Könnyű elhelyezkedési lehetőséget keresel Veszprémben? A gyorséttermi pozíciók nyitva állnak!

Könnyű elhelyezkedési lehetőséget keresel Veszprémben? A gyorséttermi pozíciók nyitva állnak!

Az egyes gyorsétteremláncok gyakorlatilag folyamatosan toboroznak, állandó elhelyezkedési lehetőségeket biztosítva ezzel. Az általuk kínált pozíciók előnye, hogy többségük nem igényel semmilyen magasabb iskolai végzettséget vagy többéves szakmai tapasztalatot, hanem elsősorban megfelelő hozzáállásra, talpraesettségre és jó állóképességre van szükség. Fontos továbbá, hogy az éttermi munkakörök rendre elérhetőek a diákok számára is, akik így valós munkatapasztalatra tehetnek szert, és nem utolsósorban némi zsebpénzt is gyűjthetnek.

A következőkben bemutatjuk, hogy az előnyök és hátrányok tekintetében pontosan mire is számíthat az, aki gyorsétteremben helyezkedne el, milyen tulajdonságok szükségesek az ezekben a pozíciókban történő helytálláshoz, valamint szót ejtünk majd a veszprémi elhelyezkedési lehetőségekről is.

A gyorséttermi munka jellemzői: előnyök, hátrányok

Amint azt a korábbiakban említettük, a gyorséttermi munkák rendszeresen elérhetőek a diákok számára is, akik élni is szoktak ezen lehetőségekkel. Ebből adódóan a gyorséttermeket általában fiatalos, lendületes csapat jellemez, ami nagy pozitívum lehet azok számára, akik kifejezetten ilyen munkakörnyezetben érzik jól magukat. Előny lehet továbbá az is, hogy a beosztás rugalmasan alakítható, bár ez inkább a diákok esetében jellemző, akik ráérésük szerint, a tanulmányaikhoz igazítva tudnak műszakokat vállalni. Ettől függetlenül persze a legtöbb étteremnél – a törvényi előírások betartása mellett – a főállású alkalmazottak kéréseit is figyelembe veszik a beosztások megírásakor.

Fontos mindemelett kiemelni a karrierépítési lehetőségeket is, amelynek révén akár egy egyszerű konyhai dolgozóból is oktató, vezető-helyettes vagy menedzser válhat. Persze ehhez nagyfokú kitartásra, eltökéltségre és szorgalomra, illetve a pozíciók feladatköreiben való jártasságra is szükség van.  A lehetőségek mindenesetre adottak, hisz az étteremláncok rendszeresen indítanak tréningeket, képzéseket a dolgozóik továbbképzésére.  Fejlődést persze nem csak a munkaköri hierarchiában, hanem a bérezés tekintetében is el lehet érni. Van olyan gyorsétterem például, amely szinte azonnal jutalmazza a munkavállalói hűséget, és már a 3., illetve 6. hónap után is fizetést emel. Ezenkívül pedig akár különböző egyéb bónuszok is elérhetőek lehetnek, valamint az éttermi fogyasztással kapcsolatos kedvezmények is megjelenhetnek, mint kedvező munkavállaló feltétel.  

A pozitívumok mellett persze a gyorséttermi munkáknak vannak hátulütői is, amik könnyen eltántoríthatnak egyeseket. Példának okáért számítani kell rá, hogy egy konyhai vagy pénztárosi pozíció esetében a műszakok igencsak megterhelőek lehetnek, mivel szinte folyamatos a nyüzsgés és mindig van tennivaló. A csúcsidőkben pedig mindez fokozottan igaz, vagyis a jó állóképesség elengedhetetlen tulajdonság az ilyesfajta állások kapcsán. Ugyancsak kellemetlen tényezőt jelenthetnek a körülmények is, hisz a konyhai szűkösséghez, hőmérséklethez és szagokhoz nem biztos, hogy mindenki kellően tud alkalmazkodni.

Sokak számára nehézséget okozhat a szoros csapatmunka is, amit a feladatok a megkövetelnek. Az étterem dolgozóinak ugyanis minden esetben összehangolt munkát kell végezniük, ami gyakran stresszel, illetve konfliktusokkal jár együtt. Ez utóbbi persze nem csak egy-egy munkatárs kapcsán fordulhat elő, hanem a vendégekkel is akadhatnak nézeteltérések, félreértések. Ezek elsimítása ugyanakkor mindkét esetben rendkívül fontos, így az alapvetően kedves fellépés, továbbá a hatékony konfliktuskezelési képesség szintén nélkülözhetetlennek tekinthető a gyorséttermi állások esetében.

Gyorséttermi dolgozók

Gyorséttermi állások Veszprémben

A legismertebb gyorséttermek közül valamennyi megtalálható Veszprémben is, így aki ilyen jellegű állás iránt érdeklődik, az jó eséllyel sikerrel jár majd a városban. Példaként lehet említeni a mindenki által ismert McDonald’s-ot, ahol többek között éttermi munkatárs és vendégtéri koordinátor pozícióban is el lehet helyezkedni. Előbbi esetében a főbb feladatok, munkák főként pénztárosi és a konyhai teendőkhöz kapcsolódnak, míg utóbbi esetében a hangsúly a vendégek segítésén, és a digitális rendelőfelület használatának bemutatásán van.

Elérhetőek szoktak lenni nyitott pozíciók továbbá a Burger Kingben is, például éttermi dolgozó, éjszakai takarító, vagy junior manager munkakörben. A menedzseri állások persze már jóval nagyobb felelősséggel járnak, így érthető módon a követelmények is szigorúbbak. Konkrétumokat említve a középfokú végzettség megléte, a felhasználói szintű számítógépes ismeretek, illetve a főállású munkaviszonyra való hajlandóság is megjelenik mint elvárás.

Végezetül pedig természetesen a KFC-t is érdemes megemlíteni, ahol szintén lehetőség nyílhat éttermi munkatársként és vezetőként is elhelyezkedni. Az éttermi munkatárs megnevezés egyébként kasszás, csomagoló, szakács és oktató, míg a vezetői megnevezés műszakvezető, étteremvezető helyettes, étteremvezető és területi vezető pozíciókat foglalhat magában. Zárásként pedig megjegyzendő, hogy ezen munkakörökről, illetve a korábbiakban említett lehetőségek elérhetőségéről, mindig az adott étterem karrieroldalán érdemes tájékozódni, mivel gyakran csak ezeken a felületeken jelennek meg.

VeszpremAllas.hu / N.G.