Nyelvtanulás Veszprémben: ezek a nyelviskolák indítanak képzéseket!

Nyelvtanulás Veszprémben: ezek a nyelviskolák indítanak képzéseket!

A nyelvtudás megkérdőjelezhetetlenül fontos kompetencia a munkaerőpiacon. Az álláshirdetések között böngészve rendre azt tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb többségben vannak azok a pozíciók, amelyek legalább a középfokú nyelvismeretet megkövetelik. Nem szabad azonban kétségbe esnünk akkor sem, ha nem állunk túl jól ezen a téren, Veszprém ugyanis a különböző nyelviskoláin keresztül kiváló lehetőségeket kínál a fejlődésre. A következőkben többek között ezekről a nyelviskolákról is szó esik majd, de emellett részletezzük azt is, hogy a munkaerőpiacon milyen nyelvtudás birtokában lehet a legkönnyebben boldogulni, valamint, hogy felnőtt fejjel miként érdemes nekiállni ennek a tanulási folyamatnak.

Milyen nyelveket érdemes tanulni?

A nyelvtudás kérdése Magyarországon mindig is kényes téma volt, a teljes Európai Unióra kiterjedő felmérésekben rendre alul, a legrosszabbak között teljesítettünk. Bár az utóbbi években felfedezhető némi javulás e tekintetben, az idegen nyelveket beszélő munkavállalókra továbbra is nagy igény mutatkozik a magyar munkaerőpiacon. Persze nem árt kicsit konkretizálni ezt az állítást, hisz természetesen nem mindegyik idegen nyelvre van ugyanakkora kereslet munkáltatói részről.

Általánosságban elmondható – talán nem túl meglepő módon –, hogy a munkaerőpiaci sikeres boldoguláshoz legfőként angol nyelvtudásra van szükség. Sőt, ezt akár olyan alapvető készségként is értelmezhetjük, mint például a felhasználói szintű számítógépes ismereteket. Az angolt már csak azért is érdemes legalább társalgási szinten elsajátítani, mert ha maga a munkakör feladatai nem is igénylik a nyelv napi szintű használatát, a céges oktató és egyéb anyagok megértéséhez mégis nagy szükség lehet erre a kompetenciára.

Az angol után a német a legkönnyebben kamatoztatható nyelvtudás a munkaerőpiacon, köszönhetően annak, hogy számos német cég rendelkezik gyártóüzemmel hazánkban. Emellett különböző irodai pozíciókban kiváló lehetőségeket biztosíthat a francia nyelvismeret is, sőt, ügyfélszolgálati munkakörökben az olasz, a holland és a spanyol nyelvtudás is meglehetősen keresett. Az IT területén pedig az előbb említetteken kívül a lengyel és a norvég nyelv ismerete is nagy előny lehet.

Nyelvtanulás felnőttként? Nagyon is lehetséges!

Sokak fejében él az a tévhit, hogy nyelvet tanulni csak fiatalon lehetséges, felnőttként maga a gyötrelem. Ezt a feltételezést azonban már számos tanulmány cáfolta, sőt, egyes kutatások arra is rámutattak, hogy a tudatosságuknak köszönhetően a felnőttek valójában gyorsabban tanulnak nyelveket, mint a gyerekek. Felnőttként ugyanis általában egy konkrét célt meghatározva ülünk le tanulni, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel felgyorsíthatjuk és hatékonyabbá tehetjük a tanulási procedúrát.

Ennek ellenére az előbbiekben említett tévhit, illetve az annak nyomán kialakuló gátlásosság, továbbá az idő- esetleg pénzhiány sokakat eltántorít attól, hogy új nyelvek megtanulásába vágják fejszéjüket. Pedig manapság valóban minden eddiginél könnyebb lehet az idegennyelv-tudás készségére szert tenni, elég, ha csak az internet adta lehetőségekre gondolunk, melyek egy jelentős része azontúl, hogy ingyenes, még rugalmas tanulási feltételeket is biztosít.

