Sikeres vagy sikertelen volt az állásinterjú? Ezek lehetnek az árulkodó jelek!

Sikeres vagy sikertelen volt az állásinterjú? Ezek lehetnek az árulkodó jelek!

Egy állásinterjút követően könnyen felmerülhetnek bennünk kételyek a szereplésünket illetően. Elbizonytalanodhatunk például az adott válaszaink kapcsán, vagy fejtörést okozhat, hogy vajon tényleg jó benyomást tettünk-e az interjú résztvevőire. A visszajelzésre való várakozás tehát meglehetősen idegőrlő tud lenni, és minél többször játsszuk le a fejünkben az interjún történteken, annál többször változhat meg a véleményünk a teljesítményünkről.

Jó hír ugyanakkor, hogy vannak bizonyos sejtető jelek, amelyek egész jó iránymutatásként szolgálhatnak, és segíthetnek megítélni, hogy összességében milyen volt az interjú kimenetele. Következzenek tehát azok a tettek, reakciók, félmondatok és gesztusok, amelyek a felvételi elbeszélgetés sikerességéről, és amelyek annak kudarcáról tanúskodnak!

A sikeres állásinterjú jelei

Az állásinterjú kimenetelét tekintve mindenképpen bizakodásra adhat okot, ha az a megszokottnál több időt vesz igénybe, hosszabbra nyúlik. Egy interjú ugyanis általánosságban kb. 30 perces, ez idő alatt könnyedén sort lehet keríteni az ezeken a beszélgetéseken előforduló tipikus kérdésekre. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy ezt az időkeretet jelentősen túlléptük, akkor megalapozottak lehetnek a reményeink azzal kapcsolatban, hogy felkeltettük a munkáltató érdeklődését, és potenciálisan esélyesként számol velünk. Máskülönben miért ne vetett volna véget előbb a találkozónak, a „kötelező körök” lefutását követően?

Ugyancsak árulkodó lehet a beszélgetés hangulata, az interjú dinamizmusa. Fontos pozitívum, ha a HR-es, illetve az interjú más résztvevői folyamatosan reflektálnak a mondanivalónkra, és megtörve a tipikus kérdez-felelek struktúrát, a beszélgetés egyfajta kötetlenebb irányt vesz. Ez a közös hullámhossz és jó hangulat ugyanis garantálni fogja, hogy az interjúztatók később majd pontosan emlékeznek ránk, mikor a döntésre kerül a sor. Kedvező jel lehet emellett az is, ha azt érezzük, hogy az interjú során fokozottan próbálnak minket meggyőzni, és rávilágítani a cég, valamint a pozíció által kínált előnyökre és lehetőségekre. Ez annak a bizonyítéka, hogy értékes munkaerőként tekintenek ránk, és feltételezik rólunk, hogy akár több állás közül is válogathatunk.

Jelzés értékű lehet továbbá az is, ha egyértelmű felvilágosítást kapunk a felvételi folyamat következő lépéseiről, esetleg időpontot is egyeztetnek velünk egy újabb interjúra, vagy akár a potenciális munkába állásunkra vonatkozóan. Az interjú pozitív kimenetelét persze nem csak a verbális, hanem a nonverbális kommunikáció is sugallhatja. Ebben a tekintetben például fontos jel, ha a résztvevők folyamatosan keresik és tartják velünk a szemkontaktust, mosolyognak ránk, bólogatnak és lejegyzetelik az általunk elmondottakat. Mindezen kívül persze vannak sokkal egyértelműbb bizonyítékai is annak, hogy jól sikerült az elbeszélgetés: ha például körbe vezetnek a cégen belül, esetleg közvetlenül bemutatnak a lehetséges jövendőbeli kollégáknak, abban az esetben erős lehet a gyanúnk, hogy az interjú után nem sokkal érkezik a hívás a felvételünket illetően.

Sikeres állásinterjú jelei

Jelek, hogy nem sikerült az állásinterjú

Az éremnek persze két oldala van, és akár az is előfordulhat, hogy keserű szájízzel távozunk az állásinterjúról. Sokszor ez megalapozatlan, ugyanakkor, ha azt tapasztaljuk, hogy a beszélgetés meglepően hamar véget ér, méghozzá anélkül, hogy részletesebben is kifejthettük volna a fontosabb tapasztalatainkat és egy átfogóbb képet adhattunk volna a személyünkről, abban az esetben helytálló lehet azon megérzésünk, hogy nem fogjuk megkapni az állást. Intő jel lehet az is, ha a sablonos kérdéseken kívül semmilyen egyéb, bizonyos szinten személyre szabott vagy szakmai témát nem hoznak fel az interjúztatók. Ez ugyanis akár arra is utalhat, hogy egyszerűen nem látják értelmét annak, hogy ilyen mélységekbe tereljék a beszélgetést, mivel nem vagyunk meggyőző jelöltek.  

Szintén nem túl pozitív, ha nem dicsérik a vállalatot, nem mutatják be részletesen a pozíció betöltésével járó kedvező feltételeket, illetve különböző munkakör specifikus információkkal sem szolgálnak. Amennyiben tehát úgy érezzük, hogy az állásinterjún jóformán semmi érdemlegeset nem tudtuk meg, abból sejthetjük, hogy a cég minden bizonnyal nem velünk képzeli el a jövőt. Egy interjún ugyanis nem csak nekünk kell jó képet festenünk magunkról, hanem az adott vállalatnak is az érdeke, hogy minél jobb színben tűntesse fel magát és vonzóvá tegye ajánlatát. Ha erre esetünkben nem mutat törekvéseket, akkor nagy valószínűséggel inkább egy másik pályázó alkalmazását részesíti előnyben.   

Mindemellett pedig csakúgy, mint a pozitív esetben, a negatív kimenetelre vonatkozóan is tapasztalhatunk az előzőekben felsoroltaknál egyértelműbb jeleket. Példának okáért, ha az interjú résztvevői többször is az aggályukat fejezik ki az általunk elmondottakkal kapcsolatban, esetleg a felkészültségünket, tapasztalatunkat kérdőjelezik meg, abban az esetben egyértelműen kedvezőtlenek a kilátásaink. Nem beszélve arról, ha a potenciális munkába állásunk vagy egy lehetséges következő interjúkör időpontja szóba sem kerül. Ekkor szinte borítékolhatjuk, hogy nem ránk esik majd a munkáltató választása.

VeszpremAllas.hu / N.G.