Hogyan értelmezzük az álláshirdetések tartalmi elemeit, gyakori kifejezéseit?

Hogyan értelmezzük az álláshirdetések tartalmi elemeit, gyakori kifejezéseit?

Az álláshirdetések az esetek túlnyomó részében hasonló szerkezetben íródnak, függetlenül attól, hogy melyik állásportálon böngésszük azokat. Emellett vannak bizonyos visszatérő kulcsszavak is, amikbe rendre belefuthatunk, legyen szó bármely cégről, iparágról és pozícióról. Ezen hasonlóságokból adódóan könnyen azt gondolhatjuk, hogy az álláshirdetések értelmezése és dekódolása alapvetően egy könnyű feladat.

Ez részben valóban így is van, ugyanakkor azt is érdemes hozzátennünk, hogy bár a hirdetések többnyire egységesek és hasonló kulcsszavakat használnak, a szavak mögött rejlő jelentéstartalom nem mindig egyértelmű. A következőkben éppen ezért adunk némi iránymutatást az álláshirdetések értelmezéséhez mind szerkezeti, mind tartalmi tekintetben.

Az álláshirdetések tipikus szerkezeti elemei

Az álláshirdetések egyik legalapvetőbb és egyben megkerülhetetlen eleme, maga a pozíció megnevezése. Ez az, amire álláskeresőként felkapjuk a fejünket, és megnyitjuk az adott hirdetést. Az egyes munkakörök megnevezései sokszor rendkívül beszédesek lehetnek, akár a vállalaton belüli hierarchikus elhelyezkedésére is következtethetünk belőle. Nem árt ugyanakkor körültekintőknek lennünk, mivel egyes titulusok igencsak általánosak, és vállalatonként, iparáganként eltérő besorolási szintet képviselhetnek. Példának okáért az asszisztensi pozíciók egyes cégeknél komolyabb szakmai tudást (pl. pénzügyes, marketinges) igénylő feladatokat jelentnek, míg máshol csupán adminisztrációs teendőket foglalnak magukban.

A pozíció megnevezését követően gyakran egy pár soros, az adott cégről szóló bemutatkozó szöveget olvashatunk. Ebben általában szót ejtenek a vállalat tevékenységi köréről, legfőbb értékeiről, iparági helyzetéről, de akár a hirdetett munkakörre vonatkozó alapvető információk is felmerülhetnek itt. Érdemes nem elsiklani ezen rövid tájékoztatók felett, mivel olyan tudnivalókat tartalmazhatnak (pl. céges értékek), amik egy esetleges állásinterjú alkalmával is felmerülhetnek. Hasonlóan fontos, hogy az ezt követő, már konkrétan az ellátandó feladatokat taglaló topikot is alaposan szemügyre vegyük. Itt kerül ugyanis leírásra, hogy milyen tevékenységekkel, felelőségekkel számolhatunk a mindennapi munkavégzés során, ami alapján mérlegelhetjük, hogy valóban közel-e hozzánk és képzettségünkhöz, tapasztaltunkhoz az adott állás, vagy sem.

Persze egy munkakörhöz nem csak feladatok, hanem azok ellátáshoz szükséges kompetenciák is tartoznak, amelyek egy álláshirdetésben az elvárások szekció alatt jelennek meg. Álláskeresőként nyilvánvalóan akkor a legjobbak az esélyeink az adott állás megszerzésére, ha annak összes követelményének megfelelünk. Mindazonáltal akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a pozícióról, ha ez nem teljesül, azaz vannak hiányosságaink.  Általánosságban ugyanis az a tapasztalat, hogy az elvárások 70-80%-ának kell eleget tennünk ahhoz, hogy esélyünk legyen az állásinterjús bizonyításra. Természetesen más a helyzet, ha valamilyen kulcskompetenciánk hiányzik, ami a munkakör feladatait tekintve alapvető fontossággal bír. Ilyenkor jobb, ha inkább tovább fürkésszük az állásokat, és keresünk egy hozzánk jobban passzoló lehetőséget.