Kiváló példát jelentenek erre a különböző hanganyagok, amelyek a legnépszerűbb videómegosztókon hatalmas számban elérhetőek, bármilyen nyelvről is legyen szó. Kevésbé rugalmas, ugyanakkor rendkívül hatékony eszköze lehet a nyelvtanulásnak az idegen nyelven történő film- és sorozatnézés is, aminek kivitelezése a különböző streaming szolgáltatók virágkorában szintén nem egy megvalósíthatatlan feladat. Ezenkívül nem feledkezhetünk meg az olvasásról, zenehallgatásról sem, nem beszélve a különböző telefonos applikációkról, amelyek segítéségével nem csak a szókincs és a nyelvtan, de akár a kiejtés is fejleszthető. Ezen alkalmazásokról nyújt összefoglalót az alábbi cikk:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/817/lehetosegek-az-ingyenes-online-nyelvtanulasra

Nyelviskolák Veszprémben

Persze biztosan vannak sokan olyanok, akik nem szeretnének egyedül belevágni a nyelvtanulás folyamatába, vagy esetleg úgy érzik, hogy egy bizonyos szinten megrekedtek és a továbblépéshez mindenképpen szükségük van a professzionális segítségre. Ezekben az esetekben érdemes lehet egy nyelviskolához fordulni, ugyanis ezen intézményekben tapasztalt szakemberek iránymutatásával van lehetőség elsajátítani a célként kitűzött idegen nyelvet. Jó hír a veszprémiek számára, hogy a nyelviskolák terén több lehetőség is számításba jöhet a városban. Ezekből mutatunk most be néhányat.

Nyelvtanulás Veszprémben

Az országos hálózattal rendelkező Katedra Nyelviskola természetesen Veszprémben is megtalálható, s mini csoportban (2-4 fő), kis csoportban (5-12 fő), valamint magántanárral is indít tanfolyamokat. Az intézmény képzés kínálatában egyebek mellett az angol, a német, a spanyol, a francia és az orosz nyelv is szerepel, melyek gyakran nem csak személyes, hanem online formában is indulnak. További részletek a kurzusokkal, nyelvvizsga felkészítéssel kapcsolatban az iskola honlapján:

https://veszprem.katedra.hu/

Bonus Nyelviskola

A Bonus Nyelviskola képzéskínálatában ugyancsak megtalálhatóak a legnépszerűbb idegen nyelvek, vagyis angolt, németet, spanyolt, franciát és olaszt is lehet itt tanulni. A csoportos nyelvoktatás mellett az intézmény nagy hangsúlyt fektet az egyéni, személyre szabott képzésekre is, amelyeken keresztül rugalmasan, időbeosztáshoz igazítva lehet részt venni a tanórákon jelenléti vagy akár online formában is. Egyéb részletek:

https://veszprem.bonusnyelviskola.hu/

Insedo Nyelviskola

Az Insedo Nyelviskola az angolra és a németre specializálódott, ezen nyelvekkel kapcsolatban indít képzéseket lakossági és vállalati szinten egyaránt. Külön kiemelendő, hogy az intézmény profilját képezi a szakmai nyelvoktatás is, mely kifejezetten a nyelvvizsgára való felkészítést tűzte ki céljaként. Emellett a tanfolyamok során nagy gondot fordítanak a számítógépek adta lehetőségek kihasználására, azaz a különböző audiovizuális módszerek alkalmazása bevett része az oktatásnak. Bővebb információk:

https://insedo.hu/

Elhelyezkedési lehetőségek nyelvtudás birtokában

A nyelvismeret a veszprémi munkavállók előtt is kitágíthatja a munkaerőpiacot, és jelentősen megnövelheti a sikeres elhelyezkedés esélyét. Ezen kompetencia ugyanis többek között kiválóan hasznosítható a bankszektorban, IT-s területeken, ügyfélszolgálati munkakörökben, beszerzői és egyéb logisztikai pozíciókban, és számos egyéb olyan állásban, melyekben nemzetközi partnerekkel, ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani, együttműködni. Nem beszélve arról, hogy ezen kvalitás lehetővé teheti a külföldi karrierépítést is, tehát akár autodidakta módon, akár nyelvtanfolyam útján, de mindenképpen érdemes időt és energiát áldozni az idegennyelv-tanulás oltárán.

 

VeszpremAllas.hu / N.G.