Részmunkaidős állások Veszprémben: fontos tudnivalók, elhelyezkedési lehetőségek

Részmunkaidős állások Veszprémben: fontos tudnivalók, elhelyezkedési lehetőségek

A részmunkaidős foglalkoztatás fogalmát valamennyi munkavállaló ismeri, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos szabályok már sok esetben képezik különböző félreértések tárgyát. A következőkben ezek tisztázása érdekében bemutatjuk a legfontosabb jogi tudnivalókat a részmunkaidős foglalkoztatást illetően, valamint rávilágítunk a témakört érintő leggyakrabban előforduló tévhitekre is. Mindezek mellett pedig arról sem feledkezünk majd meg, hogy felvázoljuk, milyen területeken lehet a legnagyobb eséllyel részmunkaidős állást találni, akár Veszprém városában is.

Legfontosabb tudnivalók a részmunkaidős munkavégzéssel kapcsolatban

A részmunkaidős foglalkoztatás egy atipikus foglalkoztatási forma, amelyről abban az esetben beszélhetünk, ha a munkáltató és a munkavállaló a teljes napi munkaidőnél – ami általánosságban 8 óra – rövidebb munkavégzésben állapodik meg. Ez a megállapodás szólhat lényegesen rövidebb munkavégzésről is, a részmunkaidőnek ugyanis nincs minimális mértéke, ami azt jelenti, hogy a felek megegyezhetnek akár napi egy órás munkavégzésben is – bár igaz, hogy ez egyikük számára sem lenne túlzottan előnyös.

Fontos azonban, hogy a részmunkaidő nem tévesztendő össze a rövidebb napi munkavégzéssel. Ez azt jelenti, hogy a felek akár dönthetnek úgy is, hogy a 8 óránál rövidebb napi munkaidőt (pl. 6 órát) teljes munkaidőnek fogadják el. Ez főként azokban az esetekben szokott előfordulni, mikor az adott cég, illetve üzlet nyitvatartási ideje mindezt megkívánja.

A következő fontos szempont a szabadság kérdése. Ezzel kapcsolatban kihangsúlyozandó, hogy a részmunkaidős dolgozóknak is ugyanannyi szabadság jár, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy értelemszerűen a távolléti díjuk arányosan kevesebb, mint a teljes munkaidőben tevékenykedő munkavállalóké. Ahogy a szabadság esetében, úgy a cafeteria tekintetében sincs különbség a részmunkaidősök és a teljes állásúak között. Ez azt jelenti, hogy az egyenlő bánásmód értelmében a részmunkaidős dolgozókat semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti a cafeteriával, illetve a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban.

Végezetül pedig még egy fontos információ: a részmunkaidősöknek nem kell többet dolgozniuk az öregségi nyugdíjig, mint a teljes állású munkavállalóknak. Ebből adódóan akár az is előfordulhat, hogy valaki egész karrierje alatt részmunkaidőben tevékenykedik, s így megy nyugdíjba 25 év után. Persze ennek a negatív hatását a nyugdíján minden bizonnyal érezni fogja majd, hisz részmunkaidősként a fizetése is kevesebb. További részletek, egyéb fontos jogi információk a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://kocsisszabougyved.hu/a-reszmunkaido-5-legfontosabb-tudnivaloja/

A részmunkaidős állások előnyei, hátrányai

A részmunkaidős foglalkoztatás legnagyobb előnye egyértelműen az a fajta rugalmasság, amit a rövidebb munkaidő tesz lehetővé. Ily módon például kiválóan alkalmas lehet a diákok számára, akiknek a tanulmányaikkal kell összeegyeztetniük a munkavégzést, vagy azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett dolgoznának, de egy főállású munka már túlságosan megterhelő lenne nekik. Sőt, azok számára is ideális lehet, akik a főállásukon túl, egy rövidebb munkavégzéssel járó állásból szeretnének plusz jövedelemre szert tenni.

Nem feledkezhetünk meg továbbá azokról sem, akik egy-egy munkanélküli időszakot szeretnének így kitölteni. Sokszor ugyanis nem megy egyik pillanatról a másikra a célként meghatározott területen vagy munkahelyen való elhelyezkedés, s ilyenkor egy részmunkaidős állás kiválóan „befoltozhatja” az önéletrajzban keletkezett lyukakat. Nem beszélve arról, hogy akár értékes tapasztalatokkal is szolgálhat, amelyek aztán növelik majd a munkavállaló munkaerőpiaci értékét, megkönnyítve ezzel számára a későbbi elhelyezkedést. Ezen elhelyezkedés előkészítésére pedig jut is elég idő, hisz egy részmunkaidős állás általában kiválóan összeegyeztethető a munkakeresés folyamatával.

