Mire számíthatsz egy betanított gyári munka kapcsán? Mik a lehetőségek Veszprémben?

Mire számíthatsz egy betanított gyári munka kapcsán? Mik a lehetőségek Veszprémben?

A különböző betanított gyári munkák gyakorlatilag az év egészében elérhetőek országszerte. Nagy az igény tehát a gyártósori munkaerőre, ugyanakkor a cégeknek sokszor nehézséget okoz a toborzás az ilyen jellegű pozíciókra. Mindez jelentős mértékben a gyári munkával kapcsolatos tévhitekre visszavezethető, amelyek nagy számban keringenek a társadalmon belül.

A következőkben éppen ezért tisztázzuk a betanított gyári munka fogalmát és jellegzetességeit, valamint bemutatjuk, hogy milyen előnyökre és hátrányokra számíthat az, aki ilyen munkakörben helyezkedne el. Végezetül pedig szót ejtünk az ezen állásokra vonatkozó veszprémi lehetőségekről is.

A betanított gyári munka jellemzői, betölthetői pozíció

A betanított munkák esetében szakképzettséget nem igénylő állásokról beszélhetünk, amelyek feladatainak elvégzésére a munkáltató tanítja be a munkavállalót. Ennek értelmében ezen pozíciók nem csak szakmai előképzettséget, hanem korábbi munkatapasztalatokat sem igényelnek, hisz a szükséges tudást a munkáltató adja át egy betanítási procedúrán keresztül. Ez a tudás általában különböző ismétlődő munkafolyamatok ellátásra irányul, ami a nehéz és a könnyű fizikai munka kategóriáját egyaránt kimerítheti.  

A gyári betanított munkásokat operátoroknak nevezzük. Ők azok, akik a gyártósor mellett dolgoznak, illetve a gyártósoron használt gépeket kezelik. Feladataikat általában összeszereléssel, gépbeállítással, dokumentálással és ellenőrzéssel kapcsolatos tevékenységek teszik ki, valamint olykor csomagolással is foglalkoznak. A csomagoló feladatkör viszont sok cégnél, mint önálló pozíció is megjelenik. A folyamat kapcsán két kategóriát különböztethetünk meg: a kézi és a gépi csomagolást. Előbbi a kisebb és könnyebb, míg utóbbi a nagyobb és nehezebb áruk csomagolásakor alkalmazandó. Persze a gyártósoron nem feltétlenül csak ezt a két munkakört lehet betölteni, hisz kiemelkedő munkavégzés esetén akár minőségellenőri vagy csoportvezetői pozícióba is elő lehet lépni. Természetesen ezek esetében már felelősségek is nagyobbak, és a feladatok sem merülnek ki csupán betanult, ismétlődő munkafolyamatokban.

A gyári betanított munka előnyei, hátrányai

Amint arra a korábbiakban is már utaltunk, ezen munkák egyik legnagyobb előnyét az jelenti, hogy a munkavállalók széles rétegének kínál elhelyezkedési lehetőséget. Ennek értelmében szinte bárki eséllyel pályázhat, hisz a pozíciók betöltéséhez nincs szükség szakképesítésre, nyelvtudásra vagy hosszú évek tapasztalatára. Különösen ideális lehet az operátori munka azok számára, akik már korán a munkaerőpiacra való kilépésre kényszerültek, s ebből adódóan csak az általános iskolai végzettség megszerzéséig jutottak a tanulmányaikat illetően. Emellett pedig a gyári munkákra egyfajta áthidaló megoldásként is lehet tekinteni, például a továbbtanulás vagy szakmában való elhelyezkedés előtt, esetleg a karrierváltás során.

Pozitívum lehet továbbá az is, hogy számos nagyobb cég különböző bónuszokkal, juttatásokkal és támogatásokkal (pl. munkába járás támogatás) segíti a gyári dolgozóit, aminek révén összességében egy tisztességes bérre lehet szert tenni. De persze nem csak az extra juttatások, hanem az előrelépési lehetőségek is egy kedvező feltételként jelenhetnek meg, hisz ahogy a korábbiakban is említettük, a keményen és jól dolgozó operátorok később akár magasabb, nagyobb felelősségű és összetettebb feladatokkal járó pozíciókba is eljuthatnak. Mindezen kívül pedig arról is érdemes szót ejteni, hogy sokszor a gyártósorok mellett meglehetősen jó közösségek, barátságok alakulnak ki, ami a kapcsolati tőke szempontjából nem egy utolsó szempont.  

Persze a pozitívumok mellett a gyári munkáknak vannak hátulütői is. Ezek egyike, hogy a munkavállalóknak általában többműszakos munkarenddel (pl. 3 műszak) kell számolniuk, vagyis az éjszakai munkavégzés egy valós lehetőség. Nehézséget okozhat továbbá a monotonitás is, hisz mégiscsak ugyanazt a mozdulatsort kell végrehajtani újra és újra, beosztástól függően akár 8-10-12 órán keresztül. Nem a legkellemesebbek a munkakörülmények sem: egy gyárban a hőmérséklet, a zaj, a munkaruha és számos egyéb tényező is zavaró lehet. Végezetül pedig a szigorú előírások is megemlítendőek, amik nem csak a feladatok ellátásnak mikéntjét, hanem a munkaközi szüneteket, és adott esetben a WC-használati lehetőségeket is feszesen szabályozzák.  

Gyári munkások - VeszpremAllas.hu

Betanított gyári munkák Veszprémben

Betanított gyári munkásként szinte bárhol, így természetesen Veszprém városában is könnyedén el lehet helyezkedni. Ehhez egyrészt érdemes mindig nyomon követni az állásportálok betanított munkára vonatkozó lehetőségeit, másrészt pedig felkeresni a város termelő nagyvállalatainak karrieroldalait. A teljesség igénye nélkül néhány példát említve, ilyen cég a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft., az Unilever Magyarország Kft., vagy a Continental Automotive Hungary Kft. Emellett a mielőbb elhelyezkedés céljából tanácsos lehet munkaerő-közvetítő cégek (pl. Pannon-Work Zrt., Man at Work Kft.) segítségét is kérni, valamint belépni különböző álláskeresésre specializálódott tematikus Facebook-csoportokba. Ezen eszközök együttese előbb-utóbb biztosan sikerre vezet a munkába állást illetően.

VeszpremAllas.hu/ N.G.