Karrierépítési lehetőségek nyelvtudás birtokában

Karrierépítési lehetőségek nyelvtudás birtokában

A manapság legfontosabb munkaerőpiaci képességek tárgyalásakor az idegennyelv-tudás rendszeresen felmerül, mint megkerülhetetlen kompetencia. Ennek aligha lehet megkérdőjelezni a helytállóságát, hisz elég, ha csak az álláshirdetésekre pillantunk, ahol rendkívül nagy számban jelenik meg a legalább középfokú nyelvismeretre vonatkozó követelmény.

Ez a követelmény leggyakrabban az angol nyelvvel kapcsolatos, de emellett jó pár egyéb idegen nyelv is eredményesen hasznosítható a munkaerőpiacon, többek között Veszprémben is. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek ezek, továbbá szót ejtünk a nyelvismeret birtokában megnyíló karrierlehetőségekről is. Mindemellett pedig néhány jótanáccsal is szolgálunk majd ezen kompetencia elsajátítását illetően.

 

A legkeresettebb nyelvek a munkaerőpiacon

A már említett módon természetesen Magyarországon is az angol a legnépszerűbb és a leggyakrabban megkövetelt idegen nyelv. Mindez jó eséllyel senkit nem ér váratlanul, hisz az angol esetében nem csupán egy világnyelvről, hanem egyben az üzleti kommunikáció nyelvéről is beszélhetünk. Éppen ezért a multinacionális cégek szellemi munkaköreiben szinte kivétel nélkül megjelenik az angol nyelvismeretre vonatkozó követelmény, de emellett a kis- és középvállalkozások esetében sem ritka, hogy alapvető jelentkezési feltételként fogalmazzák meg ezen skill meglétét.

A második leggyakrabban megkövetelt idegen nyelv a német, ami szintén nem különös, tekintve, hogy hány és hány német ajkú vállalat működik hazánkban. Ezeknél a cégeknél gyakran a német legalább akkora jelentőséggel bír, mint az angol, mivel az anyavállalattal, illetve a kiemelt szereppel bíró partnerekkel is ezen a nyelven folyik a kommunikáció. Arról nem is beszélve, hogy az Európai Unió hat országában (Németország, Ausztria, Luxemburg, valamint Olaszország, Belgium és Dánia egyes területein) is hivatalos nyelvnek számít, tehát rengeteg kapu nyílhat meg azelőtt, aki elsajátítja ezt a kompetenciát.

Az angol és a német egyértelmű fölénye után, a harmadik és azt követő helyek sorsa már korántsem ennyire egyértelmű a keresettség tekintetében. Több nyelvet is érdemes ilyenkor megemlíteni, beleértve például a franciát, ami kimondottan értékes lehet például a beszerzői vagy az ügyfélszolgálatos pozíciók esetében. Hasonlóak mondhatóak el az olasz, illetve spanyol nyelvről is, de emellett jó helyzetben vannak azok is, akik hollandul, vagy esetleg a régiós országok nyelveinek (pl. szlovák, cseh, román, lengyel) valamelyikén beszélnek.

Nyelvtudást igénylő állások

Munkakörök, amelyekben kiemelten fontos a nyelvtudás

Karrierépítési szempontból a nyelvtudás egy garantáltan kifizetődő kompetenciának tekinthető, pláne hazánkban, ahol az erre vonatkozó felmérések rendszeresen azt hozzák ki eredményül, hogy a honfitársaink több mint fele nem beszél egyetlen egy idegen nyelvet sem. Mindez annak ellenére van így, hogy a szellemi pozíciók zömében elengedhetetlennek tekinthető ezen készség, továbbá a szakmunkák esetében is egy jelentős plusznak számít. A nyelvtudást igénylő pozíciók kapcsán tipikus példaként lehet hozni a stratégiai beszerzői, illetve az egyéb logisztikai pozíciókat, ahol a feladatok egy nagy szeletét a külföldi beszállítókkal, partnerekkel és vásárlókkal való kommunikáció teszi ki, természetesen idegen nyelven.

Emellett ugyanúgy meg lehet említeni a pénzügyi állásokat, valamint a különböző ügyfélszolgálati munkaköröket is, amelyeknél szintén a napi munkavégzés aktív részét képezheti az angol, a német vagy valamely más idegen nyelv használata. Ez utóbbi pozíciót illetően egyébként külön kiemelendőek a több nyelvű ügyfélszolgálatok, ahol versenyképes bérezésért, kiváló munkakörülmények között kamatoztathatják nyelvtudásaikat a munkavállalók. A felsorolás persze itt még korántsem ért véget, hisz megemlíthetőek még az IT-s, a mérnöki, vagy a HR-es pályák is, amiknek a munkafolyamatai ugyancsak rendkívül gyakran nemzetközi környezetben zajlódnak. Nem beszélve arról, hogy számos olyan szakma létezik, ahol a nyelvtudás nemcsak mint eszköz jelenik meg, hanem jóval több annál: gondoljunk csak a fordítókra, tolmácsokra vagy nyelvtanárokra, akiknek a munkája konkrétan ezen kompetenciára építkezik.

Nyelvtanulás: sosem késő elkezdeni

Látható tehát, hogy nyelvtudással (és a megfelelő szaktudással) mennyiféle terület felé orientálódhatunk munkavállalóként. Nem szabad azonban kétségbe esnünk akkor sem, ha még nem vagyunk ennek a készségnek a birtokában, és nem beszélünk egy idegen nyelvet sem. Ha van ugyanis tudás, amit gyakorlatilag bármelyik életkorban el lehet sajátítani, az a nyelvtudás. Az ezzel kapcsolatos lehetőségek tárháza pedig szinte kimeríthetetlen: nyelviskolák, magántanárok, online tanfolyamok, applikációk, könyvek, videós és hanganyagok – csakhogy néhány példát említsünk potenciális eszközök közül. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel, dolgozzunk ki egy saját tervet a haladási ütemünket illetően, és tegyük bele a szükséges munkát. Ha ezt megtesszük, az eredmény jönni fog, legyünk akárhány évesek is.

VeszpremAllas.hu / N.G.