Felkészülés az idegen nyelvű állásinterjúra

Felkészülés az idegen nyelvű állásinterjúra

Manapság a nyelvtudás számos munkakörnél jelenik meg alapvető követelményként. Álláskeresőként pedig számítanunk kell rá, hogy amennyiben olyan pozícióra jelentkezünk, amelynek feltétele ezen kvalitás, akkor a felvételi folyamat valamely szakaszán tesztelni is fogják azt. Ennek értelmében könnyen előfordulhat, hogy az állásinterjú bizonyos része a szükséges idegen nyelven zajlik majd, de emellett akár szituációs feladatokra vagy nyelvi tesztekre is számíthatunk.

Persze, ha valóban rendelkezünk a szükséges tudással, akkor ez korántsem szabad, hogy elrettentsen bennünket. A felkészülés viszont ezzel együtt rendkívül fontos, hisz egy állásinterjún mégiscsak számolnunk kell némi lámpalázzal, ami akár negatívan is befolyásolhatja a teljesítményünket.

Csak őszintén!

Még mielőtt megfogalmaznánk néhány jótanácsot az idegen nyelvű interjú kapcsán, egy dolgot mindenképpen fontos leszögeznünk: ne túlozzunk a nyelvismereteinket illetően. Ha ugyanis a munkavégzés nélkülözhetetlen feltétele a nyelvtudás, akkor gyakorlatilag készpénznek vehetjük, hogy valamilyen formában letesztelik majd. Sokszor ez már egy telefonos interjú (előszűrés) formájában megtörténik, tehát még arra sem lesz lehetőségünk, hogy esetleg a személyes fellépésünkkel, motivációnkkal meggyőzzük a munkáltatót, hogy hunyjon szemet az ezzel kapcsolatos hiányosságunk felett. Az őszinteséghez persze az is szükséges, hogy betudjuk lőni a nyelvtudásunk szintjét. Íme ehhez egy kis iránymutató:

  • A1 nyelvtudás (minimumszint): Megérti és képes használni a számára ismerős, mindennapi kifejezéseket, egyszerűbb interakciókat le tud bonyolítani (pl. bemutatkozás).

  • A2 nyelvtudás (alapszint): Begyakorolt szituációkban képes direkt módon kommunikálni, információt cserélni. Egyszerűbb mondatokban tud olyan témákról is beszélni, mint például a család, a tanulmányok, illetve a korábbi szakmai tapasztalatok.

  • B1 nyelvtudás (küszöbszint): A legtöbb interakcióban elboldogul, és kevésbé összetett nyelvi szerkezeteket használva képes kifejezni véleményét, megindokolni álláspontját.

  • B2 nyelvtudás (középszint): Akár anyanyelvi beszélővel is könnyed információcserét tud folytatni, érthetően és részletekbe menően tudja kommunikálni mondanivalóját.

  • C1 nyelvtudás (haladó): Folyamatosan és gördülékenyen tudja kifejezni magát, akár komplexebb témakörökben is. A nyelvet rugalmasan használja, gondolatmenetét világosan és logikusan építi fel anélkül, hogy gyakran kényszerülne a megfelelő kifejezéseken való gondolkodásra.

  • C2 nyelvtudás (mesterfok): Erőfeszítés nélkül vesz részt bármilyen jellegű beszélgetésben, mondanivalóját árnyaltan és választékosan tudja kifejezni, akár sajátos nyelvi fordulatok használatával is.

Részletesebb magyarázat az egyes nyelvi szintekre vonatkozóan:

https://angolintezet.hu/angol-tanulas-blog/angol-nyelvi-szintek/

https://nyelviskola.hu/kozos-europai-referenciakeret-szintek  

Tippek az interjú előtti felkészüléshez

A felkészüléssel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy egy angol nyelvű, vagy bármilyen más egyéb idegen nyelven lefolytatott állásinterjú menete és kérdései általában semmilyen eltérést nem mutatnak a megszokott magyar interjúktól. Mindez azt jelenti, hogy a személyiségünkkel, a motivációnkkal, a szakmai tapasztalatainkkal, illetve a jövőbeli terveinkkel kapcsolatos kérdésekre egyaránt számíthatunk, és a különbséget csupán a nyelv jelenti majd. Éppen ezért az interjú előtt érdemes lehet átfutni a leggyakrabban előforduló interjúkérdéseket, s az adott idegen nyelven kidolgozni, illetve megtanulni néhány panelmondatot arra az esetre, ha valami oknál fogva leblokkolnánk.

Ezek a válaszok különösen jó szolgálatot tehetnek a telefonos előszűrések alkalmával, hisz ilyenkor senki nem látja, ha úgymond „puskázunk”.  Mindez persze csupán egy mankó, a teljes interjús szereplésünket korántsem építhetjük bemagolt mondatokra, hisz az néhány keresztkérdésen keresztül könnyen leleplezhető lenne. Az említett gyakran előforduló interjús kérdésekkel kapcsolatban egyébként az alábbi cikk adhat némi iránymutatást:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1105/allasinterju-kerdesek-erre-szamithatunk

Tanácsos lehet továbbá a szakkifejezésekből is készülnünk, hisz könnyen lehet, hogy az idegen nyelvű blokk során egy szituációs feladatban kell helytállnunk, melyben például egy ügyféllel vagy egy partnerrel való kommunikációt kell lemodelleznünk. Persze könnyen lehet, hogy az erre való felkészülés némi kihívást okoz, így érdemes időben, rögtön a jelentkezést követően nekiállnunk a gyakorlásnak. Emellett akár azon is elgondolkodhatunk, hogy nem egyedül, hanem nyelvtanár segítségével készülünk fel az idegen nyelvű interjúra. A nyelviskolákat például meglehetősen gyakran keresik fel a munkavállalók ilyen jellegű ambíciókból kifolyólag. A veszprémi nyelviskolákról itt írtunk bővebben:

 https://veszpremallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1191/nyelvtanulas-veszpremben-ezek-a-nyelviskolak-inditanak-kepzeseket

Állásinterjú idegen nyelven

A sikeres szereplés kulcsa egy idegen nyelvű állásinterjún

Az idegen nyelvű állásinterjú során az egyik legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartanunk, hogy megteremtsük a magabiztosság és gördülékenység érzetét az interjúztatókban. Ehhez pedig képesnek kell lennünk folyamatosan beszélni, és nem szabad pánikba esnünk, ha olykor becsúszik egy-egy nyelvtani hiba. Mindez persze nem azt jelenti, hogy teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk a nyelvhelyességet, csupán jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy mivel a beszéd során még a saját anyanyelvünkön is hibázunk, így nem feltétlenül főbenjáró bűn, ha az adott idegen nyelv használata közben is becsúszik néhány pontatlanság.

Végezetül pedig fontos tanács, hogy ügyeljünk az igényes szóhasználatra. Ennek érdekében javasolt megtanulni néhány udvarias szófordulatot, amit mindenképpen alkalmazzunk is az interjú során, pláne akkor, ha a beszélgetés bizonyos része magyarul zajlik. Az ugyanis egyértelműen pozitív benyomást tehet a toborzókra, ha a kifejezésmódunk nem tér el nagy mértékben az interjú idegen nyelven, illetve anyanyelven zajló részében.   

VeszpremAllas.hu / N.G.