Potenciális karrierutak introvertált és extrovertált személyiségűek számára

Potenciális karrierutak introvertált és extrovertált személyiségűek számára

A munkaerőpiaci boldogulásunk mikéntjét jelentős mértékben befolyásolja a személyiségünk. Valószínűleg senki számára nem jelent újdonságot, ha azt mondjuk, hogy az egyes pozíciókra vonatkozó alkalmasságunkat nem csak a szakmai ismereteink, hanem egyes személyiségjegyeink is meghatározzák. Persze az egyes személyiségtípusokat alapvetően több szempontból is lehetne csoportosítani, mi a következőkben – némiképp szűkítve a témakört – főként a nyitottság aspektusára fogunk fókuszálni. Mindez azt jelenti, hogy bemutatjuk az introvertáltakra és az extrovertáltakra jellemző tulajdonságokat, valamint szót ejtünk arról is, hogy egyik vagy másik „kategóriába” tartozva, milyen munkakörökben teljesedhetünk ki a legnagyobb eredményességgel.  

Az introvertált személyiségtípus jellemzői

Az introvertált, tehát a befelé forduló személyiségtípusba tartozók általában visszahúzódóak, egyfajta félénkség, bizalmatlanság jellemzi őket. Nem igénylik a nagy társaságot, sem a túlzott figyelmet, sőt, kifejezetten kellemetlenül érzik magukat, ha a figyelem középpontjába kerülnek. Rendszerint alaposan átgondoltan cselekednek, azaz sok időt töltenek a környezetük elemzésével, a döntéseik potenciális következményeinek mérlegelésével mielőtt elhatároznák magukat. Ezen megfontoltságból, kimértségből adódóan az introvertáltak gyakran vannak egyedül, ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne igényük a szociális kapcsolatokra. A különbség csupán az, hogy szociális hálójuk általában jóval szűkebb, mivel főként a szorosabb, bizalmi kapcsolatok kialakítására törekednek, nem pedig arra, hogy minél több embert megismerjenek.

Az introvertált emberek gyakran hajlamosak egyfajta negatívumként tekinteni zárkózottságukra, ami valamelyest érthető, hisz manapság folyamatosan azt látjuk, illetve halljuk, hogy azok tudnak igazán érvényesülni – többek között a munkaerőpiacon is –, akik minél nyitottabbak, illetve minél több embert ismernek. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az introvertáltsággal gyakran együtt jár néhány olyan tulajdonság, kompetencia is, amelyek kiválóan kamatoztathatóak a munka világában. Ezek egyike például az erős írásbeli kommunikációs képesség, de lehetne említeni még a magas gondolatiságot, megfontolt döntéshozatali képességet, vagy sok esetben akár a nagyobb kreativitást is. Összességében tehát az introvertáltak is számos módon, számos munkakörben megtalálhatják a kiteljesedési lehetőségeiket.  

Az extrovertált személyiségtípus jellemzői

Az introvertáltakkal ellentétben az extrovertáltak, azaz kifelé forduló személyiséggel rendelkezők már jóval társaságkedvelőbbek, sőt, kifejezetten abban lelik örömüket, ha emberek között lehetnek, illetve építhetik a kapcsolati hálójukat. Ezen kapcsolati hálójukra problémáik esetén aztán rendszeresen támaszkodnak is, vagyis nem okoz nehézséget a számukra megosztani másokkal az éppen aktuális kihívásaikat, s segítséget kérni azok megoldásához. A nyitott mentalitásukhoz emellett hozzátartozik az is, hogy szeretnek új dolgokat kipróbálni és kevésbé félnek a kudarc lehetőségétől, tehát alapvetően egy pozitív és optimista szemléletmód jellemzi őket.  

Extrovertált személyiség

A mai világban az extrovertáltság rendkívül kifizetődő az elhelyezkedést, valamint úgy egészében a munkaerőpiaci boldogulást illetően. A nyitott, kommunikatív, társas személyiség ugyanis rengeteg pozícióban alapfeltétel, továbbá ezen jellemzők birtokában sokkal könnyebb szakmai kapcsolatokat is kialakítani, ami ugyancsak létfontosságú a sikeres karrierépítés tekintetében. Emellett – amint arra az előzőekben is már utaltunk – az extrovertált emberek sokkal inkább kockázatvállalóbbak az introvertáltaknál, amely tulajdonságuk abban is gyakran megmutatkozik, hogy nem félnek egyszerre több projektbe is belevágni a fejszéjüket. A pozitivitásuknak, tettrekészségüknek köszönhetően pedig ezeket gyakran sikerre is viszik.

