Gyakran elkövetett álláskeresői hibák nyomában

Gyakran elkövetett álláskeresői hibák nyomában

Az álláskeresés ugyan sokszor valóban egy hosszú és kihívást jelentő folyamat, azonban az sem ritka, hogy az elhelyezkedni kívánók a saját dolgukat nehezítik meg néhány rendszeresen elkövetett, alapvető álláskeresői hibával. Ezek következtében aztán értékes hónapok telhetnek el hiábavaló próbálkozásokkal, ami jelentősen rombolhatja az elhelyezkedésbe vetett reményeket. Ennek elkerülése érdekében a következőkben bemutatjuk, hogy hol hibáznak leggyakrabban az álláskeresők, valamint néhány jótanáccsal is szolgálunk ezek elkerülése érdekében.

Konkrét elképzelések hiánya

Gyakran elkövetett hiba – főként a kezdő álláskeresők/pályakezdők körében –, hogy stratégia nélkül, konkrét elképzelések hiányában böngészik az álláslehetőségeket, s szinte minden szembejövő pozícióra jelentkeznek is. Egy alapvető irány meghatározására azonban mindenképp szükség lenne, vagyis igyekezzünk tisztázni magunkban olyan kérdéseket, mint például, hogy milyen távra keresünk munkát, mely pozíciók érdekelnek elsősorban, milyen alapvető elvárásaink vannak a munkáltatóval szemben, illetve mik azok a tényezők, amik mindenképpen kizáró okok lennének egy munkalehetőség kapcsán. Ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseket megválaszolunk magunknak, azzal sokkal tudatosabbá tehetjük az álláskeresésünket, valamint könnyebben szűrhetjük ki azokat a munkákat, amelyek nem illenek az elképzeléseinkbe. Ezzel együtt pedig jelentős mennyiségű időt is megspórolhatunk magunknak.

Hibák a pályázati anyagokat illetően

Az önéletrajz, valamint a motivációs levél kapcsán is vannak bizonyos hibák, amelyek rendre előfordulnak az álláskeresők körében – többek között Veszprémben is. Az önéletrajz esetében például gyakori baklövés, hogy túlságosan sablonos, közhelyszerű az anyag. Ez általában azért szokott előfordulni, mert sok álláskereső nem szabja az adott hirdetésre, álláslehetőségre a CV-jét, hanem ugyanazt a dokumentumot küldi körbe a munkáltatók között. A motivációs levelet illetően pedig tipikus hiba, mikor a jelölt ugyan hosszasan sorolja a pozitív tulajdonságait (pl. csapatjátékos attitűd, vezetőképesség stb.), de azokat semmilyen szakmai vagy a hétköznapi életből vett tapasztalattal nem támasztja alá. Mindezek mellett pedig vannak olyan hibák, amelyek mindkét dokumentumban előszoktak fordulni, mint például a hanyag szerkesztés vagy a sok helyesírási hiba. Összességében tehát, ha önéletrajzot és motivációs levelet készítünk, nem árt utánajárnunk az azokkal kapcsolatos alapvető szabályoknak, iránymutatásoknak. Az alábbi cikkek például a segítségünkre lehetnek ezt illetően:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1180/az-oneletrajziras-legfontosabb-alapszabalyai

https://veszpremallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1194/motivacios-level-hogyan-irjuk-meg-mitol-lesz-hatasos

Nem megfelelő felkészülés az állásinterjúra

Tipikus álláskeresői hiba az állásinterjúra való felkészületlenség is. Sokan hajlamosak félvállról venni az interjúval kapcsolatos előkészületeket – mondván majd rögtönöznek –, s ez legtöbbször a teljesítményükben is megmutatkozik. Egy interjús helyzet ugyanis amolyan vizsgaszituációként is értelmezhető, amiben javarészt azok tudnak jól teljesíteni, akik előtte elkészítették a „házi feladatukat”, vagyis felkészültek a felvételi beszélgetésre. Mindenképpen ajánlott tehát az interjú előtt utána nézni a cég tevékenységi körének, iparági helyzetének, valamint a vele kapcsolatos legfrissebb híreknek, fejleményeknek. Emellett pedig érdemes az állásinterjúkon leggyakrabban előforduló kérdéseket is átfutnunk, azaz dolgozzunk ki potenciális válaszlehetőségeket arra az esetre, ha a korábbi tapasztalataink, motivációnk, jövőbeli terveink felől érdeklődne az interjúztató HR-es. Ne feledkezzünk meg továbbá mi magunk is kérdésekkel készülni, hisz egyrészt fontos dolgokat tudhatunk meg ily módon, másrészt az érdeklődésünkről is tanúbizonyságot tehetünk.

Álláskeresés hibák

A kapcsolatépítés figyelmen kívül hagyása

Mára az álláskeresés jelentős mértékben az online térbe tolódott át, ugyanakkor még mindig rengeteg állás kerül betöltésre kapcsolatrendszer útján – például Veszprémben is –, így semmiképpen sem szabad lemondani ennek a lehetőségnek a kiaknázásáról sem. Kiterjedt kapcsolatrendszer útján ugyanis olyan lehetőségekről is értesülhetünk, amelyek egyébként láthatatlanok maradnának a számunkra, hisz nem jelennének meg az álláskeresői portálokon, közösségi médiás felületeken vagy a karrieroldalakon. Ennek oka, hogy sok cég egy megüresedett pozíció kapcsán először a munkavállalóinak az ajánlásaira hagyatkozik, majd ha az nem vezet eredményre, azután hirdetik csak meg a nyilvánosság számára az adott állást.

A mielőbbi elhelyezkedés érdekében tehát legyünk proaktívak és igyekezzünk minél több szakmai kapcsolatot kialakítani. Ezt többféleképpen is megtehetjük, a digitális teret tekintve a LinkedIn-en való aktivitás például kiváló megoldás lehet, míg hagyományos módszereket alkalmazva a különböző szakmai konferenciák, előadások és workshopok is alkalmasak lehetnek arra, hogy több embert megismerjünk. Az ezeken való részvétel során próbáljunk nyitni az emberek felé, azonban semmiképpen se legyünk tolakodóak. Főként azoknak a társaságát keressük, akik pályája valóban érdekel bennünket, s úgy érezzük, hogy ez az érzés kölcsönös. Az újonnan kialakított ismeretségeink mellett pedig ne feledkezzünk meg a régiekről sem, hisz ezek ápolása is ugyanennyire fontos karrierszempontból.

Rugalmatlanság a munka által kínált feltételek kapcsán

Sok álláskereső elkövet olyan jellegű hibát is a pályázás során, minthogy makacsan ragaszkodik egy-egy elképzeléséhez, elvárásához, amiből aztán semmiképpen sem hajlandó engedni. Tipikus példa erre a fizetés kérdése. Gyakran a munkáltatók ugyan kevesebb bért ajánlanak, mint arra az állásra való jelentkezés előtt számítottunk, azonban egyéb tényezőkön, mint például béren kívül juttatásokon, bónuszokon vagy akár ingyenesen elérhető képzéseken keresztül kompenzálják azt. Célszerű tehát nem csak a nettó fizetésre koncentrálni, hanem magát a juttatási csomagot egészében szemlélni és némi kompromisszumkészséget mutatni, pláne abban az esetben, ha már hosszú ideje nem tudunk elhelyezkedni. Természetesen ez nem csak a fizetés példájára, hanem bármely más esetre is igaz, azaz igyekezzünk rugalmasak lenni a mielőbbi munkába állás érdekében.

VeszpremAllas.hu / N.G.