Tipikus állásinterjús hibák, amiket igyekezzünk elkerülni

Tipikus állásinterjús hibák, amiket igyekezzünk elkerülni

Álláskeresőként az állásinterjúra való felkészülést nem szabad félvállról vennünk, hisz elég egyetlen súlyosabb hiba, és gyakorlatilag teljesen elvágjuk az esélyeinket. Persze itt nem kell túlzottan bonyolult dolgokra gondolnunk, a valóban felkészült álláskeresőknek eszébe sem jut elkövetni ezen hibákat. De mégis melyek azok a ballépések és hiányosságok, amiknek az elkerülésére fokozottan érdemes ügyelnünk? A következőkben ezek közül gyűjtjük össze a leggyakrabban előfordulókat, valamint néhány jó tanácsot is megfogalmazunk az elkerülésük, kiküszöbölésük érdekében.

Rossz első benyomás: késés, nem alkalomhoz illő öltözet

Az állásinterjú hangulatát meghatározó mértékben befolyásolhatja, hogy milyen első benyomást keltünk az interjúztatókban. Ennek pedig elengedhetetlen részét képezi az érkezés és a megjelenés kérdése is. A késés az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hisz egyrészt hiányos időgazdálkodási képességekről tanúskodik, másrészt – és ez az, ami súlyosabb – a tiszteletlenség érzetét keltheti az interjú résztvevőiben a személyük, illetve a cég irányába is. Igyekezzünk tehát előzetesen olyan időpontot egyeztetni, amire tudjuk, hogy kényelmesen oda fogunk érni. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a késés mellett a túl korai megérkezést is érdemes kerülnünk, hisz annak is lehet egyfajta rossz üzenete. Az ideális, ha tíz, legfeljebb tizenöt perccel az interjú kezdete előtt érkezünk meg a helyszínre.

A másik gyakran elkövetett és igen súlyos hiba, az a nem megfelelő öltözet. Ezzel kapcsolatban viszont már jóval nehezebb általános érvényű tanácsot megfogalmazni, mivel az alkalmazott dress code-ok cégenként és pozícióként is eltérőek lehetnek. Ha például egy startuphoz megyünk állásinterjúra, vagy egy egyszerű, szakképzettséget nem igénylő betanított pozíciót pályázunk meg, akkor dönthetünk a lezserebb (de igényes) öltözet mellett, ellenben mondjuk egy banki pozícióval, ahol már mindenképpen az elegáns viseletre kell törekednünk. Döntésképtelenség esetén a legjobb, amit tehetünk, ha a cég honlapján és közösségi médiás felületein keresünk néhány csoportképet, s azok alapján próbáljuk kikövetkeztetni az elfogadott dress code-ot.

Felkészültség hiánya

Minden interjú más és más, ugyanakkor vannak bizonyos jól bejáratott kérdések, amelyek szinte valamennyi felvételi beszélgetés során felmerülnek ilyen vagy olyan formában. Fontos, hogy ezek nem csupán a korábbi szakmai tapasztalatokat firtatják, vagyis a sikeres szerepléshez korántsem elég a részletes szakmai beszámoló. Meg kell tudnunk emellett fogalmazni a motivációnkat, a jövőbeli terveinket, erősségeinket és gyengeségeinket, továbbá azt, hogy miért is válhatnánk a cég hasznára – csakhogy néhány példát említsünk az állásinterjúkon gyakran előforduló témakörökből.  Ha ilyen jellegű kérdések hallatán zavarba jövünk, az egyértelműen felkészületlenségünkről fog tanúskodni. Persze ez nem azt jelenti, hogy korábban leírt, előre bemagolt válaszokat kellene adnunk, ugyanakkor mindenképpen jó irányba terelhetné a beszélgetést, ha készülnénk egy-két irányadó vázlatponttal, amiket ezen kérdések hallatán a válaszunkba sűríthetnénk.

Hibák az állásinterjún

Nem ismerjük kellően a céget

Egy interjú során – legyen az személyes, videós, telefonos vagy bármilyen – biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb maga a cég is felmerül, mint témakör. Ilyenkor pedig szinte biztosan nekünk szegezik a kérdést: „Mit tud a cégünkről?”. Ha erre a válaszunk az, hogy „semmit”, vagy csupán néhány magától értetődő, hiányos, esetleg téves információt tudunk megosztani, azzal szinte garantáltan aláássuk az esélyeinket. Ez alapján ugyanis a toborzók azt a következtetést fogják levonni, hogy még a legalapvetőbb házi feladatunkat sem voltunk képesek elvégezni. Természetesen részletes cégelemzéssel sem kell készülnünk, ugyanakkor mindenképpen járjunk utána az adott vállalat tevékenységi körének, iparági helyzetének, főbb konkurenciáinak, valamint a szervezeti kultúrájának. A mai digitális világban ez korántsem egy kihívást jelentő feladat. Hasonló a helyzet magára a pozícióra vonatkozó ismeretekkel is, vagyis legalább az álláshirdetésben szereplő feladatokat tudjuk felidézni az interjú közben.  

Előző munkahelyek, korábbi főnökök szidalmazása

Egy állásinterjún biztosan nem vet ránk jó fényt az sem, ha a korábbi munkaadónkat szidalmazzuk. Ha tehát az interjúztató a korábbi váltásaink okairól kérdez, igyekezzünk minél diplomatikusabb választ adni, még akkor is, ha egyébként nem túl jó viszonyban, esetleg valamilyen nézeteltérésből kifolyólag távoztunk. Persze ettől függetlenül nevén nevezhetjük a problémát, ezzel együtt viszont semmiképpen se kezdjünk a korábbi főnökeink, munkatársaink őrült pocskondiázásába, hanem sokkal inkább a jövővel és az új lehetőségekkel kapcsolatos motivációnkra fektessük a hangsúlyt. Ha ugyanis ezt mégis megtennénk, az egyrészt azt az aggodalmat keltheti a munkaadóban, hogy később ő róla is így beszélünk majd, másrészt pedig sosem tudhatjuk, hogy a minket kérdező kiket ismer. Jobb tehát elkerülni az ebből adódható kellemetlen helyzeteket.

Amatőr hiba: nincsennek kérdéseink

Az interjún előbb-utóbb biztos eljön az a pillanat, amikor változnak a szerepek, és lehetőséget kapunk mi magunk is kérdezni. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy visszautasítjuk ezt az esélyt és nem kérdezünk, mivel így egyrészt az érdeklődésünk hiányát fogjuk éreztetni, másrészt számunkra is hasznos információkról maradhatunk le. Az interjú előtt tehát mindenképpen érdemes ilyen tekintetben is készülni, és összegyűjteni néhány hasznos kérdést. Persze fontos, hogy csakúgy, mint a megválaszolandó kérdések esetében, itt is körültekintően járjunk el, azaz ne kérdezzünk rá az interjú végeztével, hogy megkaptuk-e az állást, és a fizetés témakörét is várjuk meg míg a munkáltató hozza fel. Ehelyett sokkal inkább érdemes olyan kérdésekben gondolkodni, mint amelyek a mindennapi munkavégzésre irányulnak (pl.: „Hogyan néz ki ebben a pozícióban egy átlagos munkanap?”), vagy akár a helytállás és a sikeresség mikéntjét firtatják (pl.: „Önöknél miben mérik a sikert ebben a munkakörben?”). Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel aligha lehet mellé lőni. További ihletért az alábbi gyűjtést érdemes átolvasni:

https://allasorias.hu/blog/51-kerdes-amit-feltehetunk-az-interjun/

VeszpremAllas.hu / N.G.