Érdekel az adattudomány? Veszprémben elindíthatod a karriered!

Érdekel az adattudomány? Veszprémben elindíthatod a karriered!

A technológiai fejlődés és a digitalizáció rengeteg új szakmát eredményezett, amelyek közül több is rendkívül dinamikus ütemben nőtte ki magát. Ezek közül is kiemelkedik az adattudomány, aminek szerepe mára valamennyi iparágban meghatározóvá vált. A cégek ugyanis felismerték, hogy a hatalmas adathalmazokból levont következtetések mekkora értékkel bírhatnak a működésüket tekintve. Ezen következtetések megalkotása azonban korántsem egyszerű feladat, ezért rendkívül képzett szakemberek munkáját igényli: ők az adattudósok.

A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan mivel is foglalkozik ez a nagy szakértelmet igénylő terület, szót ejtünk az egyes karrierépítési lehetőségekről, valamint a szakma kitanulásának veszprémi lehetőségeire is kitérünk majd.  

Mivel is foglalkozik az adattudomány?

Az adattudomány alapvetően nagyméretű adathalmazok feldolgozásával, az adatok közötti összefüggések feltárásával foglalkozik, amihez a matematika, a statisztika, a mesterséges intelligencia, valamint az informatika eszközrendszerét egyaránt felhasználja. Ennek célja, hogy a feltárt összefüggésekre és kinyert információkra alapozva a szervezet/cég később jobb döntéseket hozhasson, összetettebb problémákat oldhasson meg, illetve javíthassa működésének eredményességét. Konkrét alkalmazási területeket említve, az adattudomány rendkívül fontos szerepet tölthet be például az üzleti életben, a pénzügyi és banki szférában, az államigazgatásban, az egészségügyben, a távközlésben, de még a szórakoztatóiparban is.

Karrierlehetőségek az adattudomány területén

Az adattudomány egy meglehetősen komplex terület, ami többféle orientációt, elhelyezkedési lehetőséget is kínál. Ezek egyike az adatelemzői (data analyst) munkakör, amely betöltőinek feladatait többek között az adatbázisok fejlesztése és karbantartása, az adatok lekérdezése, szűrése és tisztítása, valamint az adatfeldolgozás eredményeinek vizuális megjelenítése teszi ki. Ennél is összetettebb tevékenység kötődik az adatmérnök (data enginieer) pozícióhoz, akik már egész Big Data ökoszisztémákat építenek fel és optimalizálnak. Feladatkörük szorosan összefügg az adatelemzők munkájával, hisz utóbbiak az adatmérnökök által üzemeltetett rendszert használják az információk kinyerésére.

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1059/milyen-karrierlehetosegeket-rejt-az-adattudomany

Mindezt az adattudós (data scientist) segítségével, illetve annak felügyelete alatt teszik, hisz az adattudósok azok, akik a data science projekteket vezetik. Természetesen ez a munkakör tekinthető a szakma legtöbb tapasztalatot igénylő pozíciójának, az adattudósoknak ugyanis teljes mértékben át kell látniuk az üzleti problémát, a rendelkezésre álló technológiákat, valamint a gépi tanulási módszereket. Fontos szerepük van továbbá az algoritmusok finomhangolásában, az összefüggések felderítésében, majd azok kommunikációjában a megrendelő felé. Összességében tehát az adattudomány minden ágában jártasnak kell lenniük. Egyéb, a betölthető pozíciókkal kapcsolatos információkért és érdekességekért az alábbi cikket lehet érdemes elolvasni:

https://nofluffjobs.com/hu/blog/data-science-csapat-munkakorei-es-feladatai/

Adatelemzők

Az adattudományhoz szükséges kompetenciák

Az adattudomány területén ugyan több pozíciót is elkülönítünk, mégis vannak bizonyos általános képességek és kompetenciák, amelyek munkakörtől függetlenül egyaránt fontosak. Ezek közé tartozik például a statisztikában, lineáris algebrában és a programozásban való jártasság, valamint természetesen a gépi tanulás algoritmusainak az ismerete. Konkrét eszközöket említve, az adatelemzői munkakörben főként a Microsoft Excel, az SQL, a Tableau és a Power BI ismeretére van jellemzően szükség, míg egy adattudós pozíció ezek mellett a következő követelményekkel egészülhet ki: Python, R, Julia, Hadoop, Apache Spark, SAS, Apache Superset. A szoftverismereteken kívül persze nem feledkezhetünk meg az angol nyelvtudásról sem, továbbá néhány soft skillt is érdemes megemlítenünk mint szükséges kvalitást, beleértve például a kiváló kommunikációs képességet, az üzleti érzéket, a kritikus gondolkodást, a csapatjátékos attitűdöt, illetve a jó problémamegoldó készséget.

Adattudományi képzés Veszprémben

Az adattudomány iránt érdeklődők Veszprémben kifejezetten jó helyzetben vannak, hisz a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának mesterképzései között elérhető ezen szakirány. A képzés bemeneti feltétele a programtervezői informatikus vagy mérnökinformatikus vagy gazdaságinformatikus alapképzésről szerzett diploma megléte, de ezenkívül meghatározott kreditek teljesítésével számításba vehető a matematikai és a fizikai alapszakon szerzett diploma is. Maga a mesterképzés 4 félévet vesz igénybe, melynek során egyebek mellet az adatintenzív gépi tanulás, a neutrális hálózatok és mélytanulás, a GPU programozás, a szövegbányászat, illetve az adatbiztonság témaköre is terítékre kerül. További információk első kézből az intézmény honlapján:

https://mik.uni-pannon.hu/felveteli/kepzesek/adattudomany-msc    

VeszpremAllas.hu / N. G.