszichologuskepzo.hu/tanfolyamok/szakmai-kepzesek/uzletvezeto-szakmai-kepzes/

https://www.dekra.hu/hu/uezletvezetooe/

VeszpremAllas.hu / N. G.