Érdekelnek a kereskedelmi munkakörök Veszprémben? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

Érdekelnek a kereskedelmi munkakörök Veszprémben? Ezek a legfontosabb tudnivalók!

A kereskedelmi munkakörökre vonatkozó álláslehetőségekből szinte sosincs hiány, mindig nagy a kereslet ezen pozíciók betöltőire. Sokak pedig élnek is a lehetőségekkel, hisz a kereskedelem általában gyorsan betölthető, hosszú távú elhelyezkedést biztosító pozíciókat kínál, biztos céges háttérrel. Emellett pedig az elvárások sem tekinthetőek megugorhatatlannak, a legtöbb ilyen jellegű állás kapcsán ugyanis főként a hozzáállás és a munkamorál számít, nem a minél magasabb iskolai végzettség vagy a nyelvtudás.

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy bárki alkalmas lenne kereskedelmi feladatok ellátására. A következőkben ezért bemutatjuk, hogy milyen tevékenységek és elvárások kötődnek egy-egy pozícióhoz, de ezen kívül szót ejtünk a veszprémi elhelyezkedési lehetőségekről is.

Leggyakoribb kereskedelmi munkakörök

A kereskedelmi pozíciókra vonatkozó álláshirdetéseket böngészve a bolti eladó munkakör lesz az egyik, amivel a leggyakrabban találkozni fogsz. Ez a pozíció főként a kisebb üzletek esetében kerül meghirdetésre, feladatköre ebből adódóan komplexebb is. A nagyobb áruházakban ezek a tevékenységek általában több munkakör között oszlanak meg. Konkretizálva mindezt, a bolti eladók felelősségének részét képezheti többek között az áruátvétel, a raktározás, az árufeltöltés, az értékesítések lebonyolítása és a vevők kiszolgálása, az üzlet tisztaságának fenntartása, a pénztárosi teendők ellátása, valamint a boltvezető folyamatos tájékoztatása is.

A hipermarketekben persze lehetetlenség lenne, hogy egy ember egy műszak alatt ennyi területen álljon helyt egyszerre, így a különböző feladatkörök önálló pozícióként is megjelennek. Kiváló példát jelent erre a mindenki által ismert pénztáros beosztás, amely munkakör legfőbb és legalapvetőbb feladata a vevők udvarias kiszolgálása, azon belül is az általuk vásárolt áruk ellenértékének az elszámolása. Természetesen ehhez több tevékenység is kötődik, beleértve például a pénztárgép használatát, a készpénz és egyéb fizetőeszközök kezelését, illetve a pénztárgép műszak végén történő lezárását is.

A hasonlóan ismert és gyakran hirdetett állások közé tartozik az árufeltöltői pozíció is. Ebben a szerepkörben a főbb felelősségeket a termékek kihelyezése és azok elrendezése, az árufogyás folyamatos figyelése, a polcok rendszeres feltöltése, az árcímkézés végrehajtása, továbbá adott esetben az áruátvételben való közreműködés jelenti. Az árutérrel kapcsolatos tevékenységekkel ugyanakkor nem csak árufeltöltői, hanem – a már említett módon – a különböző eladói munkakörökben is lehet találkozni. Példának okáért ruházati eladóként vagy műszaki cikk eladóként a termékekhez kapcsolódó speciális tevékenységek mellett, az üzlet polcképével és az áruk rendezettségével kapcsolatos feladatok ugyanúgy a munkakör részét képezik.

Mindezek mellett a kereskedelem területén természeten magasabb, például boltvezetői pozíciók betöltésére is van lehetőség. Egy-egy ilyen jellegű munka kapcsán persze jóval nagyobbak a felelősségek is, egy vezető feladatköre ugyanis irányítási, elemzési, ellenőrzési és adminisztratív tevékenységekre egyaránt kiterjed. A pozíció jellegzetességeit, illetve az annak betöltéséhez szükséges tulajdonságokat és kvalitások egyébként ebben a cikkünkben tárgyaltuk részletesebben.

Árufeltöltő állás Veszprém

A kereskedelmi pozíciók kapcsán felmerülő követelmények

A munkáltatói elvárások kapcsán az iskolai végzettség egy rendszeresen felmerülő tényező. A kereskedelem esetében azt lehet mondani, hogy munkáltatója válogatja, hogy megköveteli-e a releváns szakmai képesítést vagy sem. Az álláshirdetéseket böngészve ugyanis gyakran találkozhatunk olyan, például bolti eladói vagy áruházi dolgozói pozíciókkal, ahol nem feltétlenül szerepel a követelmények között a kereskedelmi végzettség megléte, hanem sokkal inkább a személyes tulajdonságokon, elhivatottságon van a hangsúly. Ettől függetlenül persze azt hozzá kell tenni, hogy jelentős pluszt és jobb esélyeket jelenthet, ha valaki rendelkezik ilyen jellegű papírral (pl. élelmiszer-eladó, műszaki cikk eladó, ruházati eladó stb.), ráadásul ezen munkavállalók később, tapasztalat birtokában akár magasabb pozíciókra is pályázhatnak (pl. boltvezető, műszakvezető stb.).

Visszatérve a személyes tulajdonságok kérdéskörére, az első és talán legfontosabb, amit meg kell említsünk, az a vevőközpontú gondolkodásmód. Egy bolti dolgozónak ugyanis nem csak a feladati elvégzésére, hanem egyfajta vásárlói élmény megteremtésére is törekednie kell. Mindez egyúttal magában foglalja a segítőkész hozzáállás, a jó kommunikációs képesség, illetve a pozitív attitűd tulajdonságát is, amely kvalitásokra egytől egyig szükség van ahhoz, hogy a vevő elégedetten távozzon. Persze problémás vevők mindig akadnak, így a szükséges tulajdonságok tárgyalásakor a jó konfliktuskezelő képességről sem feledkezhetünk meg. Mindemelett pedig arról is érdemes említést tenni, hogy a kereskedelmi pozíciók sokszor igencsak fárasztóak, megterhelőek tudnak lenni. Ebből kifolyólag pedig nem csak a személyes kvalitások terén, hanem egészségügyileg is rendben kell lenni. A megfelelő állóképesség és az egészséges idegrendszer tehát alapvető fontossággal bír ezen munkakörök esetében.  

Így helyezkedhetsz el Veszprém városában

A kereskedelemben való elhelyezkedésre természetesen Veszprémben is bőségesen adottak a lehetőségek. Ennek kivitelezéséhez mindenekelőtt – a jól ismert módon – érdemes folyamatosan nyomon követni az állásportálok kereskedelmi területekre vonatkozó álláshirdetéseit. Emellett nem szabad megfeledkezni a cégek karrieroldalairól sem, hisz egyes pozíciók gyakran csak ezeken a felületeken jelennek meg. Éppen ezért tanácsos néha vetni egy-egy pillantást a nagyobb áruházak, hipermarketek (pl. Tesco, SPAR, Lidl, Aldi stb.) weboldalaira, és tájékozódni az aktuális lehetőségekről. Mindezek mellett pedig a közösségi médiát is javasolt bevonni a folyamatba, hisz az álláskeresésre specializálódott tematikus csoportokban rendszeresen jelennek meg kisebb élelmiszerboltokra, ruházati boltokra vagy egyéb üzletekre vonatkozó lehetőségek.

VeszpremAllas.hu / N.G.