Ha pedig már az esélyeknél tartunk, mindenképpen meg kell említenünk az álláshirdetések egy következő pontját, az előnyök topikot. Itt ugyanis azon képességek, személyes tulajdonságok, tapasztalatok kerülnek felsorolásra, amelyek nem alapelvárások, meglétük mégis jelentős pozitívumot jelenthet a pályázatunk elbírálását illetően. Ha ez esetünkben fenn áll és rendelkezünk ilyen kvalitással, annak mindenképpen legyen nyoma az önéletrajzunkban, vagy akár a motivációs levelünkben.

Persze az álláshirdetések kapcsán nem csak követelményekkel számolhatunk, hanem arról is információt nyerhetünk, hogy a pozíció betöltéséért cserébe mit kínál a munkáltató. Itt egyúttal azt is érdemes hozzátennünk, hogy a fizetés tekintetében ez a pont sokszor kissé ködös, mivel a munkáltatók gyakran nem konkretizálják a fizetés mértékét, hanem csupán jelzőkkel illetik azt (pl. versenyképes, kiemelkedő stb.). Ez a pont ugyanakkor nem csak a bérezésről szolgáltathat információt, hanem kitérhetnek benne a munkahelyi légkörre, a munkavégzés mikéntjére (pl. home office lehetőség), illetve egyéb kedvező feltételekre is. Végezetül pedig az álláshirdetések általában a jelentkezés módja szekcióval zárulnak, amit minden esetben tanácsos követnünk annak érdekében, hogy sikeresen eljusson a pályázatunk a munkaadóhoz, és figyelembe is vegye azt az elbírálás során.

Álláshirdetések kulcsszavai

Agilitás, proaktivitás, versenyképes fizetés és a többiek

Amint azt a korábbiakban is említettük, vannak bizonyos kulcsszavak és kifejezések, amik rendre megjennek a hirdetésekben. Ezek egy része a munkakörnyezethez, ellátandó feladatokhoz kötődik, de gyakran találkozhatunk a követelményekhez és a bérezéshez kapcsolódó visszatérő szavakkal is. Előbbi kapcsán példaként lehet említeni a pörgős munkakörnyezetet, ami általában a napi feladatok időérzékenységére utal. Egy-egy ilyen munka esetében többnyire rövid és intenzív betanulási fázisra lehet számítani, ahol a mielőbbi bizonyítás kulcsfontosságú.

Az elvárásokhoz kapcsolódóan gyakran lehet találkozni a rugalmassággal, agilitással is, mint megkövetelt tulajdonságokkal. Ezen kvalitások egyre több álláshirdetés esetében tűnnek fel, és javarészt arra utalnak, hogy a munkavállalóknak hatékonyan kell tudniuk alkalmazkodni a hirtelen változásokhoz, a napi rutint megtörő történésekhez, miközben egyfajta proaktív magatartást tanúsítva folyamatosan keresik az újabb és újabb feladatokat. Ugyancsak gyakori, hogy a dinamikus személyiség is az elvárások részét képezi, ami utalhat például a cég hétköznapjait jellemző folyamatos pörgésre, és az ezen ritmus felvételére vonatkozó alkalmasságra. A megkövetelt tulajdonságok kapcsán mindemellett még kiemelendő a stressztűrőképesség is, amit általában azon állások esetében hangsúlyoznak, ahol esetenként túl sok határidős feladat van, esetleg magas a konfrontáció esélye az ügyfelekkel, kollégákkal. Végezetül pedig a bérezésre rátérve természetesen a versenyképes fizetésről sem feledkezhetünk meg, ami sok mindent jelenthet, például, hogy nincs konkrét összeg meghatározva a pozícióhoz, és hogy a fizetés mértéke a felek megegyezésétől függ.

VeszpremAllas.hu / N.G.