Potenciális elhelyezkedési lehetőségek az introvertáltak számára

A közhiedelemmel ellentétben egy introvertált ember is számos karrierút közül választhat. Vegyük mindjárt példaként a különböző informatikai irányzatokat. Az IT-s pozíciók betöltőire jellemzően hatalmas igény mutatkozik – többek között Veszprémben is – ezért a megfelelő szaktudás birtokában meglehetősen könnyű benne elhelyezkedni. Emellett ezek a munkakörök kifejezetten ideálisak lehetnek az introvertált személyiségűek számára, hisz az elvégzendő feladatok sokkal inkább a logikai és analitikus képességeket teszik próbára, mintsem a verbális, szociális kvalitásokat. Jó lehetőségeket tartogathatnak továbbá a pénzügyi területek is. Ezek közül kiemelendő például az egyik legismertebb pénzügyi pozíció, a könyvelői munkakör. A könyvelői munkával járó feladatok egy része ugyan az ügyfelekkel való egyeztetésről szól, a mindennapi teendők nagyobb hányada mégis inkább a számok köré összpontosul, azaz ideális lehet azoknak, akik kevésbé szeretnének emberekkel foglalkozni. További részletek az előbbiekben említett IT-s és pénzügyi területekkel kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://veszpremallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1214/ezek-az-it-szakmak-veszpremben-is-rendkivul-keresettek

https://veszpremallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1200/penzugyes-allas-erdekelne-veszpremben-ime-nehany-fontos-tudnivalo

Azoknak az introvertáltaknak, akik inkább a művészet irányába mozdulnának el, esetleg a kreativitásukat szeretnék kiélni, érdemes lehet elgondolkodniuk például a fotós vagy a grafikusi pályán. Utóbbiak különösen keresettek, hisz egy jó marketingnek manapság már alapvető kellékei a gyakran grafikusok által készített és szerkesztett képek. A fentiekben továbbá tettünk még említést az introvertált embereket gyakran jellemző erős írásbeliségről is. Ezen képességük tökéletesen kamatoztatható például egy szövegírói pozícióban, ami már csak azért is előnyös lehet a számukra, mert a szövegíróknak a munkájuk döntő részében másoktól nem zavartatva, csak és kizárólag az éppen megírandó szövegre kell fókuszálniuk.

Karrierépítés az extrovertáltak esetében

A nyitottságukból és az erős kapcsolatteremtési képességükből adódóan az extrovertáltak számos pozícióban képesek megállni a helyüket. Megemlítendő példa az értékesítők munkaköre, hisz egy ilyen pozícióban csak az tud jól és hatékonyan dolgozni, akinek van egyfajta pozitív kisugárzása, illetve szinte ösztönösen képes bárkivel megtalálni a közös hangot. Hasonlóan jól boldogulnak az extrovertáltak a különböző ügyfélszolgálati állásokban is. Ezek a munkák ugyanis szintén főként a kommunikációra, kapcsolattartásra építkeznek, továbbá rendkívül fontos egyfajta problémamegoldó attitűd is, vagyis hogy az ügyfélszolgálatosban fel se merüljön annak kétsége, hogy tudja-e kezelni az adott helyzetet. Ez pedig az extrovertáltaknak az egyik alapvető belső, természetükből fakadó erénye. További részletek és információk az ügyfélszolgálatos állásokkal kapcsolatban:

https://veszpremallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1198/ugyfelszolgalati-allas-utan-erdeklodsz-veszpremben-ime-nehany-info-a-szakmarol

Az extrovertált személyiségűek mindemellett sikeresek lehetnek a HR-es pozíciókban is. Elég, ha csak egy toborzó munkakörére gondolunk, akik a kiválasztásban, valamint az állásinterjúztatásban vállalnak aktív szerepet. Nem nehéz belátni, hogy csak az tudja hatékonyan ellátni ezeket a feladatokat, akiknek nem okoz gondot a kommunikáció és képesek könnyen szót érteni a jelöltekkel. Végezetül pedig utolsó példaként a marketinges állásokat is érdemes megemlítenünk, hisz ezek is kifejezetten olyan munkakörök, amik a vásárlói szokások megértéséhez egyfajta nyitottságot, illetve az arra való reflektálás céljából pedig kiváló kommunikációt követelnek meg. Általánosságban véve tehát a marketing szakma az extrovertáltak számára kimondottan ideális kihívásokat állít fel.

VeszpremAllas.hu / N.G.