Persze, mint mindennek, úgy a részmunkaidős munkavégzésnek is megvannak a maga hátrányai. Az anyagiakkal indítva a sort általánoságban elmondható, hogy a legtöbbek nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszútávon részmunkaidőben dolgozzanak – már, ha máshonnan nem származik rendszeres bevételük. Emellett a részmunkaidős munkavállalók helyzete általában sokkal instabilabb a cégeknél, ugyanis egy-egy nehezebb időszak során, a leépítések alkalmával többnyire az elsők között válnak meg tőlük. Végezetül pedig nem mehetünk el azon tényező mellett sem, hogy sokszor egész egyszerűen nem éri meg részmunkaidőben dolgozni, mivel az egyes felmerülő költségek (pl. otthon kívüli étkezés, ruházkodás stb.) túlságosan magasak a megkereshető bérekhez képest.  

Veszprém megye részmunkaidős álláslehetőségei

Bizonyos területeken rendszeresen kerülnek meghirdetésre különböző részmunkaidős álláslehetőségek, s nincs ez másként természetesen Veszprém megye, illetve maga Veszprém esetében sem. Tipikus példa erre a területre a kereskedelem, ahol bolti eladó, árufeltöltő, pénztáros, illetve vevőszolgálati munkatárs pozíciókra is rendszeresen várják a részmunkaidőben elhelyezkedni kívánó álláskeresők jelentkezését. Konkrét munkáltatót is említve, érdemes lehet megtekinteni a Tesco (Tesco Global Áruházak Zrt.) álláskínálatát, náluk ugyanis különösen gyakoriak az ilyen jellegű lehetőségek.

Veszprém megye részmunkaidős álláslehetőségei

Persze a kereskedelmen belül nem csak az élelmiszerre specializálódott áruházakban van mód részmunkaidős állást találni, hanem egyebek mellett például a ruházati cégek is jó esélyeket kínálhatnak. Ismételten konkrétumokat említve, érdemes szót ejteni például a New Yorker (New Yorker Hungary Kft.) vagy a Decathlon üzletéről, amelyek esetében ugyancsak nem ritka, hogy csökkentett óraszámban keresnének bolti eladó, pénztáros vagy egyéb munkakörökre dolgozókat.

A kereskedelem mellett a vendéglátás területén is tanácsos körbe nézniük a részmunkaidős állások után érdeklődőknek. Veszprém ugyanis hemzseg a különböző éttermektől, büféktől, cukrászdáktól, kávézóktól és ezekhez hasonló vendéglátóhelyektől, amelyekben nem ritkán részmunkaidős munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ezen állások betöltéséhez elsősorban tapasztalatra van szükség, azonban abban az esetben sem szabad kétségbe esned, ha nem rendelkezel ilyen jellegű szakmai előmenetellel, mivel sok helyen vállalják a betanítást, illetve egyes pozíciókba (pl. konyhai kisegítő) egészen könnyű belerázódni.  

Az előzőekben ugyan jobbára különböző fizikai munkákról volt szó, ugyanakkor természetesen szellemi munkakörökben is el lehet helyezkedni részmunkaidőben, akár Veszprém városában is. Érdemes ezek közül kiemelni az általános irodai adminisztrátori, az ügyfélszolgálati, illetve a logisztikai pozíciókat, melyek nagy gyakorisággal kerülnek meghirdetésre, továbbá rendkívül népszerűek is a veszprémi álláskeresők körében. Ezen állások esetében általában a pontosság, a precizitás, és a jó tárgyalóképesség a megkívánt tulajdonság, továbbá a tanult készségeket tekintve az MS Office, illetve egyéb irodai szoftverek (pl. levelező rendszerek) magabiztos használata, valamint olykor az idegennyelv-tudás az elengedhetetlen skill.

Összességében tehát Veszprémben minden feltétel adott a részmunkaidőben történő elhelyezkedéshez. Ha ebben gondolkodsz tartsd mindig naprakészen az önéletrajzodat, ugyanis sosem tudhatod, hogy mikor jön szembe veled a megfelelő álláslehetőség. Érdemes lehet továbbá az álláskeresési stratégiádat is kiterjesztened, például oly módon, hogy folyamatosan nyomon követed az egyes cégek karrieroldalait, közösségi oldalait. Gyakran ugyanis az ilyen jellegű álláslehetőségeket csak a saját platformjaikon jelentetik meg a vállalatok.   

VeszpremAllas.hu / N.G.